2019. április 24. 11:11

Jó esély van arra, hogy tavaly már a Puskás Akadémia volt az a fociklub, mely a legtöbb pénzből gazdálkodhatott az NBI-ben.

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány sajátja mellett a tulajdonában álló Puskás Futball Club Kft. éves beszámolóját is közzétette, amely szerint az első osztályban szereplő csapat gazdálkodására sem panaszkodhatnak a tulajdonosok. Szárnyaló bevételek, emelkedő fizetések, nyereséges működés jellemzi a Kft. 2018-as évét, ám az egyik legérdekesebb kérdésre továbbra sem ad választ a közzétett dokumentum.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A Puskás Akadémia mögött álló gazdasági társaság ugyanis sem az értékesítésből származó, sem pedig az egyéb bevételeket nem részletezi a kiegészítő mellékletben. Nemes egyszerűséggel ez a "fejezet" nem is létezik a dokumentumban - az eredménykimutatásban szereplő tételek bemutatása rögtön a ráfordítások taglalásával kezdődik, holott előbb a bevételek részleteire kellene kitérni. Így

ezúttal sem lehet tudni, minek köszönhető nemcsak a tetemes, 3,6 milliárd forintos tavalyi bevétel, de az egy év alatt elért 1,1 milliárdos bevétel-növekedés sem.

Az 3,6 milliárdos árbevétellel az biztos, hogy a Puskás Akadémia gazdálkodási szempontból maradt az NBI élvonalában, ezzel az összeggel egyedül csak a MOL Vidi és a Fradi bevételei tudják felvenni a versenyt. Tekintve azonban, hogy 2017-ben a Vidinek 3,2 milliárd, a zöld-fehéreknek pedig 2,5 milliárd forint folyt be a kasszájába, jó esély van arra, hogy 2018-ban már a Puskás legyen a legtöbb bevételt elérő NBI-es focicsapat. Afelől azonban nem lehet kétségünk, hogy nem jegyekből és bérletekből jön össze ekkora bevétel.

A magyarfutball.hu adatai szerint az egyik legalacsonyabb átlagos nézőszámmal büszkélkedhet a csapat, az idei szezonban átlag 1101 néző volt kíváncsi a csapat meccseire. A Pancho Arénába látogató nézők egy része azonban tiszteletjeggyel érkezhet, Felcsúton nem szokatlan ugyanis, hogy iskolásoknak, akadémistáknak, a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló cégek dolgozóinak ingyenjegyeket ajánlanak fel.

Az egyéb bevételek azonban látványosan visszaestek tavaly, hiszen a korábbi 181 millió után "csak" 39 milliót könyveltek el ezen a soron. Itt általában különféle önkormányzati és egyéb vállalkozásoktól érkező támogatásokat szoktak elszámolni a fociklubok. 

Nőttek a bevételek, ezzel párhuzamosan a kiadások is több pénzt vittek el. Anyagjellegű ráfordításként 709 milliót tüntettek fel a korábbi 597 millió után. A növekedés részben azzal magyarázható, hogy anyagköltségként többet számoltak le, de az igénybe vett szolgáltatások is jóval többe kerültek 2018-ban. A 144 millióról 181-re emelkedő anyagköltség a dokumentum szerint döntően sportfelszerelés és mez költségből adódik, ami csak azért érdekes, mert 2018. nyarától már Mészáros Lőrinc 2rule-ja öltözteti a focistákat. 

Személyi jellegű ráfordításként a 2017-es 1,5 milliárd után 1,9 milliárdot számolt el a Puskás FC Kft., ezen belül a bérköltség 1,5 milliárd forintot tett ki. Mivel a létszám a kiegészítő melléklet szerint drasztikusan nem változott, jelentős béremelés történhetett a csapatnál.

Az átlagos bér 1,1 millióról havi 1,4 millió forintra ugrott tavaly, ami 28 százalékos, országos átlagot jócskán meghaladó mértékű növekedés. 

Hiába nőtt azonban nagyot a cég árbevétele, ami az eredményt illeti, nem lehetnek boldogabbak a tulajdonosok. Az értékcsökkenési leírás elszámolása miatt ugyanis

mindössze 93,5 millió forint nyereség maradt a milliárdos bevételéből szemben a 2017-es 201 millióval.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.