<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az alapvetően Peugeot és Citroen személygépkocsik vásárlásához hitelt és lízinget nyújtott vállalkozás esete azért érdemel említést, mert véghez vitte azt a ritka, negatív bravúrt, hogy egy évtizede fennállása során végig veszteséges volt. Így megszűnése tulajdonképpen törvényszerűnek tekinthető.

A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága március elején rendelte el a PSA Finance Hungária Zrt. törlését, miután a cég végelszámolása anélkül fejeződött be, hogy lett volna jogutódja – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában lévő Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. honlapján közzétett tájékoztatásból.

A PSA Finance Hungária Zrt.-t a francia Banque PSA Finance S.A. alapította 2003 októberében egyéb hitelnyújtásra és biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységre. A párizsi székhelyű anyacég hazájában hitelintézetként elsősorban francia autómárkák, mindenekelőtt Peugeot- és Citroen-autók megvásárlásához biztosít finanszírozási forrást: kölcsönt és lízinget. Így nem meglepő, hogy Magyarországon is ez volt a célja.

Tevékenységét a PSA Finance Hungária 2004-ben kezdte meg. 50 millió forintos induló tőkéje viszonylag hamar, már 2004-ben kiugró mértékben, 2 milliárd forinttal nőtt. A tőkeemelést papíron az alapító hollandiai, Rotterdamban székelő leányvállalata, a PSA Financial Holding B.V. hajtotta végre, amely ennek következtében a részvények 97,6 százalékához jutott, míg a Banque PSA France-nál közvetlenül mindössze 2,4 százaléknyi pakett maradt.

Az alapításához fűzött reményeket a PSA Finance Hungária egyáltalán nem váltotta be, lévén, hogy működése megkezdésétől kezdve egyfolytában veszteséges volt. 

Amire nem lehet magyarázat, hogy 2004-től zsákszámra adták a pénzintézetek boldognak-boldogtalannak a devizaalapú hiteleket és lízingeket, hiszen csak jóval a válság kirobbanását követően, 2014 őszén született meg az a döntés, hogy az indokolatlanul magas árfolyamrés és az egyoldalú megemelt kamatok miatti többletterheket meg kell téríteni az adósok felé, ami a lízingcégeknek jelentős veszteséget okozott. 

Az első évek mínuszainak fedezetére a hollandok 2006 végén még betoltak félmilliárd forintot a PSA Finance Hungáriába. Azt követően azonban már csak 2014 decemberében nyúltak a zsebükbe, amikor még a nyolc évvel korábbinál is több, 750 millió forintnyi tőkét juttattak a társaságnak. Ám csak a törvényi megfelelés érdekében – a veszteségek ugyanis felemésztették a cég saját tőkéjét, amit rendezni kellett.

Addigra már ugyanis a részvényesi duó végső elhatározásra jutott: 2013 szeptemberében a társaság kiválással történő átalakulásáról döntöttek. Ennek során létrehoztak egy új céget, Retail Prod Zrt. néven, amely pénzügyi vállalkozásként átvette a PSA Finance Hungáriától a kiskereskedelem-finanszírozási tevékenységet, csak a hálózatfinanszírozás maradt az eredeti cégben. De csak rövid ideig, 2015. januárjáig, akkor ezt is beszüntette és aktív portfolióállományát eladta a cégcsoporton belüli importőr cégeknek. 

Nem teljesültek a célok. Fotó: depositphotosNem teljesültek a célok. Fotó: depositphotos

A kiválás folytán 2014. május 31-ei hatállyal a Retail Prod lépett a PSA Finance Hungária Zrt., mint hitelező és lízingbe adó helyébe az addig megkötött kölcsön- és zártvégű pénzügyilízing-szerződésekben. Ám a Retail Prod sem maradt sokáig a francia-holland duónál. A lízingpiacon nagy halnak számító MKB-csoport jelentkezett be érte. S a Gazdasági Versenyhivatal 2014 szeptemberében áldását is adta az ügyletre, miután megállapította, hogy a gépjármű-finanszírozási piacon a Retail Prod részesedése nem éri el az 5 százalékot, míg az MKB-csoport nevében eljáró MKB Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-é a vásárlás után is csak a zárt végű pénzügyi lízing esetében haladja meg a 20 százalékot. Vagyis az egybekelésük nem teremtett versenyt korlátozó piaci fölényt. Hivatalosan 2015 júliusában került a Retail Prod az MKB-Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt-hez, majd 2019 januárjában MKB-Euroleasing Autólízing Szolgáltató Zrt.-hez.

A tulajdonosváltással a PSA Finance Hungária léte okafogyottá vált, így tulajdonosai 2016 júniusában döntöttek a működésének megszüntetéséről, valamint arról, hogy a tevékenységi engedélyét visszaadják. Egyúttal felhatalmazták az igazgatóságot, hogy kezdeményezzék a cég végelszámolását. Az MNB, mint felügyeleti szerv 2016. október 1-jei hatállyal rendelte el a tevékenységi engedély visszavonását és ezzel egyidejűleg a végelszámolás megkezdését. Ez a procedúra zárult le csaknem négy és fél évvel később, idén március elején.

A tulajdonosváltással az alaptevékenység rentábilissá vált, a Retail Prod az első, 2015-ös veszteségét követően – ami még a múltnak volt köszönhető – a következő években stabil nyereséget hozott az MKB-csoportnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.