TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. augusztus 27. 09:18
mfor.hu

Szeptembertől vége lesz a párhuzamos tulajdonlásoknak, és egy központi cégben egyesül majd minden fideszes médium. Orbán Viktor állítólag megunta, hogy egyes kijelölt médiatulajdonosok önkényesen hordják szét a rájuk bízott vagyont.

Totális központosítás jön szeptembertől a kormánymédiában: megszűnnek a párhuzamos tulajdonlások, a különböző kormányközeli emberek érdekeltségei beépülnek egy holdingba, és Liszkay Gábor Mediaworks elnök-vezérigazgató keze alatt kerülnek központi felügyelet alá, írja a 444.hu a Fidesz belügyeire rálátó forrásokra hivatkozva.

Ez már csak azért is nagy váltás, mert 2015 után a kormány pont azért állította több lábra a házi médiapalettát, hogy ne fordulhasson elő az, ami Orbán Viktor és Simicska Lajos szakításakor bekövetkezett: hogy a 20 év alatt felépített pártos orgánumok a két erős ember összekülönbözésekor egyszerre irányt váltsanak, és fideszhűből fideszkritikussá váljanak. Az elmúlt három évben Matolcsy Ádám, Andy Vajna, Habony Árpád, Schmidt Mária és Heinrich Pecina is vásárolhatott médiacégeket, úgy, hogy a valódi irányítás a pártvezetéstől jött. 

Orbán Viktor a végős döntéseket akkor hozza meg a holdingról, amikor visszatér a nyaralásából. (fotó: Facebook) Orbán Viktor a végős döntéseket akkor hozza meg a holdingról, amikor visszatér a nyaralásából. (fotó: Facebook)

A 444 szerint az új médiaholding létrehozásáról Orbán még augusztusi szabadsága előtt döntött. Liszkay már július utolsó napján alapított egy céget Media Fundamentum Nonprofit Zrt. néven, 5 millió forintos jegyzett tőkével, melynek fő profilja a vagyonkezelés. Ez a cég lesz a központosuló kormánymédia vezérlőpultja.

A Media Fundamentum alá kerül be a legnagyobb fideszes kiadó, Mészáros Lőrinc Mediaworkse, valamint a Simicska-médiabirodalom maradéka, a Hír TV és a pletykák szerint hamarosan - kormánylappá visszaalakítottként - újraindítandó Magyar Nemzet kiadói joga. A 444 szerint beolvadhat továbbá Matolcsy Ádám Origo.hu-ja, a Mészáros-tulajdon az Echo TV, a Karc FM és Andy Vajna legújabb rádiója, a Retro Rádió. Utóbbit, nem kizárt, hogy kicsit közéletibbre fazonírozzák majd. A TV2, a Bors és a Rádió 1 kapcsán még nem született döntés, Liszkay állítólag elsősorban közéleti médiabirodalomban gondolkodik, a bulvárkiadványokat meghagyná Rogán Antal köreinek. Habony Árpád érdekeltségei, a Lokál napilap, a Lokál Extra és a 888.hu kapcsán sincs még döntés. A 444 forrásai szerint azért, mert Liszkay erősödését nem nézik jó szemmel a Rogán-Habony-féle bulvármédiában, ezért lobbiznak a miniszterelnöknél, hogy kimaradhassanak a beolvasztásból. Orbán viszont csak nyaralásából visszatérve határoz majd a sorsukról. Schmidt Mária Figyelő hetilapját a projekt szervezői nem tekintik relevánsnak: „jöhet is, maradhat is”.

A menedzsmentet és a szakmai munkát Liszkay Gábor felügyeli majd, a holding vezérigazgatói posztjára pedig állítólag Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója a legesélyesebb jelölt, akivel a miniszterelnök még nyári pihenője előtt személyesen egyeztetett.

Az egyes médiumok beolvasztását Jászai Gellért, a Mészáros Lőrinc tulajdonához tartozó Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és az Opus Global Nyrt. igazgatótanácsának tagja szervezi meg, ami garancia arra is, hogy a holding végül Orbán Viktor közvetlen környezetében maradjon.

A központosítás legfőbb oka a 444 szerint az, hogy Orbán elégedetlen a külön-külön kézbe utalt médiumok menedzselésével. Mint egy forrásuk megfogalmazta, a miniszterlenöknek elege van abból, amikor egyes strómanok és kijelölt tulajdonosok sajátjuknak tekintik, és önkényesen hordják szét a rájuk bízott vagyont:

„el lehet tenni pénzt, de úgy és annyit, amennyit fent leegyeztettél; ha stikában ezen felül is sápot szedsz, véged. A rablógazdaságnak is megvan a maga betyárbecsülete.”

A beolvasztás valószínűleg azzal jár majd, hogy idővel minden kiemelt területen „egy erős brand” marad domináns.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.