<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sztrájkbizottságot alakított a Hűtőgépgyártók Független Szakszervezete az Electrolux nyíregyházi gyárában; az érdekképviselet 5 százalékos béremelést és a kollektív szerződés felülvizsgálatát szeretné elérni - közölte Papp Jánosné, a szerveződés elnöke hétfőn az MTI-vel.

A sztrájkbizottság megalakításának nem a munkabeszüntetés a célja, hanem az, hogy tárgyalásokat kényszerítsünk ki a bérek emeléséről és a régi kollektív szerződés módosításáról - mondta a szakszervezeti vezető.

Takács János, az Electrolux Lehet Kft. vezérigazgatója az MTI-nek hangsúlyozta: a cég vezetése arra törekszik, hogy a gazdasági-pénzügyi válság közepette is megőrizze a munkahelyeket, s ennek egyik eszköze, hogy az idén nem lesz béremelés az Electroluxnál.

A cégvezető megjegyezte, hogy az év eleji bértárgyalásokon ezt közölték a Lehel Kft.-nél működő két szakszervezet vezetőivel és a Hűtőgépgyártók Független Szakszervezetének irányítóival is, akik természetesen meghívást kaptak és ott voltak valamennyi egyeztetésen.

Papp Jánosné az MTI-nek elmondta még, hogy szerinte a Hűtőgépgyártók Független Szakszervezetét "nem kezeli megfelelő partnerként" a gyár vezetése, éppen ezért a sztrájkbizottság létrehozásával "az egyenlő bánásmódot is szeretnék kikényszeríteni".

Takács János "értelmezhetetlennek" nevezte és visszautasította ezt a felvetést. Ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy "stílusváltásra lenne szükség a szakszervezet egyes vezetőinél, a személyes és politikai ambícióknak ki kellene szorulniuk az érdekvédelemből, mert azok oda nem valók".

Magyarázatként elmondta: március elején a nyíregyházi gyárban a hűtőgépgyártók csatlakoztak a Liga által szervezet kormányellenes sztrájkhoz, s politikai követeléseket fogalmaztak meg, amelyeknek a teljesítése nem tartozik a vállalatvezetés hatáskörébe, a munkabeszűntetés okozta kár viszont a céget érte. "Még szerencse, hogy mindössze 22 dolgozó sztrájkolt" - fűzte hozzá.

Fiedler Péter, a Liga Szakszervezetek kommunikációs vezetője az MTI-vel írásban közölte: teljes támogatásukról biztosítják a Hűtőgépgyártók Független Szakszervezetét és felszólítják az Electrolux vezetőit, hogy haladéktalanul kezdjék meg az érdemi tárgyalásokat a sztrájkbizottságot alakító szerveződés tisztségviselőivel.

MTI/Menedzsment Fórum