TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

A piacon már korábban is terjedt a hír, hogy az Andy Vajnához került Lapcom ismét tulajdonost válthat. Lapunk most úgy tudja, a váltás még idén, december végéig le is zajlik.

A Lapcom tavaly került Andy Vajna tulajdonába, amikor a Kajmán-szigetekre bejegyzett Radio Bridge Media Holdings Limited úgy döntött, hogy az évek óta milliárdos profittal működő kiadót mégis eladja.

Amikor idén októberben távozott a Lapcom vezérigazgatója, Andreas Merz, már szárnyra kaptak azok a hírek, hogy hamarosan Mészáros Lőrinc érkezhet új tulajdonosként Vajna helyére. Ez összevág azzal a piaci értesüléssel, amit korábban a 444.hu írt meg, hogy egy új állami holding lesz a most még szétszórt tulajdonosi körhöz tartozó lapok tulajdonosa.

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) adatai szerint 2018 harmadik negyedévében a Bors értékesített példányszáma 50 717, a Kisalföldé 47 717, a Délmagyaré pedig 27 536 volt, vagyis összesen közel 126 ezer olvasót érnek el a Lapcom lapjai. (Nem mellesleg ezzel a példányszámmal a Kisalföld a legnagyobb példányszámú nem bulvár napilap Magyarországon.)A már Mészárosnál lévő lapok eladott példányszáma ugyanebben az időszakban összesen 194 801 volt. Jelenleg a legnagyobb példányszámú lap a Vas Népe 31 409, Zalai Hírlap 29 558 és a Napló 22 795. Így összesen 320 ezer példányban jelenhetnének meg a Mészároshoz tartozó vidéki lapok, valamint a Bors. 

Akkor még eldöntetlennek tűnt, hogy mi lesz a TV2 és a Bors sorsa, ám egyre valószínűbb, hogy a Lapcomhoz tartozó bulvárlap, a két legnagyobb, legjobb - és nem utolsósorban legnagyobb példányszámú - megyei napilappal (Kisalföld, Délmagyar) együtt a Mediaworksön keresztül már így is tucatnyi megyei lapot birtokló Mészáros érdekeltségébe fog tartozni.

Ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy a Russmedia három megyei lapját megszerző Heinrich Pecina (aki 2016-ban nem mellesleg a Népszabadságot kivégezte, majd eladta a tulajdonában levő Mediaworksöt Mészárosnak) a hírek szerint ismét tárgyal Mészáros Lőrinccel. Amennyiben a Russmedia és a Lapcom vidéki lapjai is Mészároshoz kerülnek, úgy az összes megyei napilap Mészáros Lőrinc érdekkörébe fog tartozni. Az eddigi tapasztalatok alapján az NMHH és a GVH nem emel majd vétót a túlzott piaci erőfölény miatt. 

Az összes megyei lap online felületeinek értékesítése már az Atmediánál van, így a kisalfold.hu, a borsonline, a delmagyar.hu is. Ezek együttes havi egyedi látogatószáma októberben meghaladta a kétmilliót. A Mediaworks megyei lapjainak (itt az Axel Springer és a PLT, összesen 13 lapjáról van szó) online felületeit oktüberben mintegy 2,4 millió egyedi látogató kereste fel, míg a Russmedia megyei honlapjait 830 ezren.

Vagyis - a keresztlátogatókat is beleszámolva - mintegy ötmillió emberhez jutnának el Mészáros online lapjain keresztül.

A megyei lapok példányszáma a Mediaworksnél folyamatosan esik (nagyrészt az olvasótábor kihalása miatt), mióta Mészáros tulajdonába került, még gyorsabban, mint korábban. 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.