<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egy kanadai autóipari cég épít üzemet Vecsésen, a 19 milliárdos beruházásból 3,8 milliárdot az állam áll. 

A Magna kanadai autóalkatrész-beszállító üzemet épít Vecsésen, a nagyjából 19 milliárd forint értékű beruházással 300 új munkahely jön létre - jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető arról számolt be, hogy a világ csaknem harminc országában jelen lévő vállalat a Mercedes kecskeméti és a BMW debreceni üzeme számára gyárt majd karosszéria elemeket, ami a szavai szerint kiválóan demonstrálja, hogy egy-egy autóipari beruházást mindig újabbak követnek.

A 19 milliárd forint értékű beruházást az állam 3,8 milliárd forinttal támogatta.

Grazban is van gyára a Magnának, ahol a Mercedesnek gyártanak alkatrészt. Fotó: Magna
Grazban is van gyára a Magnának, ahol a Mercedesnek gyártanak alkatrészt. Fotó: Magna

Szijjártó Péter a bejelentéskor elmondta: a mára 150 ezer embernek munkát adó autóipari ágazat teljesítménye tíz év alatt a három és félszeresére emelkedett, és a lendület továbbra is kitart, amit jól mutat az idei 32 százalékos bővülés. "Magyarország a világon a huszadik legtöbb autóipari exportot tudhatja magáénak. A tavalyi évben 21 milliárd eurónyi exportot realizáltunk az autóiparban, ami ugyancsak háromszorosa a tíz évvel korábbi adatnak" - mondta.