<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Elmérgesedni látszik az orosz-fehérorosz gázvita: kedd délelőttől a Gazprom már 30 százalékkal kevesebb földgázt szállít Fehéroroszországnak, ugyanakkor Minszk jelezte, ha az orosz vállalat folytatja a csökkentést, akkor megcsapolják az Európába irányuló gázvezetéket.

Alekszander Medvegyev, a Gazprom vezető-helyettese - akit a RIA Novosztyi hírügynökség honlapján idézett - elmondta: "minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy európai fogyasztóikat ne érintse a gázvita".

A Gazprom hétfőn délelőtt 15 százalékkal csökkentette a gázszállítást, miután lejárt a Fehéroroszországnak az adósság törlesztésére adott határidő, de korábbi közlés szerint a csökkentés mértéke elérheti a 85 százalékot, amennyiben Minszk nem rendezi tartozását.

Az orosz gázipari óriáscég szóvivője délelőtt azt jelezte, hogy levelet kaptak Vlagyimir Szemasko fehérorosz miniszterelnök-helyettestől, amelyben az áll: "ha a Gazprom tovább csökkenti a szállításokat, akkor ők megkezdik a tranzitvezetékből való gázkivételt".

A Gazprom szóvivője hétfőn még azt hangsúlyozta, hogy a Fehéroroszországgal fennálló gázvita ellenére az európai gázszállításokat hiánytalanul teljesíteni kell, de közölte, hogy a problémák miatt Alekszej Miller Gazprom- vezérigazgató hétfőn figyelmeztette az EU illetékes biztosát, hogy előfordulhatnak fennakadások a szállításban.

Az Európai Unió földgázszükségletének egynegyedét szerzi be Oroszországból. A gáz jó része Ukrajnán halad át, de az sem életbiztosítás, miután már többször adódtak komoly fennakadások a szállításokban, mert ott is voltak fizetési problémák.

A Gazprom hétfőn azt közölte, hogy szükség esetén Ukrajnán is eljuttathatja a gázt Európába. A fehérorosz vezetéken az idén 44,5 milliárd köbméter földgázt szállít a Gazprom az EU-ba, ez az évi 160 milliárd köbméternek nagyjából 28 százaléka.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.