8p

Bizonyosság erről nincs, ám a nyilvánosan elérhető céginformációk alapján a szálak Száraz Istvánhoz vezetnek.

Kezdjük azzal, ami ismert. A négynapos ünnep előtti péntek délután adott ki sajtóközleményt a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. arról, hogy „az általa kezelt Uncia Magántőkealap közvetett tulajdonába kerül a Bankonzult Finance Zrt., amely így közvetett befolyást szerez az MKB Bank irányításában”. 

Nincsen MKB magántőkealapok nélkül
Nincsen MKB magántőkealapok nélkül

A tranzakció szereplői közül az eladó azonosításával van könnyebb dolgunk. A Bankonzult Finance Zrt. ugyanis Szíjj László tulajdonában áll – ezt az ismert tényt a Quartz közleménye is kihangsúlyozza. Volt idő, amikor Szíjjt még Mészáros Lőrinc tiszakécskei üzleti partnereként kellett aposztrofálni, ma már azonban senkinek nem kell bemutatni, úgymond „alanyi jogon” is lehet említeni a nevét. Hiszen Duna Aszfalt nevű cége sorra nyeri a zsírosabb üzleti megrendeléseket. Legutóbb például a Napi.hu tájékoztatása szerint arra kapott jogot, hogy 5 milliárd 42 millió forintért megtervezheti és megépítheti az M44-es gyorsforgalmit a 4432-essel összekötő, úgynevezett Fürjesi utat. A G7 pedig arról tudósított, hogy a Kongóban 2020-ban megkezdődő, korábbi becslések szerint mintegy 138 milliárd forintba kerülő útépítésben is kap munkát a Duna Aszfalt. 

Emellett néhány hete Szíjj megszerezte a Simicska Lajos egykor szebb napokat látott építőipari óriáscége, a Közgép felett is az irányítást. S már közel fél éve az övé az MKB közel 43 százaléka – csak a rend kedvéért: Mészáros és felesége 48 százalékos bankpakettet birtokol. Ebből a csaknem 43 százalékból 10 százalék az Eirene Magántőkealapé, amelyet Szíjj nyilvánosan is a magáénak vallott, 32,9 százalék pedig a Bankonzult Finance Zrt.-é, amely a mostani adásvétel tárgyát képezi.

Rejtélyes vásárló

Az eladóval szemben a vevő kilétét azonban már homály fedi. A Quartz közleményében csak annyi szerepel, hogy Szíjjal az Uncia Alpha Kft. állapodott meg, amelynek tulajdonosa az Uncia Magántőkealap. Az is kiderült, hogy az alapot a Quartz kezeli. De az már nem, hogy az alapba kik tettek pénzt. Utóbbiak ugyanis éltek azzal a jogszerű lehetőséggel, miszerint „... a befektetési jegyeinek tulajdonosi összetétele azonban nem képez nyilvános adatot, így a befektetők közvetlen hozzájárulása nélkül nem hozható nyilvánosságra”. 

Azt viszont semmi nem tiltja, hogy kicsit alaposabban utánajárjunk – úgymond jobb híján –, mi fán terem a Quartz, az Uncia Alpha Kft. és az Uncia Magántőkealap. Vizsgálódásunkat a mindenki által nyilvánosan elérhető, augusztus 20-án hatályos céginformációs adatok (Opten, Cégközlöny, Elektronikus Beszámolók) alapján végeztük el.

Kezdjük az MKB leendő tulajdonosváltását közhírré tévő Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt.-vel. A cég jogelődje, a Royal Property Invest Befektetési Alapkezelő Zrt. 2017 júliusában alakult, 100 millió forinttal, s az idén májusban keresztelték át Quartzra. 

A Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. legalább 75 százalékot birtokló egyik tulajdonosa a Dry Immo Ingatlankezelő Zrt., a másik pedig a DryCom Informatikai Tanácsadó Kft. – mindkettő Száraz István tulajdonában áll. Érdekes egybeesés, hogy a Dry Immot Száraz 2017. július 1-jén alapította, pont azt követően, hogy Száraz eladta az Origo internetes hírportált működtető New Wave Media Csoportot a Magyar Stratégiai Zrt.-nek, amelynek egyetlen tulajdonosa Matolcsy György jegybankelnök fia, Ádám. Tavaly decemberben a New Wave a kormányzati médiát összefogó Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz került.

Görény, macska, rabló

De ez egy másik történet, mi maradjunk a Quartznál, jobban mondva a Dry Immonál és Száraz Istvánnál. Száraz ugyanis 2019. július 10-én kiszállt a Dry Immoból, ugyanakkor maradt annak vezérigazgatója. Történetünk szempontjából azonban a Dry Immo új fő tulajdonosának a személye az érdekes. Egy bizonyos Felis Magántőkealap szerzett ugyanis minősített többségi befolyást a Dry Immoban – ez legalább 75 százalékos tulajdoni hányadot jelent. A Dry Immo 2019. április 10-éig a Quartz egyedüli részvényese volt, akkortól viszont már csak minősített többséggel rendelkezik, mellette – mint már említettük – a másik Száraz-érdekeltség, a DryCom tulajdonos még.

Csak érdekességként, a Felisnek latinul három jelentése is van: görény, macska, rabló.

