<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nagyvállalkozó nyílt levélben utasított vissza minden vádat és tényekkel vágott vissza.

Az elmúlt napokban felerősödött a Bige László és cége elleni kormányzati kampány. Nagy István agrárminiszter megígérte, kiszámolják, "mennyi pénzzel károsította meg" a milliárdos a magyar gazdákat. Erre válaszul a nagyvállalkozó a miniszterhez szóló nyílt levelet jutatott el a 24.hu-hoz.

A levélből idéző lap szerint a Nitrogénművek Zrt. Nyugat-Európához viszonyítva majdhogynem mindig olcsóbban adta a műtrágyát Magyarországon, mint Németországban. A cég mintegy 29 milliárd 880 millió 107 ezer 885 forinttal segítette a magyar gazdákat.

Bige László (fotó: MTI)Bige László (fotó: MTI)

Részletezte is. Azt írta, hogy

"a Pétisó európai ára a Fertecon független statisztikai irodája szerint tonnánként 610-625 euró. Kikötőben, hajóban, ömlesztve a nagykereskedők részére. A végfelhasználói ár big bag-be csomagolva, német régióban tonnánként 700-750 euró között van. Benelux és Skandináv államokban 750-800 euró a tonnánkénti ár. Anglia és Franciaország ettől még magasabb. Mi ehhez képest ma tonnánként 585 áron szállítjuk csomagolva a végfelhasználók udvarára. Ez megkérdőjelezhetetlen tény!"

Bige cáfolta, hogy cége csak egyetlen napon akarná kiszolgálni a magyar gazdákat.

"Mi minden nap adunk el műtrágyát a magyar gazdáknak. Idén november hónapban 129 ezer 479 tonnát értékesítettünk magyar termelők részére, többet, mint az egyhavi gyártási kapacitásunk. Az is igaz, hogy decemberben 1 napos akció keretében fogunk eladni műtrágyát, az úgynevezett Black Friday akció keretében, ahogyan azt már a korábbi években is tettük. Ezen a napon meg lehet venni a 2022 év első 5 hónapjára a teljes műtrágya gyártási kapacitásunkat."

Bige szerint a miniszter politikai megbélyegző megnyilatkozásai is teljesen alaptalanok. Mint írta, nem volt úttörő, KISZ-tag, és nem volt soha egyetlen pártnak tagja, szemben a miniszterrel. A szocialista kormánytól kapott hitelről pedig így fogalmazott: "Kellene, hogy tudja, hogy a hitelnek van egyetlen rossz tulajdonsága. Vissza kell fizetni kamataival együtt, amit én természetesen megtettem. Tehát adományként semmit nem kaptam.”

A 24.hu által idézett levél szerzője ezek után így folytatja: „Ön azt állítja, hogy a GVH büntetés (11,05 milliárd forint) helyes volt úgy, hogy nincs tudatában a valós piaci helyzettel. Magyarországnak ilyen… mezőgazdasági minisztere még soha nem volt. Ön politikát akar a világpiaci trendekbe vinni. A világpiaci gáz árat én nem tudom befolyásolni. Mindezt azért csinálják, mert én nyíltan elmondtam, hogy az Önök politikájával én nem értek egyet.”

Itt tovább megy a cégvezető és kijelenti:

Nem ért egyet a lopással, és a protekcionista gazdaság politikával.
Nem ért egyet azzal, hogy Magyarországot nem iparosították újra.
Nem ért egyet azzal, hogy azt mondják, hogy a magyar autóipar jól teljesít, mert a magyar autóipart Audinak, Mercedesnek és Suzukinak hívják, ahol “mi csak napszámosok vagyunk”.
Nem ért egyet azzal, hogy “mindenkinek van munkája, igaz Ausztriában, Németországban és Angliában, viszont ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége itthon szeretne dolgozni.”

Levelét így zárja: „Ön beleállt abba a sorba, ahol megpróbálnak minket tönkretenni. Pedig kellene, hogy tudja, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan magyar vállalat, amely 2010-ig 130 millió euró és 2010 után 450 millió euró értékű beruházásokat hajtottunk végre a saját finanszírozásunkból (kötvény kibocsátás révén), és nem a magyar vagy európai uniós adófizetők pénzéből.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.