2019. október 10. 18:08

A Magyar Nemzeti Bank ugyanis visszavonta az Ergo Életbiztosító Zrt. működési engedélyét, miután osztrák anyacége beolvadt az olasz Generaliba. Ennek magyarországi leképeződéseként 17 ezer életbiztosítás, továbbá közel 3000-3000 lakás-, illetve balesetbiztosítás került át a Generali Biztosító Zrt.-hez. 

Több mint 1,4 milliárd forinttal, 48,15 millióra szállítja le alaptőkéjét az Ergo Életbiztosító Zrt. – döntött a társaság szeptember 30-ai rendkívüli közgyűlése. Az indoklás szerint egyrészt azért, hogy rendezze a veszteségét, másrészt amiatt, hogy a két osztrák tulajdonos, az Ergo Austria International AG (88,8 százalék) és az Ergo Versicherungsaktiengesellschaft (11,2 százalék) tőkét von ki. A veszteség mértéke a cégközlönyben megjelent tájékoztatásból nem derül ki, így csak annyit lehet tudni, hogy az Ergo Életbiztosító közel 75 milliós mínusszal zárta a 2018-as évét. Ez azonban előrelépés volt 2017-hez képest, amelyben 135 milliós veszteséget halmozott fel.

A tőkeleszállítás oka ugyanakkor összefüggésbe hozható azzal, hogy az olasz Generali április elején megállapodott az osztrák Ergóval az utóbbi teljes magyarországi és szlovákiai biztosítási portálja átvételéről. Ennek keretében arról, hogy a Generali portfólió-átruházási szerződések révén megszerzi az Ergo Életbiztosító Zrt. életbiztosítási, valamint az Ergo Versicherung Aktiengesellschaft Magyarországi Fióktelepe nem-életbiztosítási szerződésállományát. Mivel ez jogilag összefonódás, ahhoz az érintetteknek – mint azt az Mfor.hu elsőként megírta – kérniük kellett a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását, amelyet utóbbi májusban meg is adott.

Díjbevételeik alapján 2018-ban a 26 hazai biztosító közül a Generali a második volt, 140,5 milliárd forinttal, míg az Ergo – a fiókteleppel együtt – a 21., közel 2,9  milliárddal. A listát az Allianz Hungária vezette, 162 milliárddal, míg a harmadik helyen az Aegon állt 114 milliárdos díjbevétellel.

A Generali pont három évtizede van jelen a hazai piacon, még az Állami Biztosítóval hozta létre 1989 májusában Magyarország első vegyes tulajdonú biztosítóját, melyből az olaszok 1991 novemberében vásárolták ki tulajdonostársukat. Az Ergo Életbiztosító Zrt. viszont csak 2008-ban kezdte meg tevékenységét Magyarországon az UniCredit Bank Hungary Zrt. partnereként, bankbiztosítóként. 2013. január 1-jén olvadt be a 2001-ben alakult Victoria- Volksbanken Életbiztosító Zrt.-be, amely attól kezdve Ergo Életbiztosító Zrt. néven folytatta tevékenységét. Ezzel egy időben a csoport nem-életbiztosítással foglalkozó cégének ügyfeleit az Ergo Versicherung Aktiengesellschaft Magyarországi Fióktelepe vette át.

Az Ergo anyacége öt másik közép- és kelet-európai országból ­– Csehországból, Romániából, Fehéroroszországból, Horvátországból és Oroszországból – már kivonult. Magyarországi és szlovákiai érdekeltsége azért érdekes a Generalinak, mert az olaszok számára a régiós piacok kiemelt területek. Ezt jelzi, hogy Magyarország mellett Szlovéniában és Lengyelországban is vásároltak fel cégeket, Moszkvában pedig képviseleti irodát tartanak fenn. 

Magyarországon 17 ezer életbiztosítási, továbbá közel 3000 lakás-, és nagyjából ugyanennyi balesetbiztosítási szerződést ruházott át július 1-jével az Ergo a Generalinak. Ez az ügyfelek számára nem jelentett változást, szerződéseik változatlan feltételek mellett élnek tovább.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.