2018. július 9. 15:20
mfor.hu

A mesterséges intelligencia számításai szerint most már a belgák a favoritok.

Lementek a negyeddöntők az oroszországi futball-világbajnokságon, ez pedig azt jelenti, hogy ismét eljött az ideje annak, hogy a Goldman Sachs felülírja a korábbi - helytelennek bizonyult - jóslatait a torna fennmaradó szakaszára.

A GS még a vébé kezdete előtt igyekezett előre megmondani a végső győztest, és gépi tanulást alkalmazó gépük 200 000 modell és 1 millió variáció lefuttatása után arra jutott, hogy azok a brazilok lesznek, miután a döntőben felülmúlják Németországot. Ez nem jött be, a németek már a csoportköröket sem élték túl, így a második jóskörben már Anglia lett a GS-nél a dél-amerikaiak ellenfele - a szimuláció szerint Gareth Southgate csapatának is csak az ezüst jutott volna. Aztán a múlt heti módosításuk szerint már Horvátország volt a második Neymarék mögött.


A brazilok azonban elvéreztek a belgákkal szemben, és nem jutottak a legjobb négy közé, így most elég komikus módon ismét felül kellett írni a gépi jóslatokat. Eszerint Belgium-Anglia döntő lesz. Itt pedig a belgák győzedelmeskednek, amire 32,6 százaléknyi esélyük van - érdekesség, hogy a szimuláció szerinti második helyezett Angliánál a maga 29,8 százalékával annak a Franciaországnak is több esélye van a vébéaranyra, ami be se jut a döntőbe, hiszen a gép szerint a belgák útja rajtuk keresztül vezet.

Mindez ábrán, ahol a válogatottak melletti szám mutatja a kerekítetlen, várható lőtt gólok számát:Egyébként így a világbajnokság vége felé lassan kimondható, hogy mesterséges intelligencia ide, úttörő technológia oda, ez a valószínűségszámítás a nyomába se ért Paul polipnak, aki a Goldman Sachs-os bénázáshoz képest egész jó pontossággal tippelte meg a dél-afrikai vébé meccseit nyolc évvel ezelőtt.

(Business Insider)