3p

A közbeszerzéseken rendszeresen nyertes cégein túl öt további vállalkozásából több mint 1 milliárd forint osztalékot vesz ki a kormányzati propagandát megvalósító Balásy Gyula.

Nemcsak a New Land Media–Lounge Design–Lounge Event aranyháromszögből, hanem kisebb cégeiből is busás osztalékhoz jut Balásy Gyula. A kormányzati óriásplakátok és YouTube-hirdetések koronázatlan királya további öt cégében döntött úgy tulajdonostársaival, hogy összesen 1 milliárd 657 millió forintot fizet ki 2023-as profitjuk terhére, ebből több mint 1 milliárd forint Balásy Gyuláé lesz.

Balásy Gyula a kisebb cégeiből is kiveszi a pénzt
Balásy Gyula a kisebb cégeiből is kiveszi a pénzt
Fotó: YouTube

A legjelentősebb, összesen 720 millió forintos osztalékot a 2022 nyarán alapított DBS Investment Kft.-ből veszi ki üzlettársával, Arató Péterrel együtt. A tulajdoni hányadok alapján az osztalékot 51-49 százalékos arányban osztják szét, azaz Balásy Gyuláé lesz 367,2 millió forint, míg Arató Péter számláján 352,8 millió forint landol.

A DBS Investment tényleg repülőrajtot vett alapítása óta. Már a 2022-es csonka évben is majdnem 167 milliós bevételre, ebből pedig 150,6 milliós profitra tett szert, tavaly viszont a bevétele csaknem 782 millió forintra, adózott eredménye pedig 719 millió 949 ezer forintra emelkedett.

Szintén jelentős, 580 millió forintos osztalék kifizetéséről döntött Balásy és Arató a Dashboard Solutions Kft. két tulajdonosaként is. Mivel ennek a cégnek Balásy 90 százalékban, Arató pedig 10 százalékban tulajdonosa, így előbbi 522 millió forintra, utóbbi pedig 52 millió forintra tarthat igényt. A vállalkozás egyébként jelentős fejlődést mutatott, bevétele a 2022-es 747 millióról tavalyra 975 millióra nőtt, míg profitja 396 millióról 581 millióra emelkedett.

Milliárdot meghaladó forgalom mellett viszonylag szerény, mindössze 330 millió forintos osztalék kifizetéséről döntött a Lounge Communications Kft., melynek fele-fele arányban tulajdonosa Balásy Gyula mellett Mamusits Péter. Így azután az osztalékot is 165-165 millió forint arányban osztják meg. E cég bevétele a 2022-es alig 1,2 milliárdról 1 milliárd 280 millió forintra nőtt, adózott eredménye azonban sokkal jelentősebb mértékben, 288 millióról nőtt csaknem 336 millióra a tavalyi évre.

Két családi vállalkozásból is osztalékhoz jut a kormányzati plakátkirály. A Gaja Design Kft.-ből 15 millió forintot vesznek ki, és mivel ennek kétharmad-egyharmad arányban tulajdonosa Balásy Gyula és felesége, Balásyné Katona Helga, az osztalékból is 10 millió illeti meg a férjet, míg 5 millió a feleséget. A Gaja Design 2022-ben alakult át bt.-ből kft.-vé. Azt az évet „hibernálva”, bevétel realizálása nélkül töltötte, hogy aztán 2023-ban meginduljon az üzlet: 32,1 milliós forgalom mellett 15,9 millió forint adózott eredményt ért el.

A házaspár másik cége, a Lounge Consulting Kft. 12 millió osztalék kifizetését hagyta jóvá a tavalyi év után, ebből tulajdoni arányuknak megfelelően egyaránt 6-6 millió forint jut a férjnek és a feleségnek is. Ez a vállalkozás kísértetiesen hasonló utat járt be, mint a Gaja Design: 2022-ben, mikor bt.-ből kft.-vé alakult, bevétel nélküli évet könyvelt el, majd tavaly rögtön 28,8 milliós bevétellel kezdett, amiből 12,4 millió forint meg is maradt adózott eredményként.

Balásy Gyula közbeszerzéseken rendszeresen nyertes nagy cégeiből összesen 21,6 milliárd forint osztalékot vesz ki, ehhez jön még a most bemutatott 1 milliárdnyi zsebpénz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!