<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A stratégiai partner vállalatokkal kötött megállapodások igazolták a kormány várakozásait, a stratégiai partnerek mintegy 13 ezer új munkahelyet hoztak létre, növelték beruházásaikat, jelentősen bővítették a magyar beszállítóik körét, és egyre többen vesznek részt a duális képzésben is - mondta Varga Mihály kedden Budapesten, a Siemens Zrt. csepeli telephelyén.

A nemzetgazdasági miniszter abból az alkalomból látogatott el a Siemens csepeli üzemébe, hogy a kormány több mint két éve kötött stratégiai megállapodást a vállalattal.  Kiemelte: az év eddigi gazdasági folyamatai, az első és második negyedév GDP adatai alapján minden remény megvan arra, hogy a magyar gazdaság idén is 3 százalék körüli, vagy afölötti növekedést érjen el.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: az idei év első felében 3,1 százalékkal bővült a magyar gazdaság, és ezzel a magyar bruttó hazai termék 2015-ben meghaladta a válság előtti szintet. Mint mondta: a nemzetközi összehasonlításban is kedvező a trend, a magyar gazdaság jóval az 1,5-1,6 százalékos uniós átlag felett növekedett.

Rámutatott: a termelés oldaláról a növekedést leginkább az ipar támogatta, ez nagyrészt az autóipar további bővülésének volt köszönhető, a cél azonban az ipar diverzifikálása, hogy az ország gazdasága több lábon álljon. A miniszter hangsúlyozta: a kormány célja továbbra is az, hogy az ország versenyképességének javítása érdekében növelje a magas hozzáadott értéket előállító vállalkozások arányát, ezért a kutatás-fejlesztés szerepét a jövőben még inkább erősíteni akarja a kormány.

A nemzetgazdasági miniszter arról is szólt, hogy az ország külső és belső egyensúlyi mutatói is kedvezően alakulnak, az ország külső finanszírozási képessége 2015 egészében meghaladhatja a GDP 9 százalékát.

Varga Mihály rámutatott: a kormány számára fontos cél marad a külföldi működő tőke Magyarországra vonzása is, az itt működő nagyválallatok jelentősen hozzájárulnak az ország exportjához, a nyereségükből több milliárd forintot forgatnak vissza évente a magyarországi beruházásaikba.

Varga Mihály emlékeztetett arra: a magyar kormány 2012-ben döntött úgy, hogy magasabb szintre emeli a Magyarországon működő nagyvállalatokkal való együttműködést. Kiemelte: a Siemens Zrt. magyarországi működése jól példázza a stratégiai megállapodások sikerét.

A miniszter rámutatott: 2014-ben több mint 5200 milliárd forint értékű beruházás valósult meg az országban, így a nemzetgazdasági fejlesztések, beruházások tavaly rekordmértékben, 14 százalékkal bővültek. Varga Mihály arról is szólt, hogy 23 éves csúcson van a foglalkoztatottság az országban, a munkában állók létszáma másfél év óta folyamatosan meghaladja a 4 milliót.

Varga Mihály emlékeztetett arra: a Siemens egyik első kiemelkedő magyarországi munkája a millenniumi vasút (földalatti) megépítése volt, legutóbb pedig a társaság a 4-es metró megvalósításában vállalt jelentős szerepet.

Elmondta: a Siemens Zrt. csepeli telephelyén a stratégiai megállapodás 2013-as aláírása óta mintegy 200-zal emelkedett a munkavállalók száma. Varga Mihály példaértékűnek nevezte a Siemens Zrt. duális képzésben vállalt szerepét, a vállalat modern tanműhelyének kialakítását a kormány is támogatta. A cég idén szeptembertől 95 tanuló gyakorlati képzésében vesz részt.

Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója kitért arra, hogy a Siemens az oktatási együttműködés, a kutatás-fejlesztés és a munkahelyteremtés területén  jelentős eredményeket ért el. A jövőbeli kilátásokról kiemelte: Magyarország számos olyan fejlesztést indított és indít el, amelyben szerepe lehet a Siemens szakértelmének és jelenlétének, különös tekintettel a vasúthálózat, az infrastruktúra és az energiaellátás területén. A vezérigazgató kiemelte: az elmúlt több mint két évben csak a csepeli telephelyen másfél milliárd forint értékű beruházás valósult meg.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.