2019. május 8. 20:28
MTI

A bevételnél viszont bejött az, amire számítottak.

Az 5 százalékos elemzői várakozásoknak megfelelően, 5,5 százalékkal 158,9 milliárd forintra nőtt a Magyar Telekom Nyrt. csoportszintű árbevétele idén az első negyedévben.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint az adózott eredmény éves összehasonlításban 58,1 százalékkal 3,982 milliárd forintra csökkent 2019 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Ez a jelentés szerint a végkielégítésekkel kapcsolatos magasabb ráfordítások, az adóráfordítások emelkedése és az új számviteli szabvány, az IFRS 16 bevezetéséből származó 900 millió forintos hatás együttes eredménye. A portfolio.hu elemzői 37 százalékos adózotteredmény-csökkenést vártak az első negyedévre.

A cég EBITDA (kamat-és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti) eredménye éves összevetésben 9,0 százalékkal, 46,4 milliárd forintra nőtt 2019 első negyedévében. Az EBITDA, az IFRS 16 bevezetésének hatása nélkül, csökkent a végkielégítésekhez kapcsolódó költségek megnövekedése miatt, de ezt részben ellensúlyozta a magasabb bruttó fedezet és az általános költségtakarékossági lépések hatása - közölték.

A csoportszintű árbevételt a készülékértékesítés és a mobiladat-használat jelentős bővülése húzta, mindkét országban - Magyarországon és Macedóniában - jelentős maradt az adat és az okos eszközök iránti kereslet.

A jelentés szerint az árbevételen belül a mobil bevételek éves összehasonlításban 8,4 százalékkal, 84,9 milliárd forintra nőttek 2019 első negyedévében. A vezetékes bevételek pedig 2,1 százalékkal 52,7 milliárd forintra nőttek, ami az emelkedő készülékértékesítések, és a magasabb szélessávú kiskereskedelmi szolgáltatási bevételek eredménye. A rendszerintegrációs (RI) és IT bevételek 3,1 százalékkal, 21,4 milliárd forintra nőttek az első negyedévében, elsődlegesen a Magyarországon a közszféra számára teljesített hardver és szoftverszállítási projektek miatt. Macedóniában az RI/IT bevételek csökkenése mögött a projekt volumenek átmeneti csökkenése áll - közölték.

A közleményben Rékasi Tibor vezérigazgató kifejtette: a Magyar Telekom megőrizte a tavalyi lendületét és mind bevételek mind az EBITDA terén növekedést ért el az első negyedévben. Hozzátette: 2019 első negyedévében még mindig a Telekom a magyar piac egyetlen igazán integrált szolgáltatója, a pozíciójukat teljesen kiaknázva megerősítették a piaci jelenlétüket, és felkészülnek a piac jövőbeni változásaira. 

Az idei évre a Telekom publikus célkitűzései változatlanok: a bevételek enyhe csökkenésére számítanak, az EBITDA eredményben pedig 1-2 százalékos növekedésre. A 2019-es év eredménye után az előrejelzés szerint részvényenként 27 forint osztalékot fizetnek, a 2018-as 25 forint után. A Capex költés (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) a spektrum licenszdíjak nélkül a 2018-ashoz hasonlóan 92 milliárd forint lesz idén a jelentés szerint.

A Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 387 forint, a legmagasabb 476,5 forint volt. Szerdán a Telekom ára 4 forinttal, 0,88 százalékkal 460 forintra nőtt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.