2019. május 9. 19:04

A tranzakció a leképeződése annak, hogy az olasz Generali április elején megállapodott a német Ergóval utóbbi teljes magyarországi és szlovákiai biztosítási portálja átvételéről.

Az összefonódás miatt azonban ehhez még kell a két ország versenyhivatalainak az áldása. E célból jelentette be hétfőn a Generali Biztosító Zrt. a Gazdasági Versenyhivatalnál a tervezett tranzakciók mibenlétét. Nevezetesen, hogy a Generali portfólió-átruházási szerződések révén megszerzi az Ergo Életbiztosító Zrt. életbiztosítási, valamint az Ergo Versicherung Aktiengesellschaft Magyarországi Fióktelepe nem-életbiztosítási szerződésállományát. A tervezett tranzakciók révén ugyanis a törvény szerint összefonódás jön létre a felek között.

Megerősítheti magyarországi második piaci pozícióját Megerősítheti magyarországi második piaci pozícióját

Fotó: trend-online.com

Díjbevételeik alapján 2017-ben a 25 hazai biztosító közül a Generali a második volt, közel 132 milliárd forinttal, míg az Ergo a 21., 3,8 milliárddal. A lista élén az Allianz Hungária állt csaknem 145 milliárddal, míg a harmadik helyen a Groupama tanyázott, 107,5 milliárdos díjbevétellel (a 2018-as adatok még nem állnak rendelkezésre). Míg a Generali a 2017-es évet 9,3 milliárd forintot megközelítő adózott nyereséggel zárta, addig az Ergo 135 milliós mínuszt halmozott fel.

Azt, hogy a Generali mennyit fizet az Ergonak és hogy az ügylet milyen egyéb feltételeket tartalmaz, a felek üzleti titokként kezelik – olvasható az olasz Generali április elején kiadott közleményében.

Míg a Generali pont három évtizede van jelen a hazai piacon (még az Állami Biztosítóval hozta létre 1989 májusában Magyarország első vegyes tulajdonú biztosítóját, melyből az olaszok 1991 novemberében vásárolták ki tulajdonostársukat), addig az Ergo Életbiztosító Zrt. 2008-ban kezdte meg tevékenységét Magyarországon az UniCredit Bank Hungary Zrt. biztosítói partnereként, a bankbiztosítás területén. Majd 2013. január 1-jén beolvadt a 2001-ben alakult Victoria- Volksbanken Életbiztosító Zrt.-be, amely attól kezdve Ergo Életbiztosító Zrt. néven folytatta tevékenységét. Ezzel egy időben a csoport nem-életbiztosítással foglalkozó cégének ügyfeleit az Ergo Versicherung Aktiengesellschaft Magyarországi Fióktelepe vette át.

Az Ergo német anyacége egyébként öt másik közép- és kelet-európai országból ­– Csehországból, Romániából, Fehéroroszországból, Horvátországból és Oroszországból – már kivonult. Magyarországi és szlovákiai érdekeltségükre azért csap le a Generali, mert az olaszok számára a régiós piacok kiemelt területek. Ezt jelzi, hogy Magyarország mellett Szlovéniában és Lengyelországban is vásároltak fel cégeket, Moszkvában pedig képviseleti irodát tartanak fenn. 

Cetelem MKB Cib Tov·bbi aj·nlatok