3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

A Magyar Nemzeti Bank ugyanis visszavonta az Ergo Életbiztosító Zrt. működési engedélyét, miután osztrák anyacége beolvadt az olasz Generaliba. Ennek magyarországi leképeződéseként 17 ezer életbiztosítás, továbbá közel 3000-3000 lakás-, illetve balesetbiztosítás került át a Generali Biztosító Zrt.-hez. 

Több mint 1,4 milliárd forinttal, 48,15 millióra szállítja le alaptőkéjét az Ergo Életbiztosító Zrt. – döntött a társaság szeptember 30-ai rendkívüli közgyűlése. Az indoklás szerint egyrészt azért, hogy rendezze a veszteségét, másrészt amiatt, hogy a két osztrák tulajdonos, az Ergo Austria International AG (88,8 százalék) és az Ergo Versicherungsaktiengesellschaft (11,2 százalék) tőkét von ki. A veszteség mértéke a cégközlönyben megjelent tájékoztatásból nem derül ki, így csak annyit lehet tudni, hogy az Ergo Életbiztosító közel 75 milliós mínusszal zárta a 2018-as évét. Ez azonban előrelépés volt 2017-hez képest, amelyben 135 milliós veszteséget halmozott fel.

A tőkeleszállítás oka ugyanakkor összefüggésbe hozható azzal, hogy az olasz Generali április elején megállapodott az osztrák Ergóval az utóbbi teljes magyarországi és szlovákiai biztosítási portálja átvételéről. Ennek keretében arról, hogy a Generali portfólió-átruházási szerződések révén megszerzi az Ergo Életbiztosító Zrt. életbiztosítási, valamint az Ergo Versicherung Aktiengesellschaft Magyarországi Fióktelepe nem-életbiztosítási szerződésállományát. Mivel ez jogilag összefonódás, ahhoz az érintetteknek – mint azt az Mfor.hu elsőként megírta – kérniük kellett a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását, amelyet utóbbi májusban meg is adott.

Díjbevételeik alapján 2018-ban a 26 hazai biztosító közül a Generali a második volt, 140,5 milliárd forinttal, míg az Ergo – a fiókteleppel együtt – a 21., közel 2,9  milliárddal. A listát az Allianz Hungária vezette, 162 milliárddal, míg a harmadik helyen az Aegon állt 114 milliárdos díjbevétellel.

A Generali pont három évtizede van jelen a hazai piacon, még az Állami Biztosítóval hozta létre 1989 májusában Magyarország első vegyes tulajdonú biztosítóját, melyből az olaszok 1991 novemberében vásárolták ki tulajdonostársukat. Az Ergo Életbiztosító Zrt. viszont csak 2008-ban kezdte meg tevékenységét Magyarországon az UniCredit Bank Hungary Zrt. partnereként, bankbiztosítóként. 2013. január 1-jén olvadt be a 2001-ben alakult Victoria- Volksbanken Életbiztosító Zrt.-be, amely attól kezdve Ergo Életbiztosító Zrt. néven folytatta tevékenységét. Ezzel egy időben a csoport nem-életbiztosítással foglalkozó cégének ügyfeleit az Ergo Versicherung Aktiengesellschaft Magyarországi Fióktelepe vette át.

Az Ergo anyacége öt másik közép- és kelet-európai országból ­– Csehországból, Romániából, Fehéroroszországból, Horvátországból és Oroszországból – már kivonult. Magyarországi és szlovákiai érdekeltsége azért érdekes a Generalinak, mert az olaszok számára a régiós piacok kiemelt területek. Ezt jelzi, hogy Magyarország mellett Szlovéniában és Lengyelországban is vásároltak fel cégeket, Moszkvában pedig képviseleti irodát tartanak fenn. 

Magyarországon 17 ezer életbiztosítási, továbbá közel 3000 lakás-, és nagyjából ugyanennyi balesetbiztosítási szerződést ruházott át július 1-jével az Ergo a Generalinak. Ez az ügyfelek számára nem jelentett változást, szerződéseik változatlan feltételek mellett élnek tovább.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.