5p

Brutálisan visszaestek a számai Orbán Viktor édesapja volt cégének. Az egykor kimagaslóan prosperáló társaságnál már a jövő is kérdéses.

Még 2021 áprilisának derekán történt, hogy a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző megvált az egyik érdekeltségétől, a rendre milliárdos bevételhez jutó Nehéz Kő Kft.-től - számolt be lapunk először a tranzakcióról, mely során Orbán Győző több százmillió forinthoz jutott. A cégbíróságra leadott dokumentumokból azt is kiderítettük, hogy a cég vételára kereken 750 millió forint volt, melyhez az akkor még MKB Bank néven futó pénzintézet biztosított hitelt. A felvett összeg 600 millió forint volt, amire a bank 840 millió forint értékű zálogjoggal terhelte meg a megvásárolt Nehéz Kő Kft.-ben lévő 100 százalékos tulajdonrészt. Igen ám, viszont a kormányfő édesapja nem elégedett meg a vételárral, hiszen még az osztalékra is igényt tartott, 

így mindösszesen a rendelkezésre álló adatok alapján és az adózási szabályok ismeretében 800 millió forint körüli összeg illethette meg Orbán Győzőt a Nehéz Kő eladása révén. 

A cég egyébként nem került túlzottan távol az Orbán-családtól, a vevő az a NAKK Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt. volt, melyet még 2016-ban alapított Orbán Áron, a miniszterelnök öccse, valamint az Orbán-család bizalmi emberének tartott Bihari Lajos. Utóbbi egyébként ma már egyedüli tulajdonosa a NAKK-nak. A tulajdonosváltás után Bihari a Nehéz Kőt FuvarozNAK Kft.-re nevezte át. 

Hogy mi történt a céggel azóta és mennyire okozott (anyagi) kihívást a vételár és az osztalék kifizetése Orbán Győző részére, az csak most derült ki. A tranzakcióról beszámoló cikkünk idején ugyanis még csak a 2019. évi beszámoló volt elérhető. 

Törés

Az világosan látszik a nyilvánosságra hozott éves beszámolóban, hogy a tulajdonosváltás évében, tehát 2021-ben lényegében nagyságrendekkel kisebb számok szerepelnek az egyes sorokon. A probléma azonban nem merül ki ennyiben, de előbb mutatjuk a fontosabb adatokat a mérlegből: 

  • a cég tárgyi eszközei 284 millió forintról 62 millióra csökkentek, 
  • a követelések 224 millióról 95,8 millióra, ami mögött elengedés, de teljesítés is egyaránt állhat, 
  • a pénzeszközök állománya pedig 190,2 millióról 4,1 millióra apadt. 

A mérleg forrásoldalán is jelentősebb változások voltak, ezek közül kiemelkedő a kötelezettségek sor, ahol 572 millió után 229 millió szerepelt. 

No, és akkor a lényeg! 

Gyaníthatóan Orbán Győző jól bejáratott üzleti kapcsolatainak hiánya látható az értékesítésből befolyt bevételek soron. Hiszen, míg 2020-ban 1,2 milliárd forint folyt be a kasszába, addig 2021-ben már csak 317,8 millió forint, 2022-ben pedig még ennél is kevesebb, 138,2 millió. Noha ezzel párhuzamosan a kiadások is jócskán megcsappantak, a bevételek már nem tudták fedezni a kiadásokat, így egy soha nem látott mértékű veszteség lett az eredmény, -197 millió forint 2021-ben, és 2022-ben sem hozott más végkifejletet a gazdálkodás, -66,4 millióval zárta az évet a Fuvaroznak Kft. 

Orbán Győző (b.) sokat nyert cége eladásán. Fotó: MTI/Beliczay László
Orbán Győző (b.) sokat nyert cége eladásán. Fotó: MTI/Beliczay László

Ez a két veszteséges év pedig megtette a "hatását", hiszen a korábban még akár több százmillió forintos saját tőke már 2021-ben a negatív tartományba csúszott, és 2022-ben sem sikerült kijönnie pozitívba fordulnia. Ezt a helyzetet pedig a számvitel szabályai szerint a tulajdonosnak rendeznie kell, amire több lehetőség is a rendelkezésére áll. Talán a leggyakoribb megoldás a pótbefizetés, amikor a tulajdonos pluszforrást biztosít a társaság számára - annyit, hogy a saját tőke megfeleljen a jogszabályi előírásoknak. Vagyis, hogy a jegyzett tőke felét legalább elérje. 

Bihari Lajos - vagyis közvetlenül a NAKK, mint tulajdonos - egy másik, sokkal ritkábban használt megoldást választott: értékelési tartalékot képzett. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a vállakozás tulajdonában lévő eszközöket a jellemzően használt könyv szerinti érték helyett piaci értéken szerepelteti. A kettő közötti különbözet jelenik meg az értékelési tartalék soron. Ám láthatóan (-46,6 millió a saját tőke) ez lényegében semmit sem segített a cég helyzetén. A probléma súlyosságára a kiegészítő mellékletben is kitérnek: 

"(...) mivel az elmúlt években a nyereséges működést nem tudta fenntartani és ez a jövőben sem látszik reálisnak, így a vállalkozás folytatásának elve sérül, a továbbműködéshez biztosított fedezet nem biztosított, akár felszámolásra is sor kerülhet". 

Hozzáteszik: a beszámolóban a lényeges eszközök a piaci értéken vannak bemutatva, a hitelezőkkel való egyeztetés folyamatban van. 

Mfor-vélemény

A felszámolásra való utalás egészen pikáns mellékzöngét ad ennek az egész történetnek, különösen akkor, ha ez tényleg megtörténik. Márpedig erre minden esély megvan, hiszen látszólag a tulajdonos pénzügyi áldozatot nem vállal a társaság jövője érdekében, a cég pedig már távolról nézve sem prosperál olyan jól, mint Orbán Győző idején. Felmerül a költői kérdés a történetet illetően: az Orbán-család bizalmi embere a miniszterelnök barátjának tulajdonában lévő banktól több százmillió forintos hitelt felvéve kifizeti a vételárat Orbán Győzőnek, aki még az osztalékra is igényt tart, majd szép csendben az új tulajdonos, a családi bizalmi ember felszámolja az egész céget, lévén nincs nyereség, és rengeteg a jelzálog is. Vajon Orbán Viktor édesapja csak szimplán ki akart szállni a cégből, esetleg forráshoz akart jutni, vagy így intézte a cége felszámolását? Vagy ezek kombinációja?

(Székely Sarolta szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!