2018. június 12. 13:32
mfor.hu

A Goldman Sachs a mesterséges intelligencia segítségével mondja meg, ki nyeri a foci vébét .

Az AI (a mesterséges intelligencia) mindenhol ott van, nem lehet ez alól kivétel a foci vébé és az egyik legismertebb befektetési bank sem.

A Goldman Sachs mesterséges intelligenciát használva, lefutatott 200 000 (kétszázezer) modellt és 1 millió variációt, hogy megtalálja a torna győztesét - írja a Business Insider.

Lioenl Messi egyszer azt mondta, hogy a fociban a tehetség és az elegancia nem ér semmit szigor és pontosság nélkül.

A Goldman Sachs láthatóan megszívlelte a fentieket, amikor összeállította előrejelzését a holnapután kezdődő foci vébére.

A cég gépi tanulást használva, a csapatok és játékosok adatait elemezve lefutatott kétszázezer modellt, hogy minden egyes meccs eredményét előrejelezze. Ezután a Goldman torna egymillió variációját futtatta le, így kalkulálva ki minden csapat sorsát.

Az alábbi ábra mutatja, hogyan látja a Goldman szupermodellje a vébé lefolyását. A válogatottak melletti szám mutatja a kerekítetlen, várható lőtt gólok számát (a futballstatisztikában már viszonylag bevett az várható gólok - xG: expected goals - számítása, amely azonban más módszertanon alapul - a szerk.), amely alapján eldől a továbbjutás.Ahogy látható, a Goldman Brazíliát jelzi végső győztesnek, amiben semmi meglepő nincs, a szakemberek jelentős része is így vélekedik. Nem meglepetés az sem, hogy a döntőbe a címvédő Németország juthat a cég előrejelzése szerint. Bár a franciáknak amúgy nagyobb esélyt adnak, de mivel a brazilokkal találkoznak, így a Goldman szerint kiesnek.

Csak a szokásos történek Angliával is: eszerint az előrejelzés szerint kiesik a németekkel vívott negyeddöntőben (még az is lehet, hogy tizenegyesekkel...)

Ami talán meglepőbb, hogy szerintük a spanyolok és az argentinok alulteljesítenek, és mindkét válogatott kiesik a negyeddöntőben.

Nem jósolnak sok sikert a házigazdáknak sem: az oroszok nem fognak továbbjutni a csoportból sem. Ellenben a torna meglepetéscsapata Szaúd-Arábia lesz.Azért a Goldmannál is érzik, hogy a fociban elég sok a véletlen (a foci sztochasztikusnak nevezett természetébe a bírói tévedések, sérülések vagy megmagyarázhatatlan hibák is beletartoznak), és bár elég sok információt vettek figyelembe, csúcsminőségű statisztikai módszert alkalmaztak, a végére csak odaírták disclaimerként, hogy "a futball elég kiszámíthatatan játék, így az előrejelzések elég bizonytalanok, még a legjobb statisztikai technikákkal is. Éppen ezért olyan izgalmas nézni a vébé küzdelmeit. "

Úgy legyen - mondhatnánk mi is.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.