2020. június 2. 14:28

Felemásan alakult a Mészáros-család érdekeltségébe tartozó gasztrocég tavalyi éve.

Ha csak az értékesítésből származó bevételek alakulását nézzük, akkor a Mészáros Lőrinc és családja érdekeltségébe tartozó Mészáros Gasztro Kft. 2019-es éve beleidomul a cégcsoport más tagjainál megszokott, szárnyaló trendbe. A bevételek ugyanis az előző évi duplájára emelkedtek tavaly, félmilliárd forint után kicsivel több mint egymilliárd forint folyt be a cég kasszájába.

Bár eddig a cég bevétele elsősorban szállodai szolgáltatásból és vendéglátóipari tevékenységből származott, tavaly a tevékenységi kör szerkezete megváltozott - ez már a kiegészítő mellékletből derül ki. A tevékenységi kör bővült ugyanis az üzemeltetési szolgáltatással és az üzemanyag-kereskedelemmel. Bár nem részletezik, de minden bizonnyal a bevételek megugrása nem független a tevékenységi kör bővülésétől sem. Mint arról elsőként beszámoltunk ugyanis, 2018 végén nyitott meg a felcsúti polgármester hatalmas kamionparkolója Óbarok mellett, ahol a sofőrök lényegében teljeskörű szolgáltatást vehetnek igénybe a szállástól kezdve az étkezésen át a járművek tankolásáig.

Mindezzel párhuzamosan a költségek azonban olyan tetemes méreteket öltöttek, hogy végeredményben egymást követő második évben kellett veszteséget elkönyvelnie a társaságnak. Egészen konkrétan az anyagjellegű ráfordítások duplázódtak meg egy év alatt: 303 millió forint után 772 milliót számoltak el. A kiegészítő melléklet szerint ez az eladott áruk beszerzési értékének megtízszereződésével magyarázható. Ezen a soron 32 millió után 330-at számoltak el. Az emelkedés - mint az a dokumentumból kiderül - az üzemanyagkereskedelemhez kötődik.

Ennél kisebb, de jelentősen emelkedő tételt jelentenek a személyi jellegű ráfordítások, ezen a jogcímen 180 millió után 345 milliót számoltak el tavaly. Ez köszönhető annak is, hogy az átlagos statisztikai létszám 49 főről 77-re nőtt 2019-ben.

Ezek eredőjeként már üzemi szinten sem elhanyagolható mértékű, 130 millió forintos veszteség keletkezett a Mészáros Gasztrónál. Ezen a tavalyi évben, a leányvállalattól, a Témadesign Kft.-től kapott 35 millió forintos osztalék és egy 47 milliós részesedésből származó bevétel segített.

(szerk.: A Témadesign Kft. a tarcali ötcsillagos Andrássy Rezidencia Hotelt üzemeltette, melyet tavaly év végén vásárolt meg a Tiborcz István tulajdonában lévő BDPST Zrt. Mint arról elsőként beszámoltunk, az ügyletet 881 millió forintos hitel segítségével bonyolította le a miniszterelnök veje.)

Így végül "csak" 66 milliós veszteséget könyveltek el adózott eredményként a cégnél, ami többszöröse az előző évi 19 millió forintos mínusznak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.