5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egy jól prosperáló, 13 éves családi alapítású cégtől vált meg a miniszterelnök édesapja Orbán Győző az idén év elején. A tranzakció tavasszal zárulhatott le, ekkor történt meg a tulajdonosváltás bejegyzése is a cégkivonatba. Az ügyleten sok százmilliós tiszta nyereségre tehetett szert Orbán Győző, miközben a cég nem került túlságosan messze az Orbán-családtól.

Az Orbán-család cégbirodalma nem nevezhető nagynak, ám annál jövedelmezőbbnek. Most azonban a négy cégből álló cégháló még kisebbre szűkült köszönhetően annak, hogy a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző eladta az egyik kizárólagos tulajdonában álló cégét, a Nehéz Kő Kft.-t - vettük észre a társaság cégkivonatában.

A 2008 januárjában bejegyzett Orbán-család által, konkrétan a kormányfő öccse, Orbán Áron által alapított Nehéz Kő Kft. 13 év után került új tulajdonoshoz.

A cég azonban nem került nagyon messze az Orbán-családtól, 2021. április 16-ától kezdődően a NAKK Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt. a tulajdonos, aki át is nevezte a társaságot FuvarozNak Kft.-re.

A NAKK létrejötte egyébként szintén Orbán Áronnak köszönhető, ezt még 2016-ban alapította Bihari Lajossal közösen, aki mára egyedüli részvényese lett a cégnek. Róla azt írta korábban a G7, hogy a MÁV-nál töltött be különböző vezető gazdasági pozíciókat, emellett minden bizonnyal az Orbán-család bizalmi embere is, hiszen 2016-tól kezdődően ő a most eladott Nehéz Kő Kft. ügyvezetője is.

Orbán Viktor és édesapja, Orbán Győző
Orbán Viktor és édesapja, Orbán Győző

Drága volt a Nehéz Kő

A jól prosperáló társaság nem kevés pénzért cserélt gazdát - ezt már a cégbírósági dokumentumokból tudtuk meg. A leadott papírok alapján

a vételár kereken 750 millió forint volt, mely egy bruttó összegnek felel meg, ami azt jelenti, hogy nem a teljes összeg került Orbán Győzőhöz. A dokumentumok alapján a NAKK egyébként hitelből fedezte a vételárat, melyet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank biztosított számára.

A 750 milliós vételárból 644,1 millió forintot utaltak át a kormányfő édesapjának, 105,9 millió forint pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak ment közterhek címén.

Bár első ránézésre furcsának tűnhet, hogy vajon miért utal a vevő a NAV-nak is az eladó mellett, a jelek szerint nincs emögött rendkívüli történés. Az történhetett ugyanis, hogy mivel Orbán Győző magánszemélyként és egyedüli tulajdonosként adta el a céget, az így befolyt összeg szja-köteles jövedelemnek minősül.

A vonatkozó jogszabályok értelmében a vételár és a törzstőke különbözete árfolyamnyereségként keletkezik, ami után 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetnie az eladónak, vagyis ebben az esetben Orbán Győzőnek. A cég törzstőkéje 44 millió forint, a 750 milliós eladási ár közötti differencia 706 millió, aminek 15 százaléka pontosan megegyezik azzal az összeggel, amit a szerződés alapján a vevő a NAV-hoz utal el.

A tisztán 644,1 millió forint vételár mellett még az osztalékra is igényt tart Orbán Győző. A dokumentumok szerint ez bruttó 185,7 millió forint, vagyis ezután még szintén adófizetési kötelezettség keletkezik. A hatályos jogszabályok értelmében az osztalék után 15 százalék szja-t és szociális hozzájárulási adót kell fizetni, ám utóbbinak van egy felső határa. A minimálbér 24-szereséig kell 15,5 százalékot adózni.

Ha a cégbírósági dokumentumban szereplő 185,7 milliós osztalékra vetítjük, akkor összesen 29,4 millió forint közterhet kell befizetnie a miniszterelnök édesapjának. Adózás után így tisztán maradhat 156,3 millió az osztalékból.

A dokumentumokban szereplő adatok és az adózási jogszabályok alapján adódó számokat összeadva összesen 800,4 milliós jövedelem adódik, amiből arra lehet következtetni - mivel nem tudjuk, milyen tételek változtathattak még az összegen -, hogy a miniszterelnök édesapját 800 millió forint körüli összeg illethette meg.

Az osztalék nagyságából kiindulva azt feltételezhetjük, hogy nem lehetett rossz és a koronavírus-járvány által nagyon terhelt éve a Nehéz Kő Kft.-nek. A cég ugyan a 2020-as éves beszámolóját még nem adta le - erre még bőven van is ideje a május 31-i határidőig -, a 2019-es beszámoló is alátámasztja ezt az iménti feltételezést.

Osztalékfizetés ugyanis jellemzően két forrásból történhet; egyrészt az adózott eredményt veszik ki osztalék formájában a tulajdonosok, másrészt a korábbi évek eredményeit tartalmazó eredménytartalékból is történhet osztalékfizetés. 2019-ben azonban ezen a soron a most kifizetésre került összeg töredéke volt, csupán 885 ezer forint. Egyéb nagy összegű tartalékkal - mint például lekötött tartalék vagy tőketartalék - nem rendelkezett a Kft.

Milliárdos bevételek, több százmilliós nyereségek

A Nehéz Kő Kft. szekere az elmúlt pár évben futott fel igazán, már rendre pár milliárdos árbevételekhez jut az éves beszámolók alapján, melyből a végén néhány százmilliós tiszta, adózott nyereség marad. Ez pedig akár jelentősebb osztalék kifizetésére is megteremtette a lehetőséget.

Jelenleg elérhető legutóbbi, 2019-es beszámolója alapján 2,9 milliárd forint árbevétel folyt be a cég kasszájába, igaz, ezzel szembe 2,48 milliárd forint anyagjellegű ráfordítás plusz 237,6 millió forint személyi jellegű ráfordítást kellett finanszírozni. Végeredményben 139 millió forint adózott eredmény maradt a cégben, melyet teljes egészében kifizettek osztalékként, sőt, még az eredménytartalékból kivett a miniszterelnök édesapja 885 ezer forintot, így összesen 139,994 millió forint osztalékfizetés történt a 2019-es év után.

Orbán Győző és az Orbán-család más tagjai is tulajdonosként rendre jelentős osztalékokat vettek ki a Nehéz Kő Kft.-ből.  

Az éves beszámolókban szereplő adatok alapján 2008-tól kezdődően összesen 1,47 milliárd forintot vettek ki a tulajdonosok a cégből.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!