<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A német vegyipari vállalatoknak csak korlátozott lehetőségei vannak átállni a földgáz használatáról szénre vagy fűtőolajra - közölte az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a VCI.

A német vegyipari vállalatok használják az ország földgázfogyasztásának a 15 százalékát, azaz évente mintegy 135 terawattóra (TWh) energiaegyenérték gázra van szükségük - közölte a VCI (Verband der Chemischen Industrie e. V.) ipari szövetség, hozzátéve, hogy fűtőolajjal és szénnel ebből csak 2-3 TWh-t lehetne helyettesíteni.

"A vegyiparban a gázt nagymértékben használják energiatermelésre a kapcsolt hő- és villamosenergia-erőművekben. Ezekben a nagy hatékonyságú üzemekben a technológiai hőt és a villamos energiát együttesen állítják elő" - közölte a VCI.

Nem minden iparág tud rugalmasan alkalmazkodni. Fotó: PixabayNem minden iparág tud rugalmasan alkalmazkodni. Fotó: Pixabay

"A megtakarítások csak azokon a telephelyeken lehetségesek, ahol a technológiai hőtermelésre még rendelkezésre állnak alternatívák. Ezek lehetnek régi olajkazánok vagy széntüzelésű kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő erőművek."

Egyes iparágak, köztük az üveggyártók, súlyos károkat kockáztatnak a berendezéseikben, ha leállítják a termelést, míg más ágazatok ennél rugalmasabbak.

A VCI azt követően adta ki tájékoztatását a vegyipar gázfelhasználási szükségleteiről, hogy Németország vasárnap újabb intézkedéscsomagot jelentett be a gázfogyasztás csökkentésére, beleértve a régi széntüzelésű erőművek újraindítását, hogy pótolni lehessen az orosz gázszállítások esetleges további csökkentését.

Az intézkedéscsomag része egy, a következő hetekben indítandó aukciós rendszer is, amely arra ösztönözné az ipart, hogy kompenzációs kifizetés ellenében csökkentse a gázfogyasztást, és így több gáz maradjon a rendszerben a leginkább rászoruló vállalatok számára. A VCI üdvözölte az aukciós rendszert, amelyet a német Trading Hub Europe gázpiaci szolgáltató, a Bundesnetzagentur német hálózati ügynökség és a gazdasági minisztérium dolgoz ki.

"A piaci alapú eszközök megfelelőbbek vállalataink számára, mint a kényszerű kormányzati intézkedések" - mondta a VCI.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.