2020. április 1. 14:24
mfor.hu

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a válságra való tekintettel a német nyelvterületen már életbe léptetett "Kurzarbeit" magyaországi bevezetését kéri a kormánytól.

Az MGYOSZ lapunkhoz eljuttatott közleményében kifejezi aggodalmát a magyar gazdasággal kapcsolatban, de egyetért a kormányzat eddig meghozott intézkedéseivel, de úgy látják, hogy további lépésekre van szükség, mert válság vége beláthatatlan.

A vírus okozta válság közvetett hatásai miatt napról napra vállalkozások sokasága kerül olyan helyzetbe, hogy a munkaellátottságuk előre megjósolhatatlan időszakra kritikus szint alá esik, vagy megszűnik - írják.

A válságból való kilábalás hosszan elhúzódó és iparáganként különböző lesz. Az MGYOSZ a legfontosabbnak továbbra is a munkahelyek megőrzését tartja. Az erre fordított költségek hatékonyabbak, mint a munkanélküli ellátások kiadásai és megkönnyítik a válság utáni újrakezdést a kiélezett nemzetközi versenyben is.

Ezért kérjük, a kormány számos európai országhoz hasonlóan hozzon sürgősséggel ágazatfüggetlen intézkedéseket. Megfontolásra javasoljuk a rövidített munkaidő miatt kieső bérre vonatkozó, a német nyelvterületen először meghonosodott, de sok európai országban átvett „Kurzarbeit” jellegű bértámogatást, hiszen a más országokhoz hasonló megoldások alkalmazása a nemzetközi összemérhetőséget és versenyképességet elősegíti.

Ezekkel az intézkedésekkel elejét vehetjük a tömeges elbocsátásoknak és - ami még veszélyesebb - a munkahelyek végleges megszűnésének.

Az MGYOSZ aggódva figyeli azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint az ilyen, vagy hasonló juttatások állami tulajdonszerzéssel járnának. Ez alapvetően eltérne a nemzetközi gyakorlattól, amely az érintett munkavállalók megsegítését jelenti, és ezen keresztül tehermentesíti a vállalkozásokat és nem érinti a vállalkozások tulajdonosi szerkezetét.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.