TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. augusztus 2. 12:30

Amikor megkötik az üzletet, a vidéki napilap-piac már majdnem 100 százalékát fogja uralni a kormány.

Nem akart lábatlankodni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, így legutóbbi ülésén gyorsan engedélyezte Andy Vajnának, hogy megvásárolja a Csongrád és Győr-Moson-Sopron megyék napilapjait, valamint a Bors bulvárlapot kiadó Lapcom Zrt.-t, jelentette be a grémium szerdán.

A tranzakció - vagy szemérmesebb szóval: összefonódás - egészen pontosan a Lapcom és a Vajna érdekeltségébe tartozó Avalue Befektetési Kft. között jön létre. Az Avalue-t egyébként csak áprilisban alapították, és tevékenységi köre alapján semmi nem utalt arra, hogy a médiapiacra készültek volna.

Ezzel a fejleménnyel Nógrád megyét leszámítva az egész országban kizárólag kormányközeli médiatulajdonosok fogják kiadni a helyi napilapokat. 12 megye már így is Mészáros Lőrinc Mediaworkséé volt, a Népszabadság kivégzésének előfutára, Heinrich Pecina pedig épp most vette meg a Russmediával Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék helyi lapjait, illetve velük egy pakkban még pár romániai lapot, hadd legyen a projekt határokon átnyúló. Nógrád napilapját a Nógrádi Hírcentrum adja ki, Pest megyének meg nincs lokális napilapja.

Más témákban is döntött a Médiatanács, úgy, mint:

Kiegyensúlyozatlan volt a TV2

Kiegyensúlyozatlanul tájékoztatott a TV2 a június 4-i Tények című hírműsorában. A Ma van a nemzeti összetartozás napja című összeállításban a riport ismertette a kormánypártok véleményét, a Jobbik releváns, hiányolt, ellentétes és rendelkezésre álló véleményét viszont nem, így nem tett eleget a kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó törvényi követelményeknek. A médiatanács felszólította a médiaszolgáltatót, hogy a törvénysértő híradással azonos időpontban tegye közzé a testület döntését vagy az erről szóló közleményt, vagy adjon lehetőséget a Jobbik Magyarországért Mozgalom álláspontjának megjelenítésére.

Gyűlöletkeltő volt Bayer

Alkalmas volt a civil aktivistákkal szembeni gyűlöletkeltésre, és nem tartotta tiszteletben az emberi méltóságot a Karc FM április 25-én sugárzott - és másnap megismételt - Paláver című műsorszáma, melyben a lovagkereszttel kitüntetett Bayer Zsolt műsorvezető azt fejtegette egy akkori tiltakozás kapcsán, hogy a résztvevő civileket a taknyukon és a vérükön kéne kirángatni a pralamentből. A rádiónak 400 ezer forint bírságot kell fizetnie, közzé kell tennie egy közleményt, és el kell távolítania az említett médiatartalmat internetes oldaláról.

Aránytévesztés két rádiónál

A miskolci, kisközösségi Code FM 88,7 rádió 150 ezer forintos bírságot kapott, mert a rádió egyik szúrópróbaszerűen vizsgált áprilisi adáshetében kevesebb szöveges, a helyi közélettel foglalkozó és közszolgálati tartalmat, valamint hírműsort tett közzé a szerződésében foglaltakhoz, illetve a törvényi előírásokhoz képest.

Az InfoRádiót 70 ezer forint befizetésére kötelezi a testület, mert a vizsgált májusi adáshete alapján kevesebb helyi közélettel foglalkozó és hírműsort, valamint több ismétlést sugárzott, mint amit a szerződésében vállalt.

Burkolt reklámok a Hatoscsatornán

A Hatoscsatorna médiaszolgáltatójára 135 600 forintos bírságot szabott ki a tanács, mert a Romeo Caffe című műsorszámban áprilisban és májusban 452 alkalommal burkolt reklámot tett közzé egy parkettakereskedésről.

Elnézte a naptárat 41 médiaszolgáltató

Az éves beszámolási kötelezettségüket határidőn belül nem teljesítő 41 helyi és körzeti médiaszolgáltató eljárásaiban a tanács 24 esetben felhívással élt, 17 esetben pedig 25 és 62,5 ezer forint közötti bírságot szabott ki.

Rádiós pályázatok

A testület rádiós pályázatokban is döntött. Eszerint az Esztergom 98,1 MHz helyi kereskedelmi rádiós frekvencia pályázatán az egyedüli tartalmilag érvényes pályázatot benyújtó Turul Média Kft. sugározhat majd Forrás Rádió néven.

Emellett a tanács véglegesítette a Budapest 98,6 MHz körzeti és a Szolnok 90,4 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati felhívását. Az előbbi péntek óta olvasható a médiatanács honlapján, és a pályázati ajánlatot szeptember 6-án lehet benyújtani a hatósághoz, az utóbbit hétfőtől lehet megtekinteni, és szeptember 28-án lehet beadni a pályázatot.

via MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.