5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A két pénzváltót is működtető Exclusive Change forgalma tavaly ugyan csak közel 4 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál, mégis 2021-ben több mint háromszor magasabb nyereségre tett szert, mint 2020-ban. A cégbe idén márciusban beszállt tulajdonos, Rogán Antal kabinetminiszter volt feleségének jelenlegi férje az alapítóval együtt most úgy döntött, hogy egy zártkörű részvénytársaságba terelik az Exclusive-cégcsoport pénzváltással foglalkozó kft-it. 

Korántsem szokványos, hogy egy társaság a nettó árbevételénél magasabb nyereséget ér el. Az Exclusive Change Kereskedelmi Kft.-nek sikerült ez a bravúr. Bár a 2021-es évét 2 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta, annál az adózott eredménye több mint 400 millióval magasabb lett, 2,4 milliárd lett. Annak köszönhetően, hogy a pénzügyi műveleteiből 2,1 milliárdot meghaladó bevételre tett szert, csaknem másfélszer többre, mint 2020-ban. 

Ennek döntő része valutaváltási jutalék, ezen a címen az Exclusive Change 1,8 milliárdot kasszírozott.

Az, hogy a társaság nettó árbevétele ennek ellenére mégis az előző évinél csaknem egynegyeddel kisebb lett, annak tudható be, hogy az aranykereskedelmi forgalma hatalmasat esett, az a 2020-as 849 millióval szemben 2021-ben már csak 132 millióra rúgott.

Az egy évvel korábbihoz képest több mint háromszor magasabb eredmény mögött azonban a pénzügyi műveletekből befolyt bevételek növekedése mellett nagyobb részben az áll, hogy a vállalatnak brutálisan, több mint a felére sikerült mérsékelnie a ráfordításait. Azon belül is a legjobban, csaknem 850 millióval azokat, amelyek a pénzügyi műveleteihez kötődtek, de az anyagjellegű ráfordításainak 700 milliót meghaladó csökkenése is jelentős.

Busás nyereséget hozó biznisz. Fotó: Depositphotos
Busás nyereséget hozó biznisz. Fotó: Depositphotos

Természetesen szerettünk volna a számok mögé nézni, megérteni, minek köszönhető ez a hatalmas hatékonyságjavulás, ám az Exclusive Change 2021-es beszámolójának kiegészítő mellékletében nem bukkantunk szöveges magyarázatra, találgatni pedig nem szeretnénk.

Az azonban kiderült, hogy a cég tulajdonosai nemcsak az adózott eredményt vették ki teljes egészében, hanem még az eredménytartalékot is megcsapolták, így összesen több mint 2,9 milliárd forint osztalékkal gazdagodtak.

Persze ez nem különösebben meglepő, hiszen pontosan így tettek az Exclusive tulajdonosai egy évvel korábban is – dacára annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank a koronavírus-járvány miatt önmérsékletre, azaz az osztalék benthagyására buzdította a hazai pénzintézeteket.

Mégis van különbség, hiszen idén márciusban jelentősen megváltozott az Exclusive Change tulajdonosi összetétele. Az addigi egyedüli üzletrész-birtokos Exclusive Property Kft. részesedése jelentősen 100-ról 15 százalékra csökkent, a fennmaradó 85 százalék pedig két magántőkealaphoz került, az EXIM Exportösztönző Magántőkealaphoz és a Klasszikus Iparágak Magántőkealaphoz. 

Hogy mennyiért, az nem derült ki. A piacon meglehetősen tág határok, 4-7 milliárd forint közé lőtték be a vételárat, melyből a cég 2021 végi közel 3 milliárdos saját tőkéje alapján azonban inkább a sáv aljához közeli összeg tűnik reálisnak.

Mindkét újdonsült tulajdonos magántőkealapot a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kezeli, mely cég a közel 80 milliárd forint kezelt vagyon alapján a legnagyobb magyarországi független kockázati- és magántőkealap-kezelő társaság. Közvetett, egyedüli gazdájuk pedig az a Gubicza Ágoston, akiről jó három éve az Index azt írta, hogy jó barátságban volt a fideszes politikai elit tagjaival, ő vette el például Rogán Antal első feleségét és így neveli a kabinetminiszter első gyermekét is.

Az Exclusive-cégcsoport Kelet- és Közép-Európa egyik legnagyobb múltú vállalkozása. Az 1995-ben alapított Exclusive Change Kereskedelmi Kft. pedig a legnagyobb magyarországi pénzváltó vállalatcsoport. A pénzváltással foglalkozó két érdekeltsége közül az Exclusive Special Change Kft. messze a legmagasabb nettó árbevételt érte el 2021-ben, magasabbat, mint az őt követő két társaság együttesen. Miközben a forgalmi lista negyedik helyén az Exclusive-cégcsoport másik érdekeltsége, az Exclusive Extreme Change Pénzváltó Kft. áll.

A napokban – egészen pontosan június 30-án – az Exclusive-cégcsoport tulajdonosai logikus lépésre szánták el magukat. Úgy döntöttek, hogy a két pénzváltó cégüket egyesítik egymással és az így létrejött új, Exclusive Change néven létrehozandó zártkörű részvénytársaságba a harmadik érdekeltségük, a United 4 M & M Exclusive Tours Kft. pénzváltási üzletágát is beviszik – derül ki a friss cégközlönyből. Amelyből azt is megtudtuk, hogy a United utazás-szervezési üzletága változatlan formában, de új néven (Exclusive Tours Kft.) működik tovább.

E cégjogi változások egyúttal azt is jelentik, hogy az Exclusive Change lesz az egyetlen hazai pénzváltó, amely nem kft-ként, hanem zrt-ként tevékenykedik majd szeptember 30-át, vagyis azt követően, hogy a cégbíróság várhatóan bejegyzi a jogutód társaságokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!