2p

A textilipari dolgozók fair ellátásáért fellépő civil hálózat azzal vádolja a fast fashion céget, hogy nem biztosítja a megélhetéshez szükséges fizetést a munkavállalóknak, akik csak úgy tudnak a felszínen maradni, ha embertelen mennyiségű túlórát vállalnak.

A dolgozók kizsigerelésével vádolja a H&M-et a Clean Clothes Campaign (Tiszta Ruha Kampány). A CCC azt állítja, a fast fashion cég nem biztosítja a munkásainak a megélhetéshez szükséges fizetést. A hálózat felkereste a H&M beszállító textilgyárait Indiában, Kambodzsában, Bulgáriában és Törökországban, és ezeken a helyszíneken interjút készített 62 munkavállalóval. A beszélgetések alapján állítják: egyik üzemben sem keresnek eleget a munkavállalók ahhoz, hogy fedezni tudják családjaik alapvető igényeit.

A H&M még 2013-ban azt ígérte, öt éven belül bebiztosítja, hogy a beszállítói méltányos fizetést adjanak annak a 850.000 textilipari dolgozónak, akik ellátják őket a ruhákkal. A CCC jelentése szerint ezzel szemben a kambodzsai üzemekben a munkások a megélhetéshez elegendő becsült bér kevesebb mint felét viszik haza, Indiában és Törökországban pedig a harmadát. Hogy a felszínen maradjon, több dolgozó a törvényesen megengedettnél jóval több túlórát vállal, de még ezt sem fizetik meg nekik rendesen. A CCC olyan eseteket is feltárt, ahol a munkás csak akkor kaphatta meg a minimálbért, ha a túlórázással együtt teljesített egy meghatározott kvótát - ez az eljárás az ENSZ meghatározása szerint már kényszermunka.

A H&M azzal reagált a vádakra, hogy ők legalább 600 gyárral vették fel a kapcsolatot az elmúlt években, és 930 ezer dolgozót értek el a fair fizetés-stratégiájukkal.

(Independent)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!