4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Száraz István egy ingatlanos céget vásárolt meg. 

Tulajdonost váltott a Bumaport V3 Alfa Kft. Kevesebb mint négy hónappal annak alapítását követően. A 3 millió forintos törzstőkéjű társaságot a Bumaport Ingatlan Ingatlanhasznosító Kft. 2022. november 9-én hozta létre, főtevékenységként saját tulajdonú ingatlan adásvételére, valamint saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadására, üzemeltetésére. Az új vállalkozás a cégbíróság szokatlan gyorsasággal, hat nappal később már be is jegyezte.

Száraz István cégvétellel kezdte az évet. Fotó: M2 Petőfi TV
Száraz István cégvétellel kezdte az évet. Fotó: M2 Petőfi TV

A Bumaport V3 alapítója, a Bumaport Ingatlan Kft. sem annyira régi keletű, hiszen 2018 októberében indult útnak, majd több tulajdonosváltást követően 2019 novemberében az East-West Wealth Zrt.-nél kötött ki. Utóbbiról annyit tudni, hogy azt nem sokkal korábban egy budapesti XI. kerületi lakos, Németh Adrienn alapította.

Ilyen előzmények után került sor a Bumaport V3 cikkünk elején említett tulajdonosváltására, amely során a Bumaport Ingatlan Kft.-t kivásárolta az Infit Invest Befektetési Kft. Amelynek a Bumaport-cégekéhez képest már komolyabb, egy évtizedre visszatekintő múltja van. A legutóbbi, nyilvánosan elérhető adatai szerint a 2021-es éve jól sikerült, ami persze rá is fért, hiszen az azt megelőző négy esztendő veszteségei után végre nyereséggel zárt, 34,3 millió forintos plusszal. Saját tőkéje 2021 végén meghaladta az 1,1 milliárdot, amellyel szemben közel 374,6 millió összértékű, igaz, kizárólag rövid lejáratú, azaz egy éven belül esedékes kötelezettségei álltak. 

Az Infit Investet tavaly augusztus óta két magántőkealap, az Arezzo és a Felis tulajdonolja. A magántőkealapok sajátja, hogy azok tulajdonosai a kilétüket a nyilvánosság elől eltitkolhatják – csak a Magyar Nemzeti Bank felé kell megnyílniuk, amely jelenleg 166 ilyen entitást tart nyilván. 

Ám ez esetben mégis szinte holtbiztosan következtetni lehet arra, ki áll az Arezzo és a Felis mögött. Az interneten könnyen fellelhető információk szerint ugyanis mindkét alapot az a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli, amely feletti minősített többségi befolyás – 90,001 százalék – 2022 novemberéig az Origo hírportált működtető cég egykori tulajdonosa, Száraz István egyik érdekeltségének, a Dry Immo Ingatlankezelő Zrt.-nek a birtokában volt. Jó öt hónapja a Quartz minősített többsége is átkerült egy magántőkealaphoz, a Bremdalhoz, mégsem esett messze attól, hiszen ezt is a Quartz kezeli – a külső szemlélő számára még jobban összekuszálva a tulajdonosi viszonyokat. 

Mindenesetre arra, hogy változatlanul a Matolcsy György jegybankelnök fiaival baráti viszonyban lévő Száraz áll valamennyi cég játszó cég mögött, nemcsak abból lehet következtetni, hogy kivétel nélkül ugyanarra a budapesti II. kerületi, Pusztaszeri úti címre vannak bejegyezve. Hanem abból is, hogy a Quartz 9,999 százalékos tulajdoni hányada felett nagy valószínűséggel az immár közvetlenül Száraz nevén szereplő Dry Holding Kft. diszponál – erről bizonyosságot csak a 2022. évi üzleti beszámolókból lehet szerezni, melyeket a hazai cégek legkésőbb 2023. május 31-éig kötelesek publikálni. S hogy még egyértelműbb legyen a kapcsolat, a Bumaport V4 ügyvezetője az a Valkó Mihály lett, aki számos Száraz-érdekeltségben visel tisztséget. Hogy mást ne említsünk, ő a Quartz vezérigazgatója.

Kerestük Valkót, hogy megtudjuk, mi célból vásárolták meg a szóban forgó ingatlanos céget, mi a tervük vele, amint választ kapunk, azzal természetesen kiegészítjük a cikkünket.

Frissítés:

"A cégvásárlásnak semmilyen egyedi oka sincs és az új akvizícíó teljes mértékben beleillik a korábban elkezdett befektetési tevékenységbe: eredményeként tovább kívánjuk bővíteni a tulajdonos társaság vagyontárgy portfólióját a megfelelő megtérülés reményében" - közölte írásban Valkó Mihály.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!