7p

Ahogy egy mosógép vagy okostelefon megannyi funkciójából is csak keveset használ az ember, a kisvállalkozásokat sem érdemes bonyolult, időnként átláthatatlan termékpalettával bombázni, minél egyszerűbbeket kell kínálni a számukra – hangsúlyozza Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozási üzletágának vezetője.

Miért fontos a mikrovállalkozói szektor a bankok, az Erste Bank számára is?

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások adják a magyar gazdaság erejét, ezek a cégek teszik ki a működő hazai vállalkozások több mint 90 százalékát, foglalkoztatják a munkavállalók felét és adják a GDP negyedét. E szektoron belül a legnagyobb részt az egy-két fős cégek, a mikrovállalkozások adják. Ezek valódi családi vállalkozások, ahol a megélhetés, a jövedelem és a vállalkozás sikere szorosan egybe kapcsolódik.

S mi a különbség az Erste által használt két kifejezés – kisvállalkozók és kisvállalkozások – között?

Kisvállalkozók alatt mi a legkisebb cégeket értjük – jobban szeretjük ezt a magyar szót használni erre, mint a mikrovállalkozást. A kisvállalkozások ennél nagyobb méretű társaságok. Az Erste Bank európai mércével mér mindenütt.  A magyar vállalkozásokat is eszerint osztjuk be szegmensekbe. 300 millió forint éves árbevétel alatt nálunk kisvállalkozásnak számítanak a cégek is – vagyis bőven lehet olyan tízfős társaság, amely az Ersténél kisvállalkozás, míg egy más minősítés szerint már nagyobbnak számít. Ami azonban ennél lényegesebb, hogy általában a kisvállalkozóknál jobban összefonódik a személyes és a vállalkozói lét. Kevesebb alkalmazottjuk van, közülük sokan a családból valók. Sérülékenyebbek is, hiszen tényleg közvetlenül a családi kassza van veszélyben, ha gondok adódnak a céggel.

Erdei Zsuzsa
Erdei Zsuzsa

Ezek miatt banki szempontból máshogy is kezelik a mikro(kis)vállalkozókat, mint a nagyobb társaságokat?

Egy kisvállalkozónak egyszerre kell az adózástól a pénzügyeken át a munkaerő-gazdálkodáson keresztül a szakmai kérdésekig minden területen teljesítenie. Míg egy nagy cégnél külön osztály foglalkozik a pénzügyekkel, addig egy kis- és közepes vállalatnál jellemzően a gazdasági vezető tartja kézben a hitelfelvételeket is. Eg ykisvállalkozásnál pedig minden hasonló feladat általában egyetlen emberre hárul.Sokszor nem értik a bankok a kisvállalkozásokat, ehhez sokkal mélyebben kell foglalkozni velük. Egy japán minőségi guru,Shiba professzor egyszer azt mondta, „ha meg akarod ismerni a halak életét, ugorj be az akváriumba”. A kisvállalkozók számára kidolgozott konstrukciókban minderre figyelemmel kell lenni, megoldásokat kínálni, máshogy szabad közelíteni a pénzügyekhez. Egyszerű, könnyen átláthatótermékekre, csomagokra és ajánlatokra van szükség. Ezért az Erste szakított a korábbi pénzintézeti gyakorlattal és a Power Business hitel fejlesztésénél már azt tartotta az egyik legfőbb szempontnak, hogy az igénylési folyamat a lehető legkevesebb dokumentum beadásával járjon. Ennél a hitelnél elég lehet egyetlen igénylés, a papírmunkát a bank intézi – az ügyintéző a publikusan beszerezhető adatok lekérésével azonnal kiszámolhatja a maximálisan adható összeget. A 2018-ban bevezetett új rendszert a vállalkozók rendkívül jól fogadták, amit mutat a mikrovállalkozási szegmens sikere is. A bank az elmúlt két évben megháromszorozta a hitelállományát e szegmensben, ezen belülaz idei első háromnegyed évben az előző év azonos időszakához képest 42 százalékos volt a növekedés.

Pedig sokszor hallani, hogy a bankok nem vállalnak elég kockázatot hitelkihelyezéskor, lehetnének kicsit bátrabbak. Milyen a visszautasítási arány?

A beérkezett kérelmek kétharmada megy át a szűrőn. A betétesek pénzének védelme érdekében be kell tartanunk a prudenciális előírásokat. De úgy vélem, iIyen mértékű hitelkihelyezés mellett ránk nem mondható, hogy nem vállalunk elég kockázatot. Azt természetesnek tartom, hogy akkor, amikor mindenkinek jól megy, 5 százalékos a magyar gazdaság növekedése, alacsonyabb a bedőlési arány is. Ám egy banknak tudatában kell lennie annak, hogy vannak jó és rossz idők, és az utóbbiakra is fel kell készülnie.

