2019. május 8. 15:08

Méghozzá az olasz Banco Popolare egykori érdekeltsége, amelyet a MagNet Bank 2013-ban vásárolt ki és rá egy évre kezdeményezte a végelszámolását.

A bank még Nemzetközi Kereskedelmi Bank (IC) néven jött létre 1993 júniusában, hitelezési és betétgyűjtés mellett teljes körű deviza-üzletági tevékenységre. 2005 júliusában kapott a felügyelettől engedélyt ahhoz, hogy befektetési szolgáltatást is nyújthasson. Az olasz Banco Popolare Società Cooperativa 2007-ben vásárolta fel a bankot és keresztelte át Banco Popolare Hungary Bank Zrt.-re. E néven utoljára 2012-ben zárt teljes üzleti évet, amelynek végén 39 milliárd forintos mérlegfőösszeg és 5,5 milliárdos saját tőke mellett 1,4 milliárdos veszteséget mutatott ki.

Megvette, majd végelszámoltatta Megvette, majd végelszámoltatta

A következő évben, 2013-ban az egykori kárpótlásijegy-hasznosítóból létrejött HBW Express Bankból átalakított, addigra már kizárólag magyar tulajdonú MagNet Magyar Közösségi Bank kivásárolta az olaszokat, a HVG akkori értesülései szerint mindössze 150 millió forintért. Majd a MagNet úgy döntött, hogy megszünteti új szerzeménye addigi tevékenységét, annak 2012 végén 28 milliárd forintra rúgó hitel- és 18 milliárdos betétállományát átvette, 2 milliárdos alaptőkéjét 55 millióra leszállította és kérte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyét ahhoz, hogy a Magnetissimo Pénzügyi Zrt.-re átkeresztelt intézmény bank helyett pénzügyi vállalkozásként működhessen tovább. Erre az MNB 2013 novemberében áldását is adta, azzal, hogy a Magnetissimo kizárólag széfszolgáltatást végezhessen, devizában és forintban. Egyúttal az MNB a cég befektetési szolgáltatási tevékenység végzésére vonatkozó engedélyét visszavonta.

A 2013-as évet már Magnettisimoként zárt pénzintézet abban az esztendőben 868 milliós mínuszt hozott össze, mérlegfőösszege 4,7 milliárdra, saját tőkéje 336 millióra csappant.  A Magnetissimo is azon 35 pénzügyi szervezet között volt, amelyeket az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa 2014 márciusában összesen közel 1,2 milliárd forintra bírságolt azért, mert 2012-13-ban jogszerűtlen módon emelték meg a fogyasztók díjait és költségeit. Ezért neki 12 milliós büntetést kellett leperkálnia, egyúttal visszafizetnie ügyfeleinek a jogtalanul elvont díjtöbbletet.

Ezt követően kezdeményezte a Magnet Bank a Magnetissimo végelszámolását és kérte az MNB-től, hogy engedélyezze, kivehesse azt a konszolidációs körből. Erre az MNB 2014 júliusában áldását adta, majd 2014 szeptemberében elrendelte a cég végelszámolását. Ennek lezárultát követően törölte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a napokban a Magnetissimot a cégjegyzékből jogutód nélküli megszűnésre tekintettel.

Cetelem MKB Cib Tov·bbi aj·nlatok