2019. június 18. 16:37

Ömlenek a bevételek és már sok százmilliós nyereséget is sikerült kitermelnie az eszéki fociklubnak. Felcsútiasodás egy másik jele: rejtegetik a bevételek forrását.

Mészáros Lőrinc, a felcsúti milliárdos még 2016 elején lett az akkor komoly gazdasági problémákkal küzdő eszéki fociklub tulajdonosa. A vállalkozó felbukkanása a megmenekülést jelentette a cég számára, amit a gazdasági teljesítmény egyértelműen alátámaszt. Tulajdonlása első teljes évében megduplázódtak a bevételek, a szponzori támogatások pedig 6320 (!!!) százalékkal növekedtek, a bővülés tavaly pedig csak tovább folytatódott.

Mint az a közzétett céges beszámolóból kiderül, a bevételek újabb 55 százalékkal emelkedtek 2018-ban, így annak mértéke már meghaladta a 106 millió kunát, vagyis tavaly év végi árfolyamon átszámolva a 4,5 milliárd forintot. Ezzel egyébként az eszéki focicsapat lényegesen jobban teljesített felcsúti "testvérénél", a Puskás Akadémiához ugyanis "mindössze" 3,5 milliárd forint folyt be a kasszába.

Fotó: NK Osijek Fotó: NK Osijek

Eszéken viszont minden jel arra utal, hogy követik a felcsúti példát, már ami a bevételek részletezését illeti. Noha 2017-ben még részletesen feltüntették, mennyi érkezett a jegyekből, bérletekből, szponzoroktól, műsorszolgáltatásból és kereskedelmi tevékenységből, a 2018-as dokumentumban ilyen lebontást nem találtunk. A bevételek összetételét tekintve annyi tudható, hogy a 106 millió kunából 72,3 millió érkezett csoporton kívülről, ez átszámítva 3,1 milliárdot jelent.

Az NK Osijek támogatóinak listáját elnézve jó okkal feltételezhető, hogy a 106 millió kuna zöme a szponzoroktól érkezett. Ha a 2017-es arányt vesszük alapul, ami 72 százalék volt, akkor most 76 millió kuna lehetne ez az összeg. Ez átszámítva 3,3 milliárd forint. A szponzorok közé nemrég egyébként bekerültek Mészáros Lőrinc gyerekei is a Fejér-B.Á.L Zrt.-n keresztül. Mellettük közbeszerzéseken taroló cégeket találni: a Belfry, a Duna Aszfalt, a Pharos 95, a Strabag és a Mészáros és Mészáros Kft. is támogatja az eszéki focicsapatot.

A bevételekkel párhuzamosan kisebb mértékben, de emelkedtek a kiadások is. Anyagjellegű ráfordításként 37 millió kunát (1,6 milliárd forintot), személyi jellegűként pedig 42 milliót (1,8 milliárd forintot) számoltak el. A bevételek és a kiadások eredőjeként 2018-at már érdemi nyereséggel zárhatta az eszéki focicsapat, 17,6 millió kuna vagyis 763 millió forint maradt a kasszában.

Ebből a pénzből a tulajdonosok döntése értelmében a cég anyagi hátterét stabilizálják. Mint az a jegyzőkönyvi kivonatból kiderül:

  • közel 8 millió kunával az előző évek veszteségeit ellentételezik,
  • 897 ezer a tartalékba kerül,
  • 8,7 milliót pedig az eredménytartalékba helyeznek.

Az NK Osijek a bajnokságot a kupaindulást biztosító harmadik helyen zárta 62 ponttal, jelentősen lemaradva az bajnok Dinamo Zagrebtől. Egy évvel ezelőtt is sikerült nemzetközi porondra lépniük az Európa Ligában, ahol nem tartott sokáig a menetelésük, hiszen a második selejtezőkörben a skót Rangers búcsúztatta a horvátokat.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.