<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az eddig értelmetlennek, túlárazottnak tűnő, költségvetési forrásból megvalósuló sportberuházások közül jó eséllyel a mostani viszi a prímet.

Felhívás és hirdetmény nélkül keresett és talált is vállalkozást a Szászbereki Községi Önkormányzat "sportcélú munkacsarnok épület" építésére, a nyertes céggel április 19-én már meg is kötötték a szerződést - találtunk rá a közbeszerzési hatóság oldalán a hirdetményre. Önmagában ez így nem adna okot túlzott érdeklődésre, a pikáns dolgok a részletekben rejlenek, mint ahogy máskor is.

Már a nyertes vállalkozás kiléte is meglepetésre ad okot, főleg úgy, hogy feladat iránt igazi nagyágyúk is érdeklődtek, hiszen a West Hungária Bau Kft. mellett a Fertődi Építő és Szolgáltató Kft. is adott ajánlatot. Rajtuk kívül pályázott még a budaörsi Expert Építő Mérnöki Kft., a gyáli KINAMÉ Építőipari Kft., valamint a budapesti székhelyű Peszter Kft. A befutó utóbbi cég lett, melyet korábban a siófoki kézilabda-csarnok elnyert munkáival összefüggésben strómancégnek gyanítottunk. Az egyfős társaság tehát igazán rutinos, sportlétesítmények építésében bőséges referenciával rendelkező cégeket hagyott maga mögött.

A Peszter a feladatokat nettó 273,2 millió forintért vállalta el, ami a becsült 299,9 milliónál jóval kevesebb és vélhetően ez lehetett az a szempont, amivel a nagyhalakat is ki tudta ütni a nyeregből. Igaz, a hirdetményből nem derül ki, hogy melyik volt a nyertes ajánlat után a második legkedvezőbb, sőt, az adatbázisban sem találtunk az ajánlatok bontásáról készült jegyzőkönyvek, sem egyéb, releváns információt tartalmazó dokumentumot.

Szászberek SE - Tószeg KSE (Forrás: Youtube)Szászberek SE - Tószeg KSE (Forrás: Youtube)

Az viszont biztos, hogy - akárcsak a siófoki kézicsarnoknál - sok munkafolyamatot nem tud elvégezni a Peszter, azokat alvállalkozásba fogja kiadni. Így többek között az építőmesteri, a kőműves, a bádogozási, az épületgépészeti és épületvillamossági munkákat is.

A tervek szerint egy 1585 négyzetméteres épületet kell majd felhúzni, melynek funkciója valójában labdarúgó munkacsarnok lesz. A létesítmény 140 fős lelátóval, 4 öltözővel, 3 oktatóteremmel és kiszolgáló helyiségekkel fog rendelkezni. A sportlétesítmény körüli feladatok azonban ennyivel nem merültek ki. A hirdetmény szerint ugyanis "jelen eljárásnak nem része a létesítményhez elkészítendő teljes külső parkoló, út és kertészeti munka, továbbá az oktatótermek és az öltözők beépített és mobil burkolata". Vagyis a nyertes ajánlatot jelentő nettó 273,2 milliónál többe fog kerülni a teljes beruházás, nagyjából a duplájába.

Sejthetjük is, hogy mennyibe. Még 2016 végén ugyanis a kormány egy rendelettel 581 millió forintot adott a szászbereki sport-létesítmény fejlesztésre, aminek része a sportcsarnok, műfüves és élőfüves pálya és öltöző fejlesztés. Tehát állami pénzből húznak fel egy sportcsarnokot egy Szolnoktól 17 km-re lévő községben, ahol a lakosok száma mindössze 1018 fő, 20 évnél fiatalabb személy pedig nagyjából a lakosság ötöde. A község sportéletét nézve - nem meglepő módon - semmi kiemelkedőt nem találtunk az internetes kutakodás során, az MLSZ adatbankja szerint a Szászberek SE a megye II-ben játszik, és jelenleg a tabella második helyét foglalja el.

Plusz adalék, az 581 milliós sportlétesítménynek otthont adó Szászberek község teljes idei évi bevétele 85 millió forint. 6 év alatt nem látnak összesen annyi pénzt, mint amennyiből felhúzzák a sportcsarnokot.


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.