4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A szakmai körökben az Orbán-család házi szülész-nőgyógyászaként ismert orvos, már-már egyfajta ezermesternek tűnik, annyi, egymástól merőben eltérő területen tevékenykednek a cégei. Most egy újabbal gyarapodott a sor.

Egészen újfajta vállalkozásba fogott néhány magánszemély és egy gazdasági társaság még tavaly októberben. A történet két ok miatt is érdekes és különleges: egyrészt az alapítók kiléte, másrészt pedig - az alapítókból fakadóan - a tevékenységi kör miatt. No, de kezdjük az elején! 

Budapesti székhellyel 2022. október 13-án egy új gazdasági társaság jött létre, melyet bő egy hónappal később, november 15-én jegyzett be a cégbíróság. 

A Nemtimber Kft. törzstőkéjét, a 3 millió forintot négy szereplő adta össze: egy másik társaság, illetve három magánszemély. A cég főtevékenysége egyéb máshova nem sorolható új áru kiskereskedelme, de emellé felvették még tevékenységi körként: 

  • a fakitermelést, 
  • a fa-, építőanyag-, szaniteráru-nagykereskedelmet, 
  • az üzem-, tüzelőanyag nagykereskedelmet, 
  • a csomagküldő, internetes kiskereskedelmet, 
  • valamint az egyéb nem bolti, piaci kiskereskedelmet. 

Internetes keresés után elsőre úgy tűnik, a társaságnak egyelőre nincs saját honlapja, viszont számos apróhirdetésben már találkozni lehet a cég nevével. Innen pedig továbbvezet az út egy saját portálra, mely tuzifaexpressz néven került bejegyzésre. 

"Saját tulajdonú erdőgazdálkodásból származó kiváló minőségű tűzifáinkat jászberényi telephelyünkön dolgozzuk fel. Hogy a szállítás és tárolás is egyszerű és kényelmes legyen, kalodás és hálós kiszerelésben, kizárólag térfogat alapján értékesítünk, 100 százalékos mennyiségi garanciát vállalva az általad megvásárolt  termékekre (ellentétben nagyon sok csalóval, akik a vizes fát súlyra adják el, ezzel átverve a vásárlókat)" - olvasható az oldalon. 

Nagy lehetőség lenne a tűzifában? Fotó: Depositphotos
Nagy lehetőség lenne a tűzifában? Fotó: Depositphotos

Nos, miért érdekes az, hogy valakik tűzifa-kereskedésre adták a fejüket? Nemes egyszerűséggel a személyek kiléte miatt, 

ugyanis neves hazai bankárok álltak össze egy neves nőgyógyásszal. 

A Nemtimber Kft. alapítója és tulajdonosa ugyanis: 

  • Lenner Áron Márk, 
  • Tűzkő Nándor, 
  • Beöthy Péter, 
  • valamint a Promid Invest Zrt. 

A cég többségi, 55 százalékos tulajdonosa és egyben ügyvezetője is az a Lenner Áron Márk, aki a harmadik Orbán-kormány belgazdaságért felelős helyettes államtitkára volt menesztéséig, 2018 és 2020 között a BDO Magyarország Kft. ügyvezetője, valamint 2019 és 2022  között az MKB Bank cégjegyzésre jogosult munkavállalója. 

Tűzkő Nándor a legkisebb, mindössze 5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a társaságban. Az orvostársadalom a hírek szerint az Orbán-család házi nőgyógyászaként ismeri és a meddőségi klinikák államosításakor őt tartották arra esélyesnek, hogy a meddőségi program szakmai felelőse lesz. Mindenesetre más szálak is összekapcsolják őt az Orbán-családdal. Ő a tulajdonosa annak a Dunakeszin működő, fegyverkereskedő cégként ismert Multi Shoot Zrt.-nek, melynek tavaly októberben a vezérigazgatója lett Orbán Áron, a kormányfő öccse. 

Beöthy Péter a Nemtimber Kft.-ben 30 százalékos üzletrésszel rendelkezik és ő sem áll távol a pénzügyi világtól, hiszen 2005-től kezdve kisebb megszakításokkal egészen 2021-ig más munkavállalóként szintén az MKB Bank cégjegyzésre jogosult tagja volt - 2019-2021 között egyidőben töltöttek be ilyen posztot a banknál Lenner Áronnal. 

A tűzifa-kereskedő cég negyedik tulajdonosa a Promid Invest Zrt., melynek 10 százalékos üzletrésze van. A zrt. mögött egyedüli részvényesként a volt bankár és jegybankalelnök, Balog Ádám áll. Balog 2015 és 2020 között az MKB elnök-vezérigazgatója volt, 2013 és 2015 között a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, 2010 és 2013 között pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára.

Mint arról lapunk annak idején elsőként beszámolt, a Promid azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy ő is részt vett az MKB privatizálásában:

Illusztrisnak tehát joggal nevezhető a tulajdonosi kör, ami miatt kaphat figyelmet az eddigi szakmájuktól merőben távol álló új tevékenység, a tűzifa-kereskedelem. A Nemtimber Kft. alapításának sztorija azonban még ezzel nem ér véget. 

A cégkivonatba ugyanis bejegyzésre került egy üzletrészt terhelő zálogjog is Balog Ádám nevére. Az már a cégbíróságra benyújtott dokumentumokból derül ki, hogy Balog tavaly november elején 77 millió forintos kölcsönt nyújtott Lenner Áronnak, amit a idén június végéig kell visszafizetni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!