4p

Alig néhány hónappal azután, hogy megalakult a Generali Befektetési Zrt., máris megszűnik.

Elsőre nem különösebben izgalmasnak tűnő értesítés jelent meg a Cégközlönyben, olyan, amilyennel naponta akár tucatszám lehet találkozni. Eszerint a Generali Alapkezelő Zrt. magába olvasztja a Generali Befektetési Zrt.-t. 

Erről a közlés tanúsága szerint már mindkét cég részvényesei döntöttek, ami már csak azért sem volt bonyolult művelet, mivel a tulajdonosok között erős átfedés van. A Generali Alapkezelő Zrt. 74 százalékos gazdája ugyanis az a Generali Biztosító Zrt., amelynek egyedüli részvényese az amszterdami székhelyű Generali CEE Holding B.V., amely nemcsak az alapkezelő 26 százalékát birtokolja, hanem teljes egészében az övé a Generali Befektetési Zrt. is.

Nincs itt semmi látnivaló. Fotó: Generali
Nincs itt semmi látnivaló. Fotó: Generali

Az effajta kereszttulajdonlás egy vállalatcsoport esetében egyáltalán nem szokatlan. Ami miatt mégis említésre érdemes a befektetési cégnek az alapkezelőbe való beolvadása, az az, hogy a megszűnő cég még az egy éves kort sem érte meg. A mindenki által nyilvánosan elérhető cégbírósági dokumentumok szerint ugyanis 2022. november 23-án alakult, 5 millió forintos alaptőkével, s a cégbíróság december 8-án jegyezte be, így aznap kezdhette meg a tevékenységét, azaz a vagyonkezelést (másba nem vágott bele).

Kérészéletű első üzleti évének adatai aligha mérvadóak, így csak a jegyzőkönyv kedvéért jegyezzük meg, hogy közel 2,6 millió forintos vesztesége mellett a saját tőkéje valamivel több mint 17 millióra rúgott.

Természetesen megkerestük a Generalit, hogy mi az oka a rendkívül rövid múltú cég bezárásának, és az alábbi választ kaptuk:

„A nemzetközi Generali Csoport átszervezi a közép- és kelet-európai befektetési üzletágát a régiós tapasztalatok és ismeretek felhasználásával, egy szorosabb nemzetközi együttműködésben. Ugyanakkor a nemzetközi szakmai támogatás mellett a magyar ügyfeleket a jövőben is Magyarországról, a Generali Alapkezelő munkatársai fogják kiszolgálni. A nemzetközi kapcsolódás és minőségi fejlesztés, az alaptevékenység szerves részévé váló nemzetközi jelenlét megvalósításához a működési forma áttekintése és átalakítása is szükséges hosszabb távon – melynek első lépései kezdődtek meg. Az ügyfelek mindebből pozitívumként a nemzetközi szakmai támogatás hatásait érezhetik már, amellett a maximális elkötelezettség mellett, amellyel az alapkezelő munkatársai továbbra is a legmagasabb színvonalú ügyfélszolkiszolgálásra törekszenek.”

Ehhez még annyit megtudtunk, hogy a válasz elején említett átszervezés a befektetési cég alapkezelőbe való beolvadásával még nem ért véget, a jövőben még számítani lehet hasonló lépésekre a Generali Csoporton belül.

A Generali Alapkezelő egyébként a magyarországi Generali Csoport befektetési szolgáltatások nyújtására szakosodott cége, amely magán- és intézményi ügyfelekkel is rendelkezik. 1992 óta aktív részese mind a hazai, mind a nemzetközi pénz- és tőkepiacoknak. Befektetési tevékenységét kezdetben kizárólag a Generali Biztosító keretein belül végezte, a komplex pénzügyi szolgáltatások nyújtása érdekében 2000 végén ment át a mai társasági formájába. A Generali Alapkezelő három fő tevékenységet végez: befektetési alapkezelést, nyugdíjpénztári vagyonkezelést, portfoliókezelést. Emellett 2001-ben kezdte meg a külsős vagyonkezelési üzletág felépítését, legjelentősebb ügyfelei között jelenleg is megtalálhatók biztosítók, egyházak, nyugdíjpénztárak és vállalatok.

Az Mfor mellett ugyancsak a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Privátbankár által immár tíz éve megrendezett Klasszis Díjátadó 2023-as szavazásán a Generali Alapkezelő által kezelt alapok közül a Generali IC Ázsiai Részvény Alap a Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett, míg a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alap kategóriában a Generali Mustang Alap második helyezést ért el.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!