4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

Egyebek mellett élményösvény, látogatóközpont, borteraszok is épülnek azokból a támogatásokból, amelyeket a Magyar Turisztikai Ügynökség Balatonboglár önkormányzatának adott. A csavar a történetben, hogy az önkormányzati konzorciumban szereplő vállalkozások egy család kezében vannak, írta a 24.hu.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által biztosított egyedi támogatásból a Balatonboglártól délre, 3 kilométerre található Szőlőskislakon számos fejlesztés valósul majd meg, számolt be a 24.hu. Az MTÜ ugyan ezt nem tette saját honlapján közzé, ám a település polgármester a Facebookon írt a támogatásról.

Nem sokkal később egy videóban is beszélt a tervekről, ahol azt mondta: Balatonboglár hátországában, Kislakon egy igazi szőlőhegy lesz bemutatva, úgy, hogy megmarad a táj érintetlensége, a turisták mégis látogathatják.

Mint az oldal írja, Kislak nem csak Balatonboglár hátországa, de a Légli család (Légli Géza és Légli Ottó borászok és Légli Attila keramikus) érdekeltségei is itt találhatók.

Egy tavaly év végi polgármesteri határozatból tudható, hogy
négy konzorciumi partnerrel dolgozik együtt az önkormányzat, és mind a négy a Légli család cége.
•    A Jankovich Major Kft. és a LÉGLI Szőlő- és Bortermelő Kft. Légli Ottó érdekeltsége,
•    a Kislaki Bormanufaktúra Szőlő és Bortermelő Kft.-nek Légli Géza az ügyvezetője,
•    a Légli Kerámiagyártó és Forgalmazó Kft. pedig Légli Géza és Légli Attila vállalkozása.

Légli Ottó néhány hete a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a beruházás több fontos célt szolgál, például, hogy a gazdák „egyáltalán meg tudják közelíteni a munkahelyüket, konkrétan a szőlőjüket”. Kiderült az is, hogy „pormentes út” épül, valamint hogy „körülbelül 30 ingatlan élt az áramigénylés lehetőségével”. Más kérdés, hogy a borász nem tett említést az MTÜ támogatásáról. A 24. hu forrása szerint egyébként az ingatlanok jelentős része Légliék tulajdona.

Frissítés - A fenti cikkel kapcsolatban az alábbi pontosítás érkezett szerkesztőségünkbe a Balatonboglári Önkormányzat és a Légli család nevében:

A közel 800 millió forintos támogatás zömét 551 millió Ft-ot, azaz közel 70 százalékot a Balatonboglári Önkormányzat nyerte el a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által biztosított egyedi támogatásból.
Ennek az összegnek túlnyomó részét a Balatonboglári Önkormányzat útépítésre és közművek létesítésére fogja fordítani, hiszen a Szőlőskislaki szőlőhegyen máig nincs kiépített út és közművek sem, annak ellenére, hogy 8-10 bortermelő rendelkezik itt művelt szőlőterülettel. Az útépítés és közművesítés így összesen 40 ha szőlőterület és 30 ingatlan tulajdonosait érinti majd, számukra fog könnyebbséget nyújtani a beruházás.
A borturisztikai létesítmények kapcsán, annak fenntartási és működtetés feltételeit megismerve viszont a területen érintett bortermelők zöme úgy döntött, hogy nem kíván élni a lehetőséggel, nem fog részt venni a projektben. Ezeket ugyanis a megvalósulást követő legalább 5 éven keresztül biztosítani kell.
A cikkben szereplő látógatóközpontot, élményösvényeket NEM a Légli család, hanem a Balatonboglári Önkormányzat építteti meg.
A projekt hátteréről röviden:
A Balatonboglári Hegyközség Közgyűlése 2017-ben döntött a Szőlőskislaki Szőlőhegyen útépítésről, amelyet meg is terveztetett.
A források megteremtése kapcsán, a Magyar Turisztikai Ügynökség Balaton stratégiáját megismerve 2018-ban a Hegyközség választmányának döntése alapján megkerestük az MTÜ-t azzal a céllal, hogy a kiváló természeti adottságokkal rendelkező szőlőhegyen borturisztikai attrakciókat létesítsünk.
2018-ban elkészült egy tanulmányterv - akkor még 8-10 potenciális résztvevővel.
A tervet a balatonboglári önkormányzat bizottságai, illetve testülete 2019 nyarán hozott döntésével támogatta, jóváhagyta.
A létesítés és működtetés feltételeit megismerve többen úgy döntöttek, hogy nem kívánnak élni a lehetőséggel, nem fognak részt venni a projektben.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.