4p

Amilyen rövid ideig élt és virult a VirPay Financial Group Zrt., hanyatlását követően gyorsan lezajlott a vég-, majd a felszámolása.

A VirPay név furcsa időzítéssel, néhány hónappal azt követően jelent meg Magyarországon, hogy kitört a csak az 1929-33-ashoz hasonlítható mélységű világválság. A népszerű offshore helyszínként számon tartott amerikai Delaware-ban bejegyzett Virpay Inc. 2009 áprilisának végén alapította, 500 ezer forintos törzstőkével, a Virpay Pénzforgalmi Szolgáltató Kft.-t, egyéb pénzügyi tevékenységre.

Öt és fél éven át ezzel a háttérrel is működtek. Akkor azonban nagy változás állt be – legalábbis a hivatalos cégadatokban. A törzstőke 2014 októberében 500 ezerről 38 millió forintra emelkedett, amit már az „új” tulajdonos, a VirPay Financial Group Zrt. tett be.

Lehúzták az ügyfeleket. Fotó: VirPay
Lehúzták az ügyfeleket. Fotó: VirPay

A mosonmagyaróvári társaságot egy magánszemély, Galambos Zsolt és az ő M.Son Hungary nevű kft-je 2013 márciusában alapította, arra apellálva, hogy két hónappal korábban a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. (az MFB Magyar Fejlesztési Bank jogelődje) újra megnyitotta a döntő részben EU-s pénzből összerakott Jeremie Alapból nyújtott források terítésére a közvetítői szerződéskötés lehetőségét. Ami sokak szívét megdobogtatta, így köztük az amerikaiból immár magyarrá átvedlett Virpay gazdáiét is. 

A VirPay Financial Group Zrt. alapításkori 50 millió forintos tőkéje alig fél évvel később 60 millióra emelkedett – akkor szállt be két magánszemély: Vizi Tamás, aki rögtön 95 százalékos tulajdonossá avanzsált, valamint Pausits Erika, 5 százalék erejéig. Azt követően azonban az alaptőke már nem változott.

Eleinte hitel és pénzkölcsön nyújtásával foglalkozhatott a VirPay. 2014 januárjától pedig az Új Széchenyi Hitel keretén belül a Gazdaságfejlesztési Operatív Program 4.1. Intézkedés keretében refinanszírozott hitelek nyújtásával üzletszerűen. Ahogy azt egyfajta ars poeticájukként az éves beszámolóikban megfogalmazták:

a VirPay Financial Group Zrt. küldetésének tekinti a kereskedelmi banki módszerekkel nem, vagy nem a kívánt mértékben finanszírozható magyarországi székhelyű mikro-, és kisvállalkozások fejlesztését, azok hitelhez jutása lehetőségeinek javításával. 

A Magyar Nemzeti Banktól (MNB) kapott engedély birtokában pedig 2015 januárjától már a pénzügyi lízing, valamint követelésvásárlás is felkerült a Virpay szolgáltatási palettájára. 

Egy ideig futott is a szekere, a 2015-ös év 17,4 milliárd forintos nyeresége ugyan 2016-ra csaknem a harmadára csökkent, de aztán ismét nőtt, s a 2018-as év is még mindig 11 milliárdot meghaladó profitot hozott.

Pedig abban az évben már jelentkeztek a gondok. Az MNB korábbi átfogó vizsgálata alapján 2018 júliusában 13,5 millió forintra bírságolta a céget, egyúttal arra kötelezte a VirPay-t, hogy egy adott határidőre a jogszabályoknak megfelelően alakítsa ki az ügyfélpénzek kezelésére, nyilvántartására, s ezek ellenőrzésére vonatkozó szabályzatait és gyakorlatát. 

Mivel azonban a társaság ennek a követelménynek sem tett maradéktalanul eleget, az MNB visszavonta a VirPay Kft. tevékenységi engedélyét, egyúttal kötelezte a társaságot, hogy arányosan fizesse ki a rendelkezésre álló pénzeket a jogosult ügyfeleknek. Lépését a jegybank azzal indokolta, hogy a cég tulajdonosa nem rendezte a társaság tőkehelyzetét az előírt határidőig, miközben az MNB által feltárt adatok szerint – ahogy a jegybankárok fogalmaztak – „nem biztosított az ügyfélpénzek korlátozás nélküli rendelkezésre állása”.

Nem kevés pénzről volt szó, az akkori kimutatások szerint az ügyfelek kétmilliárd forint körül tarthattak pénzt a VirPay-nél.

Innen már nem volt visszaút. A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetésével egy időben – bár ettől teljesen függetlenül – 2020. március 10-én az MNB elrendelte a társaság végelszámolását, amely levezénylésével a saját leánycégét, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) bízta meg. 

A 2020. március 12-én megindult végelszámolás 2021. június 7-én ment át felszámolási eljárásba. Ez zárult le a magyar viszonyokhoz és az eddigi hazai tapasztalatokhoz képest szokatlanul rövid időn belül, amelyet követően a Győri Törvényszék Cégbírósága törölte a társaságot a cégjegyzékből.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!