2018. augusztus 27. 09:18
mfor.hu

Szeptembertől vége lesz a párhuzamos tulajdonlásoknak, és egy központi cégben egyesül majd minden fideszes médium. Orbán Viktor állítólag megunta, hogy egyes kijelölt médiatulajdonosok önkényesen hordják szét a rájuk bízott vagyont.

Totális központosítás jön szeptembertől a kormánymédiában: megszűnnek a párhuzamos tulajdonlások, a különböző kormányközeli emberek érdekeltségei beépülnek egy holdingba, és Liszkay Gábor Mediaworks elnök-vezérigazgató keze alatt kerülnek központi felügyelet alá, írja a 444.hu a Fidesz belügyeire rálátó forrásokra hivatkozva.

Ez már csak azért is nagy váltás, mert 2015 után a kormány pont azért állította több lábra a házi médiapalettát, hogy ne fordulhasson elő az, ami Orbán Viktor és Simicska Lajos szakításakor bekövetkezett: hogy a 20 év alatt felépített pártos orgánumok a két erős ember összekülönbözésekor egyszerre irányt váltsanak, és fideszhűből fideszkritikussá váljanak. Az elmúlt három évben Matolcsy Ádám, Andy Vajna, Habony Árpád, Schmidt Mária és Heinrich Pecina is vásárolhatott médiacégeket, úgy, hogy a valódi irányítás a pártvezetéstől jött. 

Orbán Viktor a végős döntéseket akkor hozza meg a holdingról, amikor visszatér a nyaralásából. (fotó: Facebook) Orbán Viktor a végős döntéseket akkor hozza meg a holdingról, amikor visszatér a nyaralásából. (fotó: Facebook)

A 444 szerint az új médiaholding létrehozásáról Orbán még augusztusi szabadsága előtt döntött. Liszkay már július utolsó napján alapított egy céget Media Fundamentum Nonprofit Zrt. néven, 5 millió forintos jegyzett tőkével, melynek fő profilja a vagyonkezelés. Ez a cég lesz a központosuló kormánymédia vezérlőpultja.

A Media Fundamentum alá kerül be a legnagyobb fideszes kiadó, Mészáros Lőrinc Mediaworkse, valamint a Simicska-médiabirodalom maradéka, a Hír TV és a pletykák szerint hamarosan - kormánylappá visszaalakítottként - újraindítandó Magyar Nemzet kiadói joga. A 444 szerint beolvadhat továbbá Matolcsy Ádám Origo.hu-ja, a Mészáros-tulajdon az Echo TV, a Karc FM és Andy Vajna legújabb rádiója, a Retro Rádió. Utóbbit, nem kizárt, hogy kicsit közéletibbre fazonírozzák majd. A TV2, a Bors és a Rádió 1 kapcsán még nem született döntés, Liszkay állítólag elsősorban közéleti médiabirodalomban gondolkodik, a bulvárkiadványokat meghagyná Rogán Antal köreinek. Habony Árpád érdekeltségei, a Lokál napilap, a Lokál Extra és a 888.hu kapcsán sincs még döntés. A 444 forrásai szerint azért, mert Liszkay erősödését nem nézik jó szemmel a Rogán-Habony-féle bulvármédiában, ezért lobbiznak a miniszterelnöknél, hogy kimaradhassanak a beolvasztásból. Orbán viszont csak nyaralásából visszatérve határoz majd a sorsukról. Schmidt Mária Figyelő hetilapját a projekt szervezői nem tekintik relevánsnak: „jöhet is, maradhat is”.

A menedzsmentet és a szakmai munkát Liszkay Gábor felügyeli majd, a holding vezérigazgatói posztjára pedig állítólag Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója a legesélyesebb jelölt, akivel a miniszterelnök még nyári pihenője előtt személyesen egyeztetett.

Az egyes médiumok beolvasztását Jászai Gellért, a Mészáros Lőrinc tulajdonához tartozó Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és az Opus Global Nyrt. igazgatótanácsának tagja szervezi meg, ami garancia arra is, hogy a holding végül Orbán Viktor közvetlen környezetében maradjon.

A központosítás legfőbb oka a 444 szerint az, hogy Orbán elégedetlen a külön-külön kézbe utalt médiumok menedzselésével. Mint egy forrásuk megfogalmazta, a miniszterlenöknek elege van abból, amikor egyes strómanok és kijelölt tulajdonosok sajátjuknak tekintik, és önkényesen hordják szét a rájuk bízott vagyont:

„el lehet tenni pénzt, de úgy és annyit, amennyit fent leegyeztettél; ha stikában ezen felül is sápot szedsz, véged. A rablógazdaságnak is megvan a maga betyárbecsülete.”

A beolvasztás valószínűleg azzal jár majd, hogy idővel minden kiemelt területen „egy erős brand” marad domináns.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.