Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A China BBCA Group Co. együttműködési szándéka változatlan Szolnokkal és a település ipari parkjával azzal kapcsolatban, hogy egy évi 60 ezer tonna gyártókapacitású citromsavgyárat létesítsen a városban - közölte sajtóközleményben Szolnok önkormányzata.

A közlemény ismerteti: a kínai cég képviselői július 19-24. között tett szolnoki látogatásuk során Szalay Ferenc polgármesternek és Andrási Imrének, a Szolnoki Ipari Park Kft. vezetőjének személyesen is megerősítették, hogy a bizalmuk töretlen, és együttműködési szándékuk Szolnokkal változatlan. (Korábban Li Rong Jie, a BBCA elnöke a megjelent sajtóhírekre reagálva levélben erősítette meg, hogy ők csak Szolnokkal tárgyalnak, és soha nem állt szándékukban más településen felépíteni a gyárat.)

A közlemény kitér arra, hogy a látogatáson a felek meghatározták a közeljövőben végrehajtandó konkrét feladatokat annak érdekében, hogy a gyár minél hamarabb felépülhessen. A korábban meglévő pénzügyi problémák is megoldódtak az elmúlt időszakban - teszi hozzá a közlemény.

A Napi Gazdaság június 26-án arról írt, hogy valószínűleg meghiúsul a Szolnokra tervezett citromsavgyár-beruházás, és a kínai befektetők Belgiumban vagy Magyarország egy másik településén - Péten, esetleg Miskolcon - hozzák létre európai gyártóbázisukat. A lap értesülései szerint 2012 végéig már biztos nem, de az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem épül citromsavgyár Magyarországon, miután a magyar fél nem teljesítette vállalásait, és hiányzik a szükséges - mintegy 4 milliárd forintos - önerő is. A Napi Gazdaság cikkében emlékeztetett: a mintegy 20 milliárd forintos beruházásról Ven Csia-pao kínai miniszterelnök és Orbán Viktor még tavaly májusban állapodott meg, ősszel pedig egy magyar-kínai vegyes vállalatot is létrehoztak a gyár megvalósítására.

A felek közötti szándéknyilatkozat aláírásakor elhangzott: a gyár megépítésének egyik alapfeltétele, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt állami beruházásként kezelje a projektet. Szalay Ferenc Szolnok fideszes polgármestere akkor úgy nyilatkozott: ennek érdekében tárgyalást kezdeményeztek Fazekas Sándorral, a tárca vezetőjével, majd a kormány honlapján még márciusban megjelent az a rendelettervezet, amely kiemelt beruházássá nyilvánítaná a BBCA Szolnok Biokémia Zrt. citromsavüzemét.

A Szolnoki Ipari Park és Logisztikai Szolgáltató Központ Kft.-t irányító Andrási Imre június 26-án cáfolta, hogy veszélybe került volna a Szolnokra tervezett beruházás. Az ügyvezető igazgató már akkori közleményében leszögezte: az eredeti szándék nem változott, a kínai beruházó BBCA Group Szolnokon képzeli el a citromsavgyárát, a fejlesztés pedig továbbra is bírja a magyar kormány támogatását.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.