2019. április 24. 11:11

Jó esély van arra, hogy tavaly már a Puskás Akadémia volt az a fociklub, mely a legtöbb pénzből gazdálkodhatott az NBI-ben.

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány sajátja mellett a tulajdonában álló Puskás Futball Club Kft. éves beszámolóját is közzétette, amely szerint az első osztályban szereplő csapat gazdálkodására sem panaszkodhatnak a tulajdonosok. Szárnyaló bevételek, emelkedő fizetések, nyereséges működés jellemzi a Kft. 2018-as évét, ám az egyik legérdekesebb kérdésre továbbra sem ad választ a közzétett dokumentum.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A Puskás Akadémia mögött álló gazdasági társaság ugyanis sem az értékesítésből származó, sem pedig az egyéb bevételeket nem részletezi a kiegészítő mellékletben. Nemes egyszerűséggel ez a "fejezet" nem is létezik a dokumentumban - az eredménykimutatásban szereplő tételek bemutatása rögtön a ráfordítások taglalásával kezdődik, holott előbb a bevételek részleteire kellene kitérni. Így

ezúttal sem lehet tudni, minek köszönhető nemcsak a tetemes, 3,6 milliárd forintos tavalyi bevétel, de az egy év alatt elért 1,1 milliárdos bevétel-növekedés sem.

Az 3,6 milliárdos árbevétellel az biztos, hogy a Puskás Akadémia gazdálkodási szempontból maradt az NBI élvonalában, ezzel az összeggel egyedül csak a MOL Vidi és a Fradi bevételei tudják felvenni a versenyt. Tekintve azonban, hogy 2017-ben a Vidinek 3,2 milliárd, a zöld-fehéreknek pedig 2,5 milliárd forint folyt be a kasszájába, jó esély van arra, hogy 2018-ban már a Puskás legyen a legtöbb bevételt elérő NBI-es focicsapat. Afelől azonban nem lehet kétségünk, hogy nem jegyekből és bérletekből jön össze ekkora bevétel.

A magyarfutball.hu adatai szerint az egyik legalacsonyabb átlagos nézőszámmal büszkélkedhet a csapat, az idei szezonban átlag 1101 néző volt kíváncsi a csapat meccseire. A Pancho Arénába látogató nézők egy része azonban tiszteletjeggyel érkezhet, Felcsúton nem szokatlan ugyanis, hogy iskolásoknak, akadémistáknak, a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló cégek dolgozóinak ingyenjegyeket ajánlanak fel.

Az egyéb bevételek azonban látványosan visszaestek tavaly, hiszen a korábbi 181 millió után "csak" 39 milliót könyveltek el ezen a soron. Itt általában különféle önkormányzati és egyéb vállalkozásoktól érkező támogatásokat szoktak elszámolni a fociklubok. 

Nőttek a bevételek, ezzel párhuzamosan a kiadások is több pénzt vittek el. Anyagjellegű ráfordításként 709 milliót tüntettek fel a korábbi 597 millió után. A növekedés részben azzal magyarázható, hogy anyagköltségként többet számoltak le, de az igénybe vett szolgáltatások is jóval többe kerültek 2018-ban. A 144 millióról 181-re emelkedő anyagköltség a dokumentum szerint döntően sportfelszerelés és mez költségből adódik, ami csak azért érdekes, mert 2018. nyarától már Mészáros Lőrinc 2rule-ja öltözteti a focistákat. 

Személyi jellegű ráfordításként a 2017-es 1,5 milliárd után 1,9 milliárdot számolt el a Puskás FC Kft., ezen belül a bérköltség 1,5 milliárd forintot tett ki. Mivel a létszám a kiegészítő melléklet szerint drasztikusan nem változott, jelentős béremelés történhetett a csapatnál.

Az átlagos bér 1,1 millióról havi 1,4 millió forintra ugrott tavaly, ami 28 százalékos, országos átlagot jócskán meghaladó mértékű növekedés. 

Hiába nőtt azonban nagyot a cég árbevétele, ami az eredményt illeti, nem lehetnek boldogabbak a tulajdonosok. Az értékcsökkenési leírás elszámolása miatt ugyanis

mindössze 93,5 millió forint nyereség maradt a milliárdos bevételéből szemben a 2017-es 201 millióval.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.