2018. december 8. 18:45
MTI

A távol-keleti nagyhatalom külügyminisztériuma a Kanadában letartóztatott Huawei-vezető azonnali szabadon engedését követeli.

A Huawei kínai távközlési óriásvállalat Kanadában letartóztatott globális pénzügyi igazgatójának azonnali szabadon bocsátását követelte szombaton a kínai külügyminisztérium.

A pekingi tárca közleményében "rendkívül csúnyának" és észszerűtlennek nevezte az esetet, és arra figyelmeztetett, hogy Kanadának súlyos következményekkel kell számolnia, ha nem engedi szabadon Meng Van-csout, aki egyben a Huawei alapítójának a lánya.

Meng Van-csou (Fotó: EPA) Meng Van-csou (Fotó: EPA)

A külügyminisztériumba bekérették a kanadai nagykövetet, hogy határozott tiltakozásukat fejezzék ki a Huawei vezetőjének letartóztatása miatt, amely Peking szerint a jog figyelmen kívül hagyásával történt.

Meng Van-csout múlt szombaton tartóztatták le Vancouverben, sajtóértesülések szerint az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével összefüggésben. Az Egyesült Államok kérte a kiadatását a kanadai hatóságoktól arra hivatkozva, hogy Meng a gyanú szerint eltitkolta, hogy a Huawei kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a szankciók ellenére próbált felszereléseket eladni Iránnak. Ha kiadják az Egyesült Államoknak, ott több pénzügyi intézmény megkárosítására való összeesküvés címén emelhetnek vádat ellene. A kiadatási eljárást a kanadai hatóságok hétfőre napolták el, miután pénteken nem született döntés az ügyben. 

Hírügynökségek már áprilisban felröppentettek híreket arról, hogy az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak a Huawei, a világ egyik legnagyobb távközlési elektronikus eszközöket gyártó cége ellen, mert feltehetően amerikai gyártmányú cikkeket szállított Iránnak és más országoknak, megsértve az amerikai export- és szankciós törvényeket.

A Huawei egyik szóvivője pénteken úgy nyilatkozott: a vállalat bízik abban, hogy az amerikai és a kanadai igazságszolgáltatás helyes döntést hoz majd. Hozzátette: a Huawei eleget tesz valamennyi exportszabályozási és szankciós előírásnak.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok kivonul az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodásból, azzal az indokkal, hogy az amerikai kormány megítélése szerint Irán kijátssza az egyezményt. A megállapodás értelmében Irán lemondott az urándúsításról, és ennek fejében a nemzetközi közösség beleegyezett a korábban életbe léptetett büntetőintézkedések fokozatos feloldásába. Washington azonban a megállapodás felmondásával egy időben a szankciók újbóli bevezetéséről is döntött. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Teherán betartja a megállapodást.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.