<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium szerint történelmi mélypontra, 414 milliárd köbméterre esik a Gazprom idei gáztermelése részben a kereslet mérséklődése miatt.

A Gazprom, amely Oroszország és a világ legnagyobb gáztermelője, májusban még úgy vélte, hogy idei termelése 450 milliárd köbméterre nő a tavalyi 444 milliárd köbméterről. A gazdaságfejlesztési minisztérium azután ismertette a Gazprom idei termelésével kapcsolatos előrejelzését, hogy nyilvánosságra került: júniusban 4,2 százalékkal csökkent az orosz GDP éves összevetésben a nyugati szankciók és a kőolaj világpiaci árának  csökkenése miatt.  A Gazprom általában az orosz GDP mintegy 8 százalékát adja. A cég még az év elején leállította a gáztermelésére vonatkozó adatközlést.

A gazdaságfejlesztési minisztérium szerint a Gazprom gázexportja az Európai Unióba és Törökországba 66,8 milliárd köbméter volt az első félévben, ami 6,2 százalékos csökkenés a tavalyi azonos időszakkal egybevetve. A minisztérium azzal számol, hogy a Gazprom idei gázkivitele 164,6 milliárd köbméter lesz, 5,5 százalékkal marad el a múlt évitől.

Az orosz földgáz átlagos exportára ezer köbméterenként 249,7 dollár volt az idei első öt hónapban, jóval elmaradt az egy évvel korábbi 335,7 dollártól. A gazdaságfejlesztési minisztérium a Gazprom adatait idézve arról is beszámolt, hogy az orosz vállalat befektetései 60 százalékkal csökkentek a gázágazatban éves szinten az idén az első négy hónapban.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.