2016. január 26. 20:31

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója meglehetősen borúlátóan nyilatkozott az elektromos járművek rövidtávú kilátásairól. Szerinte a gyártók számára komoly érvágás az olcsó olaj.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az egész iparág szenved az alacsony olajártól, mondta Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója. A cégvezető szerint gazdaságilag alátámasztható, miért kerülnek bajba az elektromos autók gyártói.

A 12 éves mélypontra eső olaj miatt az utóbbi időben az üzemanyagárak világszerte rég nem látott alacsony szintekre süllyedtek. Az olcsó benzin pedig az autópiacon ismét meglendítette az üzemanyagfaló kategóriák iránti keresletet, így tavaly újra jelentősen nőtt a SUV-ok forgalma az USA-ban.

Sokak kedvence lett a Tesla

A piaci folyamatok változása érintette a Tesla forgalmát is, ám Musk szerint messze nem sújtotta annyira a prémium terméknek számító kocsijaik értékesítését, mint az alacsonyabb áron elérhető versenytársaikét. Nagy kérdés, hogy a Tesla legújabb Model 3 autóit, mennyire fogják keresni, hiszen ennek ára már bőven középkategóriásnak számít a maga 34 ezer dollárjával. Azt ugyanakkor Musk is elismerte, hogy egyes konkurensek, így például a Chevrolet Bolt komoly nyomás alá fogja helyezni a Tesla legolcsóbb modelljét.

Az alternatív energia egyik leghangosabb szószólójaként ugyanakkor azt mondta, hogy ő személy szerint örül neki, ha a nagy autógyárak, így a GM komoly erőforrásokat allokálnak arra, hogy jó elektromos autókat készítsenek. A hagyományos üzemanyagot használó autók lecserélésével jót tesznek a világnak, így csak üdvözölhetem az ilyen lépéseket, mondta el a CNN-nek nyilatkozva Elon Musk.

A Tesla egyébként komoly ambíciókkal terjeszkedik, a napokban jelentették be, hogy három éven belül Kínában is megkezdi az elektromos autók gyártását. A tervről még az idén további részleteket tesznek közzé, és a lehető leghamarabb be akarják indítani a gyártást, de az előkészületek hosszú időt vesznek igénybe.

A gyártás Kínába telepítése lényegesen csökkentené a járművek árát az országban, mert mentesülhetnének a magas importvám alól. A vásárlók a helyben gyártott elektromos autókra nyújtott állami kedvezményekre is jogosulttá válnának. A Tesla tavaly az első három negyedévben 3025 autót adott el Kínában, a teljes évben becslések szerint négyezret. Az Egyesült Államokban egy Tesla Model S 76 ezer dollárba kerül, de Kínában az ára már 106 ezer dollár.

mfor.hu