2018. június 12. 13:32
mfor.hu

A Goldman Sachs a mesterséges intelligencia segítségével mondja meg, ki nyeri a foci vébét .

Az AI (a mesterséges intelligencia) mindenhol ott van, nem lehet ez alól kivétel a foci vébé és az egyik legismertebb befektetési bank sem.

A Goldman Sachs mesterséges intelligenciát használva, lefutatott 200 000 (kétszázezer) modellt és 1 millió variációt, hogy megtalálja a torna győztesét - írja a Business Insider.

Lioenl Messi egyszer azt mondta, hogy a fociban a tehetség és az elegancia nem ér semmit szigor és pontosság nélkül.

A Goldman Sachs láthatóan megszívlelte a fentieket, amikor összeállította előrejelzését a holnapután kezdődő foci vébére.

A cég gépi tanulást használva, a csapatok és játékosok adatait elemezve lefutatott kétszázezer modellt, hogy minden egyes meccs eredményét előrejelezze. Ezután a Goldman torna egymillió variációját futtatta le, így kalkulálva ki minden csapat sorsát.

Az alábbi ábra mutatja, hogyan látja a Goldman szupermodellje a vébé lefolyását. A válogatottak melletti szám mutatja a kerekítetlen, várható lőtt gólok számát (a futballstatisztikában már viszonylag bevett az várható gólok - xG: expected goals - számítása, amely azonban más módszertanon alapul - a szerk.), amely alapján eldől a továbbjutás.Ahogy látható, a Goldman Brazíliát jelzi végső győztesnek, amiben semmi meglepő nincs, a szakemberek jelentős része is így vélekedik. Nem meglepetés az sem, hogy a döntőbe a címvédő Németország juthat a cég előrejelzése szerint. Bár a franciáknak amúgy nagyobb esélyt adnak, de mivel a brazilokkal találkoznak, így a Goldman szerint kiesnek.

Csak a szokásos történek Angliával is: eszerint az előrejelzés szerint kiesik a németekkel vívott negyeddöntőben (még az is lehet, hogy tizenegyesekkel...)

Ami talán meglepőbb, hogy szerintük a spanyolok és az argentinok alulteljesítenek, és mindkét válogatott kiesik a negyeddöntőben.

Nem jósolnak sok sikert a házigazdáknak sem: az oroszok nem fognak továbbjutni a csoportból sem. Ellenben a torna meglepetéscsapata Szaúd-Arábia lesz.Azért a Goldmannál is érzik, hogy a fociban elég sok a véletlen (a foci sztochasztikusnak nevezett természetébe a bírói tévedések, sérülések vagy megmagyarázhatatlan hibák is beletartoznak), és bár elég sok információt vettek figyelembe, csúcsminőségű statisztikai módszert alkalmaztak, a végére csak odaírták disclaimerként, hogy "a futball elég kiszámíthatatan játék, így az előrejelzések elég bizonytalanok, még a legjobb statisztikai technikákkal is. Éppen ezért olyan izgalmas nézni a vébé küzdelmeit. "

Úgy legyen - mondhatnánk mi is.