<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Viszont duplázta a bevételt és négyszerezte a profitot.

Egy nagyszerű barátság folytatása volt a tavalyi év a NER egyik oszlopos tagjának számító Magyar Építő Zrt.-nél. Erről tanúskodnak a most közölt beszámoló és a kiegészítő melléklet adatai. Erről kicsit később, mert volt itt egy negatívum is, ugyanis a társaságnak számlája volt a végelszámolás alá esett Sberbanknál.

A társaság a Magyar Zene Háza építésében is részt vett. Fotó: MTIA társaság a Magyar Zene Háza építésében is részt vett. Fotó: MTI

 
A kiegészítő melléklet szerint az orosz tulajdonú pénzintézetnél pénzforgalmi, illetve építési-szerelési kivitelezéshez kapcsolódóan bankgarancia óvadéki számlákat vezetett. Az MNB által elrendelt két bankszünnap letelte után bejelentették a Sberbank Magyarország Zrt végelszámolását, s ez érzékenyen érintette a Magyar Építőt: 538,36 millió forint ragadt bent. Gyorsan hozzátették azonban, hogy a bank csődje nincs hatással a Zrt. fizetőképességére, a vagyoni helyzet stabil, fizetési kötelezettségeiknek határidőben eleget tesznek.

És tényleg, nem rengette meg ez az esemény az építőipari kivitelező céget: a nettó bevételt a 2020-as 27,4 milliárd forintról 52,9 milliárd forintra duzzasztották, míg az adózott eredményt 1,8 milliárd forintról nem kevesebb mint 7,1 milliárd forintra sikerült feltolni. A közgyűlésen a profitot részben eredménytartalékba helyezték, ezen felül pedig 3,5 milliárd forintos osztalék fizetését javasolták. 

Megnyugtatásul azt is közölték, hogy az előző évhez képest a saját tőke a bázisévhez képest megközelítőleg a kétszeresére nőtt, a saját tőke közel tízszerese a jegyzet tőkének. A hosszú távú eladósodottsági mutató ( hosszú lejáratú kötelezettségek részaránya) minimálisan csökkent. A hosszú távú eladósodottság állománya nem jelentős, teljes egészében a szállítói garanciális visszatartási kötelezettségekből tevődik össze. Összességében a vagyoni helyzet az előző évi kedvező képhez képest tovább javult a fenti mutatószámok alapján.

Exporttámogatásban nem részesült és egyéb támogatási program keretében dotációt sem kapott a társaság. Viszont a bevezetőben említett nagyszerű barátság jegyében vannak évek óta állandó állami és magán partnerei, főleg a NER-hez tartozó nagyvállalatok - ezekről a kiegészítő mellékletben is megemlékeznek. A vevői partnerek sorát a stadionépítéseket irányító állami BMSK Zrt. vezeti, mögötte szorosan ott van a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt., a MÁV és érdekesség, hogy a Mészáros és Mészáros a top 10 végén szerepel. Ugyanakkor a felcsúti milliárdos cége a beszállítói oldalon már a top 3-ba került, csak a WHB és az Épkar előzi meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.