<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Startra kész a Lakics Gépgyártó Kft. kétmilliárdos kaposvári beruházása; az 1,4 milliárd forint saját erőből és 600 millió forint pályázati támogatásból másfél év alatt megépült gyárban szél-, vízi- és atomerőművekhez motorokat és generátorokat, acélszerkezetű részegységeket készítenek.

Lakics László, a cég tulajdonosa és ügyvezető igazgatója csütörtökön, Kaposvár polgármesterével közös, átadás előtti bejárásra invitálta az újságírókat, hogy bemutassa a város legújabb, három hektáron felépült gépgyárát. A 15 ezer négyzetméteres üzemcsarnokban már tart a próbaüzem, hamarosan megindulhat a termelés - mondta az ügyvezető igazgató a 98 százalékos készültségű gyárban tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: az önkormányzattal való példás együttműködésnek is köszönhető, hogy ilyen gyorsan elkészültek a beruházással.

Közölte: vállalásuknak megfelelően az első ütemben több mint száz, majd később újabb száz dolgozót foglalkoztatnak majd a kaposvári gyárban. A családi vállalkozásban ugyancsak ügyvezető igazgatói posztot betöltő Lakics Péter hangsúlyozta: abban, hogy Kaposvárt választották, az is közrejátszott, hogy itt van középiskolai gépészképzés, ahonnan akár a leendő dolgozóik is kikerülnek. Hozzátette: szeretnének szoros kapcsolatot kialakítani az iskolával, terveik szerint képzési helyet biztosítanak a tanulóknak a gyakorlati oktatáshoz.  

"Kaposvárnak újra lesz igazán komoly gépgyártása, újra lesz egyedi gépgyára" - emelte ki Szita Károly polgármester is, és úgy fogalmazott: ez nem csak a család, de Kaposvár büszkesége is. Kaposvár számára rendkívül fontos, hogy új munkahelyek jönnek létre, ugyanis a város stratégiai célkitűzése, hogy az évtized közepére elérje az Európai Unió 64 százalékos foglalkoztatási szintjét, amely jelenleg 60 százalék - mondta a polgármester, hozzátéve: ez a ráta országosan 58, a Somogy megyei pedig 51 százalék.

Szita Károly annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az ipari beruházásoknál változtatni kell a saját erő és a támogatás arányán. "Akkor tudunk csak igazán hatékonyan előremenni (...) ha az ipari beruházásokat a magyar kormány átstrukturálja olyan szinten, hogy a kis- és középvállalkozásoknak jelentősebb támogatás ad és biztosít az európai uniós támogatásokból" - mondta.     

A Lakics gépgyártó Kft. családi vállalkozás, amelyet 1985-ben Lakics László alapított. A céget jelenleg két fiával közösen irányítja. A kaposvári építkezéssel a "kinőtt" dombóvári és a sántosi üzemeket váltják ki, e mellett Komlón van telephelyük. Az évi ötmilliárd forint forgalmat lebonyolító kft. Nyugat-Európába, elsősorban a német és osztrák piacra szállítja termékeit.

MTI/mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.