Mennyire kockázatos egyébként most finanszírozni a kisvállalkozókat?

Én nagyon megbízhatónak tartom őket. Mivel nagyon kötődik a cég a családhoz, ezért én inkább azt látom, hogy ha átmenetileg gond is van a céggel, a hiteltörlesztőket kifizetik, nehogy később ez az átmeneti gond komolyabban kihasson a családra is. Ezt igazolják a tapasztalataink is.

S mik a tervek, merre tovább? 

Folytatni szeretnénk a gyors bővülést, még ha az ütem – érthetően – nem is lesz feltétlenül minden évben ennyire magas. Az a célunk, hogy Magyarországon a legjobb kisvállalkozói bank legyen az Erste, úgy vélem, efelé jó úton is járunk. A vállalkozások megkedvelték az újszerű, egyszerű elbírálású, könnyen igényelhető és olcsó hiteleket, az áttekinthető számlacsomagokat. A bank digitális infrastruktúrájának megújításával párhuzamosan a vállalkozói szegmensben is jön a mobiltelefonos bankolás, amit kiegészítenek az új, a modern vállalkozói léthez tartozó kapcsolt digitális szolgáltatások. A felmérések szerint az ügyfelek egyszerre igénylik a digitális és a fióki megközelítést a bankoktól: a saját eszközeiken szeretnek mindent gyorsan elintézni, ám ellátogatnak a fiókba, a tanácsadójukhoz azért, hogy személyes beszélgetés során kapjanak segítséget pénzügyeik intézéséhez.

Mitől lehet más ajánlata egy banknak a többiforrásgazdához képest, mik a pluszok?

A kiterjedt fiókhálózat és a személyes tanácsadás mellett olyan többletszolgáltatásokra van szükség, amely valódi értéket jelent a vállalkozások számára. Az Erste az idén két olyan szolgáltatóval fogott össze a szolgáltatási paletta bővítése érdekében, amelyek valóban megkönnyítik ügyfelei mindennapjait. A Power Network segítségével ügyfeleink a legújabb üzleti közösségi platformhoz kapnak hozzáférést: a Brillit nemcsak a kapcsolatok teremtésében segít, hanem a beszállítók kiválasztásában és az üzletszerzésben is.Az üzleti platformon a felhasználók egyetlen gombnyomással képesek több cégtől egyszerre árajánlatot kérni, vagy egy számukra új társaság beszerzésére ajánlatot tenni. A sikeres üzlet létrejöttét követően értékelhetik is egymást a vállalkozók.

A nemrég bevezetett PowerBill célja pedig az online számlázás megkönnyítése és ingyenessé tétele az Erste ügyfelei számára. Az Erste Bank és a Billingo online számlázó rendszer együttműködése egy rendkívül korszerű platformot nyújt, célja, hogy levegye a számlázás terheit a magyar vállalkozók válláról – különösen azokéról, akik elavultnak számító számlázási programot használnak, vagy épp még mindig számlatömböznek. Az online számlázó segítségével nem kell újra és újra bemásolni ugyanazokat a sorokat, mindig leírni a vevők nevét: az elmentett adatokat nem kell többé kibogarászni, attól tartva, hogy valamit figyelmetlenségből helytelenül adunk meg. Ráadásul az online számlázórendszerek mindig megfelelnek az aktuális jogszabályoknak, éppen ezért a PowerBill használatával soha nem kell aggódnunk, hogy a NAV-val bármilyen problémánk támadna. Az új rendszer legfőbb előnye a korlátlan, díjmentes számlázás lehetősége, amivel az ügyfelek a csatlakozás után egy teljes évig élhetnek.

Várhatók még egyéb kiegészítő szolgáltatások is?

Folyamatosan dolgozunk a Power Network szélesítésén. A célunk egy olyan rendszer létrehozása, amelyben a bank ügyfele nemcsak számlavezetési szolgáltatást kap, hanem egy olyan rendszer, ökoszisztéma részesévé válik, amelyet csak itt ér el. Ez jelenti – részben – a különféle addicionális szolgáltatások fejlesztését, de a különböző digitális rendszerek összehangolását is. Így a jövőben elég lehet majd csak befogadni egy számlát a számlázó rendszerbe és annak az utalása akár történhet automatikusan is. De ugyanez fordítva is igaz, a kimenő számlák utáni forgalom nyilvántartása, vagy a cash-flow analízis is digitalizálható lehet a jövőben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!