<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat új megállapodást kötött az RWE német gázszállító céggel - hozta nyilvánosságra szerdán Eduard Sztavickij energetikai miniszter.

A szerződést szeptember 5-én írták alá a németországi Essenben. A miniszter szavai szerint a megállapodás egyaránt kiterjed a gázszállításra és -tárolásra. Tartalmából azonban üzleti titokra hivatkozva további részleteket nem közölt. Annyit fűzött hozzá, hogy Ukrajnának továbbra is jobban megéri Európából importálni a földgázt, mint Oroszországból.

Sztavickij közölte, hogy jelenleg az ukrajnai tározókban 14,139 milliárd köbméter földgázkészlet van. Amennyiben sikerül Moszkvával megegyezniük arról, hogy kamatmentes hitelre vehessen Kijev Oroszországból földgázt, ez a mennyiség novemberre 18 milliárd köbméterre növekszik.

A múlt hónapban jelent meg az ukrán sajtóban az a hír, miszerint Ukrajna hajlandó 5 milliárd köbméterrel több földgázt vásárolni Oroszországtól, hogy biztosítsa Európa gázellátásának biztonságát, de cserébe annak hozzávetőleges árát, azaz 2 milliárd dollár kamatmentes hitelt kér Moszkvától.

Kijev eredetileg idén csak 14 milliárd köbméter Oroszországból származó földgázt tervezett a tárolóiba átszivattyúzni, ám a Gazprom orosz állami vállalat az európai uniós államokba irányuló gázszállítások akadálymentessége érdekében azt követeli, hogy a mennyiséget 19 milliárd köbméterre növelje.

Ukrajna júniusban az Európából érkező gázért ezer köbméterenként 397,66 dollárt, míg az Oroszországból importáltért 421,7 dollárt fizetett.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.