Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Az alapvetően Peugeot és Citroen személygépkocsik vásárlásához hitelt és lízinget nyújtott vállalkozás esete azért érdemel említést, mert véghez vitte azt a ritka, negatív bravúrt, hogy egy évtizede fennállása során végig veszteséges volt. Így megszűnése tulajdonképpen törvényszerűnek tekinthető.

A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága március elején rendelte el a PSA Finance Hungária Zrt. törlését, miután a cég végelszámolása anélkül fejeződött be, hogy lett volna jogutódja – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában lévő Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. honlapján közzétett tájékoztatásból.

A PSA Finance Hungária Zrt.-t a francia Banque PSA Finance S.A. alapította 2003 októberében egyéb hitelnyújtásra és biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységre. A párizsi székhelyű anyacég hazájában hitelintézetként elsősorban francia autómárkák, mindenekelőtt Peugeot- és Citroen-autók megvásárlásához biztosít finanszírozási forrást: kölcsönt és lízinget. Így nem meglepő, hogy Magyarországon is ez volt a célja.

Tevékenységét a PSA Finance Hungária 2004-ben kezdte meg. 50 millió forintos induló tőkéje viszonylag hamar, már 2004-ben kiugró mértékben, 2 milliárd forinttal nőtt. A tőkeemelést papíron az alapító hollandiai, Rotterdamban székelő leányvállalata, a PSA Financial Holding B.V. hajtotta végre, amely ennek következtében a részvények 97,6 százalékához jutott, míg a Banque PSA France-nál közvetlenül mindössze 2,4 százaléknyi pakett maradt.

Az alapításához fűzött reményeket a PSA Finance Hungária egyáltalán nem váltotta be, lévén, hogy működése megkezdésétől kezdve egyfolytában veszteséges volt. 

Amire nem lehet magyarázat, hogy 2004-től zsákszámra adták a pénzintézetek boldognak-boldogtalannak a devizaalapú hiteleket és lízingeket, hiszen csak jóval a válság kirobbanását követően, 2014 őszén született meg az a döntés, hogy az indokolatlanul magas árfolyamrés és az egyoldalú megemelt kamatok miatti többletterheket meg kell téríteni az adósok felé, ami a lízingcégeknek jelentős veszteséget okozott. 

Az első évek mínuszainak fedezetére a hollandok 2006 végén még betoltak félmilliárd forintot a PSA Finance Hungáriába. Azt követően azonban már csak 2014 decemberében nyúltak a zsebükbe, amikor még a nyolc évvel korábbinál is több, 750 millió forintnyi tőkét juttattak a társaságnak. Ám csak a törvényi megfelelés érdekében – a veszteségek ugyanis felemésztették a cég saját tőkéjét, amit rendezni kellett.

Addigra már ugyanis a részvényesi duó végső elhatározásra jutott: 2013 szeptemberében a társaság kiválással történő átalakulásáról döntöttek. Ennek során létrehoztak egy új céget, Retail Prod Zrt. néven, amely pénzügyi vállalkozásként átvette a PSA Finance Hungáriától a kiskereskedelem-finanszírozási tevékenységet, csak a hálózatfinanszírozás maradt az eredeti cégben. De csak rövid ideig, 2015. januárjáig, akkor ezt is beszüntette és aktív portfolióállományát eladta a cégcsoporton belüli importőr cégeknek. 

Nem teljesültek a célok. Fotó: depositphotosNem teljesültek a célok. Fotó: depositphotos

A kiválás folytán 2014. május 31-ei hatállyal a Retail Prod lépett a PSA Finance Hungária Zrt., mint hitelező és lízingbe adó helyébe az addig megkötött kölcsön- és zártvégű pénzügyilízing-szerződésekben. Ám a Retail Prod sem maradt sokáig a francia-holland duónál. A lízingpiacon nagy halnak számító MKB-csoport jelentkezett be érte. S a Gazdasági Versenyhivatal 2014 szeptemberében áldását is adta az ügyletre, miután megállapította, hogy a gépjármű-finanszírozási piacon a Retail Prod részesedése nem éri el az 5 százalékot, míg az MKB-csoport nevében eljáró MKB Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-é a vásárlás után is csak a zárt végű pénzügyi lízing esetében haladja meg a 20 százalékot. Vagyis az egybekelésük nem teremtett versenyt korlátozó piaci fölényt. Hivatalosan 2015 júliusában került a Retail Prod az MKB-Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt-hez, majd 2019 januárjában MKB-Euroleasing Autólízing Szolgáltató Zrt.-hez.

A tulajdonosváltással a PSA Finance Hungária léte okafogyottá vált, így tulajdonosai 2016 júniusában döntöttek a működésének megszüntetéséről, valamint arról, hogy a tevékenységi engedélyét visszaadják. Egyúttal felhatalmazták az igazgatóságot, hogy kezdeményezzék a cég végelszámolását. Az MNB, mint felügyeleti szerv 2016. október 1-jei hatállyal rendelte el a tevékenységi engedély visszavonását és ezzel egyidejűleg a végelszámolás megkezdését. Ez a procedúra zárult le csaknem négy és fél évvel később, idén március elején.

A tulajdonosváltással az alaptevékenység rentábilissá vált, a Retail Prod az első, 2015-ös veszteségét követően – ami még a múltnak volt köszönhető – a következő években stabil nyereséget hozott az MKB-csoportnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.