Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Az eddig értelmetlennek, túlárazottnak tűnő, költségvetési forrásból megvalósuló sportberuházások közül jó eséllyel a mostani viszi a prímet.

Felhívás és hirdetmény nélkül keresett és talált is vállalkozást a Szászbereki Községi Önkormányzat "sportcélú munkacsarnok épület" építésére, a nyertes céggel április 19-én már meg is kötötték a szerződést - találtunk rá a közbeszerzési hatóság oldalán a hirdetményre. Önmagában ez így nem adna okot túlzott érdeklődésre, a pikáns dolgok a részletekben rejlenek, mint ahogy máskor is.

Már a nyertes vállalkozás kiléte is meglepetésre ad okot, főleg úgy, hogy feladat iránt igazi nagyágyúk is érdeklődtek, hiszen a West Hungária Bau Kft. mellett a Fertődi Építő és Szolgáltató Kft. is adott ajánlatot. Rajtuk kívül pályázott még a budaörsi Expert Építő Mérnöki Kft., a gyáli KINAMÉ Építőipari Kft., valamint a budapesti székhelyű Peszter Kft. A befutó utóbbi cég lett, melyet korábban a siófoki kézilabda-csarnok elnyert munkáival összefüggésben strómancégnek gyanítottunk. Az egyfős társaság tehát igazán rutinos, sportlétesítmények építésében bőséges referenciával rendelkező cégeket hagyott maga mögött.

A Peszter a feladatokat nettó 273,2 millió forintért vállalta el, ami a becsült 299,9 milliónál jóval kevesebb és vélhetően ez lehetett az a szempont, amivel a nagyhalakat is ki tudta ütni a nyeregből. Igaz, a hirdetményből nem derül ki, hogy melyik volt a nyertes ajánlat után a második legkedvezőbb, sőt, az adatbázisban sem találtunk az ajánlatok bontásáról készült jegyzőkönyvek, sem egyéb, releváns információt tartalmazó dokumentumot.

Szászberek SE - Tószeg KSE (Forrás: Youtube)Szászberek SE - Tószeg KSE (Forrás: Youtube)

Az viszont biztos, hogy - akárcsak a siófoki kézicsarnoknál - sok munkafolyamatot nem tud elvégezni a Peszter, azokat alvállalkozásba fogja kiadni. Így többek között az építőmesteri, a kőműves, a bádogozási, az épületgépészeti és épületvillamossági munkákat is.

A tervek szerint egy 1585 négyzetméteres épületet kell majd felhúzni, melynek funkciója valójában labdarúgó munkacsarnok lesz. A létesítmény 140 fős lelátóval, 4 öltözővel, 3 oktatóteremmel és kiszolgáló helyiségekkel fog rendelkezni. A sportlétesítmény körüli feladatok azonban ennyivel nem merültek ki. A hirdetmény szerint ugyanis "jelen eljárásnak nem része a létesítményhez elkészítendő teljes külső parkoló, út és kertészeti munka, továbbá az oktatótermek és az öltözők beépített és mobil burkolata". Vagyis a nyertes ajánlatot jelentő nettó 273,2 milliónál többe fog kerülni a teljes beruházás, nagyjából a duplájába.

Sejthetjük is, hogy mennyibe. Még 2016 végén ugyanis a kormány egy rendelettel 581 millió forintot adott a szászbereki sport-létesítmény fejlesztésre, aminek része a sportcsarnok, műfüves és élőfüves pálya és öltöző fejlesztés. Tehát állami pénzből húznak fel egy sportcsarnokot egy Szolnoktól 17 km-re lévő községben, ahol a lakosok száma mindössze 1018 fő, 20 évnél fiatalabb személy pedig nagyjából a lakosság ötöde. A község sportéletét nézve - nem meglepő módon - semmi kiemelkedőt nem találtunk az internetes kutakodás során, az MLSZ adatbankja szerint a Szászberek SE a megye II-ben játszik, és jelenleg a tabella második helyét foglalja el.

Plusz adalék, az 581 milliós sportlétesítménynek otthont adó Szászberek község teljes idei évi bevétele 85 millió forint. 6 év alatt nem látnak összesen annyi pénzt, mint amennyiből felhúzzák a sportcsarnokot.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.