Ami azonban ennél lényegesebb, a Felis Magántőkealap ugyanazon a budapesti, II. kerületi címen van bejegyezve, mint a Quartz és az Uncia Magántőkealap. Továbbá Száraz István közvetett befolyása (DryCom Informatikai Tanácsadó Kft.) alatt álló kommunikációs cége, a Frank Digital. Amelynek minősített többségét ugyan a DryCom 2017 júliusában eladta Osváth Eszternek – ahogy azt a New Wave eladásakor Száraz kilátásba helyezte –, ám tavaly november óta ismét a DryComé a Frank Digital, immár teljes egészében. Ugyanezen a budapesti, II. kerületi címen van bejegyezve a New Wave Service Kft., amelyet 2018 novemberében a New Wave Media Group Kommunikációs és Szolgáltató Kft. adott el a Magyar Stratégiai Zrt.-nek, amely Matolcsy Ádám kizárólagos tulajdona.

De ismét térjünk vissza az alaptörténetünkhöz, azon belül is a Quartzhoz. Amely honlapja tanúsága szerint négy alap kezelésére kapott engedélyt a Magyar Nemzeti Banktól: 2018. szeptember 17.: Panther Ingatlanfejlesztő Alap, 2018. november 21.: Neofelis Értékpapír Alap, 2019. április 17.: Uncia Magántőkealap, 2019. május 20.: Felis Magántőkealap.  

Vezérigazgatói kapocs

Azt már a Quartz közleményéből tudjuk, hogy az MKB-ban 32,9 százalékos részesedést vásárló Uncia Magántőkealap tulajdonában áll az Uncia Alpha Kft., míg a Felis Magántőkealapnak minősített többsége van a Száraz István révén elhíresült és most is általa vezérigazgatott Dry Immoban. A Quartz másik két alapja közül a Panther Ingatlanfejlesztő Alapról érhető el nyilvánosan információ, ez az alap a Klau10 Invest Kft. üzletrészeit birtokolja, amely szintén a budapesti, II. kerületi címen székel.

De nemcsak a cím, hanem a vezérigazgató személye is kapocs a Quartz, az Uncia Alpha és a Klau10 Invest között. Mindhárom cégnek Valkó Mihály a vezetője. Róla annyit lehet tudni – részben a LinkedIn profiljából –, hogy 2001 márciusától 2014 márciusáig annál a CarNet Invest Zrt.-nél dolgozott, amely 2001 augusztusától 2015 szeptemberéig MKB-érdekeltség volt. 2015 októberétől 2018 áprilisáig az ABC Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságában ült, mások mellett 2015 decembere és 2017 júniusa között Fekete Zoltánnal, a Pallas Athéné alapítványok vagyonát kezelő cég vezetőjével. A valaha Heim Péter egykori Századvég-vezető által fémjelzett, 2015 júliusáig még Hemisphere néven működött ABC-t erősen Fidesz-kötődésű cégként ismerik a piacon, abban Giró-Szász András egykori kormányszóvivő közeli ismerősei kaptak szerepet. 

Mfor.hu-vélemény

Déja vu-érzése van az embernek az újabb tulajdonosváltás láttán – úgy tűnik, nincs MKB magántőkealapok nélkül. Ahogy ugyanis 2016 tavaszán egy bizonyos Metis Magántőkealap lett az egykoron patinás, ám 2014 végén állami szanálás alá került pénzintézetet privatizáló három új tulajdonos egyike, úgy most az Uncia Magántőkealap. Közös bennük, hogy az adásvétel bejelentésekor mindkettejük befektetőinek a kiléte titokban maradt, vagy legalábbis igyekeztek őket titokban tartani. Mint ahogy az is, hogy egy, addig a szakmai berkekben kevésbé ismert személy került reflektorfénybe: a Metis kapcsán a kecskeméti Jaksa János, mint a Metist menedzselő Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója, az Uncia kapcsán pedig a szolnoki Valkó Mihály, mint az Unciát menedzselő Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. 

Kérdés, a történet ezúttal is ugyanúgy folytatódik-e, mint a korábbi eset kapcsán. Jaksa 2017 nyarán a Metis kezelését a Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozó, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Konzum-csoport egyik leánycége, a Konzum Befektetési Alapkezelőnek adta át, de csak idén tavasszal távozott Jaksa a Minerva vezérigazgatói székéből. A 2017 nyári változásban a piac azt nyugtázta, hogy gyakorlatilag csak az „asztal fölé került” az, amit már az MKB privatizálásakor mindenki tényként kezelt: nevezetesen, hogy az igazi vásárló Mészáros volt, kezdettől fogva ő állt a Metis mögött. 

Egy dologban azonban a mostani akció eltér a korábbitól. A szálak most elvezetnek egy ismert személyhez, Száraz Istvánhoz. Akiről ismerői állítják, rendkívül jó, mondhatni baráti kapcsolatokat ápol Matolcsy György jegybankelnök fiaival. Amit a Matolcsy Ádámmal kötött tranzakciója is megerősíteni látszik. Kérdés persze, lehet-e messzemenő következtetést levonni Száraz szerepéből, illetve kapcsolati tőkéjéből. 

Sokáig az MKB fele-fele részben Mészáros és Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás befolyása alatt állt. Ám ez a tandem tavaly év végén felborult, amikor az unokatestvérek összekaptak, a Szemerey által tulajdonolt NHB padlót fogott és Szemerey átadta MKB-pakettjét a Mészáros-körhöz tartozó Szíjj Lászlónak. Vajon utóbbi kiszállása a korábbi status quo visszaállítását készíti elő, vagy inkább már a Takarékbank, MKB és Budapest Bank egyfajta szuperbankká, ellen-OTP-vé való összegyúrásának az első jele? Amelyben szerepet vállaló befektetőkről egy ideig ugyanúgy nem szerezhet majd tudomást a nyilvánosság, mint annak idején az MKB privatizációját követően? Talán egyszer erre a kérdésre is választ kapunk.

 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!