2018. december 11. 16:40
MTI

Emelkedett az autógyártók részvényeinek árfolyama kedden arra hírre, miszerint Kína az Egyesült Államokból importált autók vámtarifájának csökkentésére készül.

A Bloomberg hírügynökség benfenntes forrásokra hivatkozva arra számolt be, hogy Kína a jelenlegi 40 százalékról 15 százalékra viszi le a vámot. A döntést még nem véglegesítették, így lehetnek változások. A kínai kormány a napokban dönt majd.

Donald Trump amerikai elnök már több mint egy hete közölte a Twitteren, hogy Kína beleegyezett az Egyesült Államokban gyártott autók jelenleg 40 százalékos vámtarifájának csökkentésébe és eltörlésébe.

Az alacsonyabb vámok támogatnák a Kínába exportáló autógyártókat, köztük a Fordot, a Teslát vagy éppen a német BMW-t, amely az Egyesült Államokban gyártja a kínai piacra szánt luxusjárműveit. Tavaly hozzávetőleg 10 milliárd dollár értékű autót szállítottak Kínába az Egyesült Államokból.

Az autógyártókat keményen sújtotta, hogy Peking júliusban 15 százalékról - 25 százalékponttal - 40 százalékra emelte az Egyesült Államokból behozott személygépkocsik vámtarifáját annak a szélesebb körű megtorló csomagnak a részeként, amellyel arra reagált, hogy az amerikai kormányzat 50 milliárd dollár értékben 25 százalékos pótvámot vetett ki Kínából importált termékekre. Ennek következményeként több autógyár kénytelen volt emelni árait, ami visszavetette forgalmukat.

Az Egyesült Államokban termelő autógyárak azért is hátrányba szorultak, mert Kína éppen júliusban csökkentette 25 százalékról 15 százalékra a külföldről behozott legtöbb autó vámját. Az Egyesült Államokba Kínából exportált személyautókat 27,5 százalékos vámtarifa terheli jelenleg.

A hírre a befektetők aktivizálták magukat, és az amerikai autógyártók közül a General Motors és a Ford Motor árfolyama nagyjából 2 százalékkal lódult meg a New York-i tőzsdén a nyitás előtti elektronikus kereskedésben annak reményére, hogy a vámcsökkentés fellendítheti az autóeladásokat. Európában az autógyártók teljesítményét tükröző tőzsdei index 2,8 százalékkal ugrott meg, a német autógyárak közül a BMW, a Volkswagen és a Daimler 2,8 százalék és 4,0 százalék közötti mértékben drágult.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.