5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Múlt év végén megalapították az Oltóanyaggyár Zrt.-t, immár egy cég áll a kutatások mögött. Indulhat a beruházás?

Ötmillió forintos jegyzett tőkével tavaly év végén bejegyezték az Oltóanyaggyár Zrt.-t, amely cégnek a kormány meghatározó szerepet szán a magyar vakcinagyártásban. A cégnyilvántartás szerint a vállalat bejegyzése december 15-től hatályos. Az alapító a Debreceni Egyetem, a jegyzett tőkét pedig öt darab, egyenként 1 millió forintos névre szóló törzsrészvény alkotja.

Hátteret adnak a kutatómunkának
Hátteret adnak a kutatómunkának

A cég megalapítása időben szinte egybeesett a kormány határozatával, melyben "egyetértett azzal, hogy  a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve végezzel el a koronavírus elleni nemzeti oltóanyag kifejlesztését". Még az előző évi költségvetést terhelve rögvest biztosítottak is 1,63 milliárd forintot a büdzsének az egyetemek, főiskolák finanszírozására szolgáló keretében, további 369,9 millió forintot pedig közvetlenül a Nemzeti Népegészségügyi Központ javára.

A hazai vakcinagyártásról először május táján jött hír, az Operatív Törzs akkor számolt be arról, hogy megkezdődött a munka, folynak a tesztelések, amit akkor ígéretesnek mondott Müller Cecília országot tisztifőorvos. Ezt követően az előző év végén jött újabb hír, akkor a Pénzügyminisztérium említette meg a nagyon fontos döntések között az Oltóanyaggyár megvalósításának előkészítését a 860 milliárd forintos év végi csomag részeként.

A cég székhelye megegyezik a Debreceni Egyetem címével. Főtevékenysége szerint épületépítési projekt szervezésével foglalkoznak, de felvették a tevékenységi körbe a lakó- és nem lakó épület építését, valamint a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadását, üzemeltetését. Vagyis csupa olyan tevékenységet, amely nem kapcsolódik szorosan a kutatómunkához, hanem annak infrastrukturális feltételeinek megteremtéséhez.

Ez alapján lehet, hogy projektcégről van szó, bár a közreműködők személye inkább a kutatási irányt feltételezi.

Az igazgatóság egy tagból áll, Prépost Eszter Anna a vezérigazgató. A felügyelőbizottságban hárman ülnek: Szabados Andrea, Kereki Edina és Takács Evelin. A női kvóta tehát maradéktalanul érvényesül.

Prépost Esztert az egyetem tudományos igazgatójaként említik korábbi beszámolók, az intézmény honlapján jelenleg a Felsőoktatási-Ipari Együttműködési Központ ügyvivő-szakértőként mutatják be. Az interneten elérhető életrajza szerint az orvosi egyetem elvégzése után multinacionális gyógyszeripari vállalatoknál dolgozott a gyógyszerfejlesztés, kiemelten klinikai vizsgálati területen. Karrierjének egy pontján közép-kelet-európai regionális vezetői pozíciót is betöltött. Ezt követően egy "magyar kockázatitőke alapkezelő kutató-fejlesztő vállalatnak" volt az ügyvezetője - klinikai fejlesztéseket irányítva. Aztán 2017-ben a Debreceni Egyetemen felsőoktatási és egészségipari együttműködésekért felelős tudományos igazgatói kinevezést kapott, mely során "számos, ipari partnerrel közös egyetemi projekt koncepcionális előkészítését és ütemezett kivitelezését felügyeli a szakmai megvalósítók irányításával, összesen 20+ milliárdos költségvetés felett diszponálva, kiemelten egészségiparra koncentrálva."

A cégadatokból visszakövethetően valóban nem lesz ismeretlen terep a vállalatvezetés Prépost Eszter számára, aki tulajdonosa, egyben vezérigazgatója a debreceni bejegyzésű, 20,8 millió forintos jegyzett tőkéjű BBS NanoMedicina Zrt.-nek, A vállalkozás korábban a Primus III. Kockázati Tőkealap tulajdonában állt - nem kizárt, hogy ez a cég megegyezik az életrajzban említett tőkealappal. A fő profil szerint biotechnológiai kutatással, fejlesztéssel foglalkozó BBS NanoMedicina egyébként a 2020-at megelőző öt évben (tavalyról még nincs beszámoló) veszteséges volt, 2019-ben például -52 millió forint adózott eredményt értek el.

Ennél korábbi, de ugyanarra a debreceni címre bejegyzett cég a BBS Nanotechnológiai Kutatási és Fejlesztési Kft., amelyik "Egyéb természettudományi, műszaki kutatássall, fejlesztéssel" foglalkozik kiemelten. Ennek a 3,1 millió forintos jegyzett tőkéjű vállalkozásnak is Prépost Eszter az ügyvezetője, míg a két tulajdonosa közül az egyik az előbb bemutatott BBS NanoMedicina Zrt., a másik pedig az Asianet Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Utóbbi a Bánó-családhoz kötődik, és üzleti kapcsolati hálójában szlovákiai cég is felbukkan.

Érdemes külön felhívni a figyelmet az Asianet Hungary Kft.-re, a cég ugyanis 2013 táján beleütközött az akkoriban "intenzív piacszerzésen" dolgozó - nem mellékesen Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető - Elios Zrt.-be. A felek között üzleti vita alakult ki - számolt be akkoriban az Átlátszó - mely perhez vezetett.

Visszatérve az aktuális cégügyekhez, a BBS Nanotechnológia Kft. 2019-es üzleti beszámolója szerint -32,6 milliós adózott eredménnyel zártak, de szemben a másik BBS-társasággal, voltak olyan éveik, amikor pozitív volt az eredményük. Mint például 2018-ban, amikor 351 millióval zártak.

A felügyelőbizottsági tagok céges múltja is tartogat érdekességet. Kereki Edina ugyanis tulajdonos egy olyan, felszámolás alatt lévő cégben -  a Deszab Trade Kft.-ben - ahol egyik tulajdonostársa Böőr Zoltán. Akinek a születési dátuma alapján szinte biztosan a korábbi labdarúgóról van szó. A Debreceni VSC-vel háromszoros magyar bajnok - de Újpesten is megfordult - focista utolsó profi évét 2015-ben zárta le a labdarúgásban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!