3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Méghozzá az olasz Banco Popolare egykori érdekeltsége, amelyet a MagNet Bank 2013-ban vásárolt ki és rá egy évre kezdeményezte a végelszámolását.

A bank még Nemzetközi Kereskedelmi Bank (IC) néven jött létre 1993 júniusában, hitelezési és betétgyűjtés mellett teljes körű deviza-üzletági tevékenységre. 2005 júliusában kapott a felügyelettől engedélyt ahhoz, hogy befektetési szolgáltatást is nyújthasson. Az olasz Banco Popolare Società Cooperativa 2007-ben vásárolta fel a bankot és keresztelte át Banco Popolare Hungary Bank Zrt.-re. E néven utoljára 2012-ben zárt teljes üzleti évet, amelynek végén 39 milliárd forintos mérlegfőösszeg és 5,5 milliárdos saját tőke mellett 1,4 milliárdos veszteséget mutatott ki.

Megvette, majd végelszámoltatta
Megvette, majd végelszámoltatta

A következő évben, 2013-ban az egykori kárpótlásijegy-hasznosítóból létrejött HBW Express Bankból átalakított, addigra már kizárólag magyar tulajdonú MagNet Magyar Közösségi Bank kivásárolta az olaszokat, a HVG akkori értesülései szerint mindössze 150 millió forintért. Majd a MagNet úgy döntött, hogy megszünteti új szerzeménye addigi tevékenységét, annak 2012 végén 28 milliárd forintra rúgó hitel- és 18 milliárdos betétállományát átvette, 2 milliárdos alaptőkéjét 55 millióra leszállította és kérte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyét ahhoz, hogy a Magnetissimo Pénzügyi Zrt.-re átkeresztelt intézmény bank helyett pénzügyi vállalkozásként működhessen tovább. Erre az MNB 2013 novemberében áldását is adta, azzal, hogy a Magnetissimo kizárólag széfszolgáltatást végezhessen, devizában és forintban. Egyúttal az MNB a cég befektetési szolgáltatási tevékenység végzésére vonatkozó engedélyét visszavonta.

A 2013-as évet már Magnettisimoként zárt pénzintézet abban az esztendőben 868 milliós mínuszt hozott össze, mérlegfőösszege 4,7 milliárdra, saját tőkéje 336 millióra csappant.  A Magnetissimo is azon 35 pénzügyi szervezet között volt, amelyeket az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa 2014 márciusában összesen közel 1,2 milliárd forintra bírságolt azért, mert 2012-13-ban jogszerűtlen módon emelték meg a fogyasztók díjait és költségeit. Ezért neki 12 milliós büntetést kellett leperkálnia, egyúttal visszafizetnie ügyfeleinek a jogtalanul elvont díjtöbbletet.

Ezt követően kezdeményezte a Magnet Bank a Magnetissimo végelszámolását és kérte az MNB-től, hogy engedélyezze, kivehesse azt a konszolidációs körből. Erre az MNB 2014 júliusában áldását adta, majd 2014 szeptemberében elrendelte a cég végelszámolását. Ennek lezárultát követően törölte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a napokban a Magnetissimot a cégjegyzékből jogutód nélküli megszűnésre tekintettel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!