2019. március 12. 11:37
mfor.hu

A lezárt bértárgyalás után lépett elő újabb követeléssel a KASZ – állítja az áruházlánc.

A Metro közleményben közölte: 2018 elején kidolgozták és elindították a Vállalati Bérfejlesztési Programjukat, amely az átláthatóság, tervezhetőség és az egyéni teljesítmény elismerésének alapelveire épül. Ugyanakkor az áruházlánc szerint a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) néhány nappal ezelőtt újabb, váratlan mértékű követelésekkel állt elő. A Metro szerint röviddel az év elején a felek által írásban lezárt bértárgyalás után egy ilyen nagyságrendű változtatási javaslatot a vállalat vezetése szerint személyes egyeztetés keretében lehet érdemben megvitatni.

Kétszámjegyű emelés az év elején

A Metro úgy látja, a Vállalati Bérfejlesztési Program a munkavállalóknak jól átlátható és kiszámítható rendszer. Ennek értelmében a törvényben előírtnál magasabb minimálbéremelést minden áruházban úgy valósították meg, hogy közben a magasabb felelősségi köröknél megmaradjanak az addig meglévő jövedelemkülönbségek, és kialakították az egyéni teljesítmények elismerésének rendszerét is. A vállalatvezetés a program első három lépését ígérete szerint már megvalósította, tavaly októbertől 902 munkatársuk, a munkavállalók 40 százaléka részesült béremelésben. Ezen felül januárban a munkavállalók többségénél kétszámjegyű emelést hajtottak végre.

Az áruházlánc szerint a helyi vezetés a rendelkezésére álló kereteket az erőforrások átcsoportosításával a maximumra tágítva, a legalacsonyabb áruházi munkabért a jogszabályban előírt mértéket 19,5 százalékkal meghaladó 233 ezer forintra emelte, amely tartalmazza az alapbért és a szektorban egyedülállóan munkaszerződésben rögzített 13-14. havi juttatást, amit betanított munka esetén is megadnak. Ezen felül fizetik ki a különböző pótlékokat és a teljesítményfüggő juttatásokat, amelyeknek a rendszerét szintén a dolgozói visszajelzések alapján állították fel az igazságos és korrekt elosztás jegyében.

Mint megjegyzik, a vállalat vezetése folyamatosan egyeztetett az Üzemi Tanácson kívül a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével is, akiket be is vontak a közös munkába.

2019. január 22-én a KASZ és a Metro vezetősége közös aláírással lezárta a háromfordulós bértárgyalássorozatát. Ezután a szakszervezet – alig több mint egy hónap múlva – újabb követelést nyújtott be, amit alaposan megvizsgáltak. Erről a cégvezetés, álláspontja mélyebb megismertetésével, nyitott a további egyeztetésekre.