2018. szeptember 18. 11:18
mfor.hu

A svájci nagybank hiányosságait a Fifa korrupciós botránya dobta felszínre.

Elmarasztalta a Credit Suisse-t a svájci regulátor, mert a pénzintézet nem lépett fel elég erősen a pénzmosás elleni harcban, írja a Financial Times.

A svájci óriásbank mulasztásai ugyanazon nyomozás során kerültek felszínre, mint amely 2015-ben a Fifa korrupciós botrányait feltárta. A Finma azóta több nagy bank, a futballszervezet ügyleteiben betöltött szerepét is megvizsgálta. A Credit Suisse kapcsán a 2006-2016-ig tartó időszakot vették szemügyre, és találtak hiányosságokat, többek között az ügyfelek azonosításában, a haszonélvezők meghatározásában, a kockázatosabb üzleti kapcsolatok kategorizálásában és a dokumentációban. Ezek a mulasztások a Finma közlése szerint éveken át előfordultak, de többnyire a 2014 előtti időszakban.

A regulátor arra kötelezi a bankot, hogy tegye minden osztálya számára azonnal és automatikusan átláthatóvá az ügyfelek minden érintkezését a pénzintézettel, hogy ezzel erősítse a pénzmosás elleni harcot. A megerősítő lépéseket egy harmadik fél fogja ellenőrzizni.

A Finma a svájci törvények értelmében csak elmarasztalhat és javaslatokat tehet, de bírságot nem szabhat ki. A Credit Suisse elfogadta a regulátor bírálatát ezekben a - saját megfogalmazásuk szerint - "régi esetekben".