5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A bank humán tényezőre fókuszáló politikája sikeresnek bizonyult a tavalyi évben, amikor kiemelkedő eredményességet ért el.

A CIB Csoport a 2023. üzleti évet 63,929 milliárd forint nyereséggel zárta, 77,1 százalékkal meghaladva a 2022. évi értéket. Mérlegfőösszege 3.315,812 milliárd forintot tett ki 2023 december végén, 7,2 százalékkal meghaladva a 2022. decemberi adatot.

A CIB vezetői Szabó Balázs, válllati vezérigazgató-helyettes, Dr. Simák Pál elnök-vezérigazgató és Szinai ÁdámPR igazgató a sikerekről beszélnek.
A CIB vezetői Szabó Balázs, válllati vezérigazgató-helyettes, Dr. Simák Pál elnök-vezérigazgató és Szinai ÁdámPR igazgató a sikerekről beszélnek.
Fotó: Mfor / Bózsó Péter
2023 a CIB Csoport történetének egyik legsikeresebb éve volt. Mérlegfőösszege, hitelállománya, bevételei jelentősen nőttek, miközben a költségei az éves átlagos infláció alatt, fenntartható szinten maradtak és költséghatékonysága tovább javult úgy, hogy munkatársainak többkörös béremelést is tudott biztosítani. A CIB Csoport tovább tudta növelni piaci részesedését stratégiailag kiemelt szegmensekben, bővült a digitális szolgáltatásai köre és az azokat igénybe vevő ügyfelek aránya. Mindezek eredményeként a költséghatékonyság a 2023-es évben is kiválóan alakult.

Két meghatározó eleme van egy bank működésének, az információs technológia és a kollégák - emelte ki  Simák Pál vezérigazgató a keddi sajtótájékoztatón.

A főbb számok

 • A CIB Csoport a 2023. üzleti évet 63.929 millió forint nyereséggel zárta, 77,1 százalákkal meghaladva a 2022. évi értéket.
 • A CIB Csoport mérlegfőösszege 3.315.812 millió forintot tett ki 2023 december végén (+7,2 százalék 2022. decemberhez képest). A növekvő mérlegfőösszeget főként az ügyfél és banki források növekedése eredményezte.
 • 2023 december végén a CIB Csoport konszolidált bruttó ügyfélhitel állománya 1.597.637 millió forint (+9,0 százalék) volt, szemben a piac 0,0 százalékos változásával; Az ügyfélbetétek állománya 2.395.537 millió forint (+12,3 százalék) december végén szemben a piac -0,8 százalékos változásával, a növekedéshez elsősorban a vállalati szegmensek járultak hozzá. 
 • A CIB Csoport saját tőkéje az időszak végén 319.469 millió forint volt (+16,1 százalék 2022 végéhez képest), a növekedés főként a tárgyidőszaki nyereségnek köszönhető.
 • A CIB Csoport bevételei 169.635 millió forintot tettek ki (+25,1 százalék 2022-hez viszonyítva). A bevételek előző évhez viszonyított emelkedését főként az emelkedő kamatkörnyezet és a növekvő üzleti aktivitás eredményezte, különösen az ügyfélhitelezés és a megtakarítások terén.
 • A CIB Csoport hitelportfoliójának minősége nagyon erős maradt, a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya 0,6 százalékon stagnált (-0,03 százalék), miközben az NPL-ráta 1,9 százalékra csökkent.
 • A CIB Csoport működési költségei 12,1 százalékkal növekedtek az előző évhez képest, elsősorban a növekvő infláció és a béremelések miatt, és bankadó nélkül 65.388 millió forintot tettek ki 2023-ban. 
 • A Csoport által fizetett bankadó az extraprofit adóval együtt 20.215 millió forinttal járult hozzá a magyar költségvetéshez 2023-ban. 
 • A CIB Csoport költség/bevétel aránya 2023-ben tovább javult (-4,5 százalék), és 38,5 százalékot ért el.

A bankolás lehet szerethető, a banki kapcsolat kapcsolat, a szolgáltatás pedig szolgáltatás, ezek a CIB Bank fő működési elvei - foglalta össsze Szabó Balázs a válllati szegmens igazgatója.

A célkitűzések

A több mint kétezer főt foglalkoztató CIB Csoport 2023-ban is azt tekintette legfontosabb feladatának, hogy támogassa ügyfeleit céljaik megvalósításában, valamint, hogy hozzájáruljon a reálgazdaság fejlődéséhez, és saját eszközeivel segítse ügyfeleit a hazai és nemzetközi gazdasági környezet rendkívüli kihívásainak kezelésében. A Csoport tovább tudta növelni piaci részesedését stratégiailag kiemelt szegmenseiben, bővítette a távoli szerződéskötéssel igénybe vehető szolgáltatásainak körét és a digitális csatornákon keresztül elérhető termékeinek kínálatát. 

A CIB Csoport kiemelt céljai közé tartozik a digitális banki szolgáltatások továbbfejlesztése, ezzel párhuzamosan a fiókhálózat szerepkörének átalakítása, a fenntartható hitelezés bővítése, a költséghatékonyság javítása és a bevételek növelése a hitelportfólió jó minőségének a fenntartása mellett - hangsúlyozta a cég a közleményében.

A társaság azt is kiemelte, hogy a "CIB Csoport - az Intesa Sanpaolo Nemzetközi Leánybanki Divíziójának teljes körű támogatásával - stabil pozíciókat alakított ki ahhoz, hogy megbirkózzon a legkülönbözőbb kihívásokkal: tőkeerős, stabil, kiváló likviditási helyzetben lévő, átlagon felüli minőségű, egészséges portfólióval rendelkező pénzintézetként áll ügyfelei rendelkezésére, és aktív résztvevője kíván lenni a magyar gazdaság további fejlődésének."

 • 2023-ban az üzleti fejlesztések középpontjában továbbra is az értéknövelt szolgáltatáskínálat, a befektetési és vagyonkezelési szolgáltatások, banki biztosítási termékek és legfőképpen a digitalizáció állt.
 • 2023-ben tovább léptek a fiatal célcsoportok megszólításában is, az életszakaszokhoz illeszkedő ECO számlacsalád mellett a szülők már újszülött gyermekeik részére CIB Csemete Megtakarítási Számlát is igényelhetnek, ezzel már minden, 18 év alatti korosztály számára tudunk megoldást kínálni.
 • A piacon bevezetett számos újítás révén tovább bővült a digitális csatornákon keresztül elérhető szolgáltatások köre, a cég szerint elérték a 84,1 százalékot a digitális penetráció terén.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!