3p
-

Ugyan sikerült megugrania a 60 milliárd forintos forgalmi szintet a WHB-nak, de a Mészáros Lőrinc bankja által is finanszírozott építőipari cégből csak 1,7 milliárd forint osztalékot vehettek ki a tulajdonosok, köztük Paár Attila.

Még nem ér Mészáros Lőrinc közelébe, de azért a milliárdos állami tendereknek is köszönhetően 2019-ben is rekord évet zárt a Paár Attila többségi tulajdonában lévő a West Hungária Bau (WHB) Kft. nevű építőipari cég. Rögtön az elején ideírjuk az új számokat: a 2018-as 50,1 milliárd forintot tavaly sikerült 61,6 milliárd forintra feltornázni. Ez 4,4 milliárd forint adózott eredményhez volt elég, ami elmarad a 2018-as 7,3 milliárd forinttól. 

A társaságot finanszírozó bankok (MKB Bank ZRt., UNICREDIT BANK ZRt.) különös figyelmet fordítanak a társaság osztalék politikájára. A fentiek előrebocsátása után a társaság tulajdonosai részére a 2019. évi osztalék vonatkozásában azt javasolja, hogy az adózott eredményből bruttó 1,7 milliárd forint osztalék kerüljön jóváhagyásra és – a szükséges banki hozzájárulások kézhezvételét követően – kifizetésre a tulajdonosok részére

- szól a WHB taggyűlési jegyzőkönyve. Tehát részben a szigorú bankok miatt a 4,4 milliárd forintos profitból csak 1,7 milliárd forintot vettek ki Paár Attila cégéből. Igazán pikáns, hogy a WHB-t az MKB finanszírozza, a banknak ugyanis az építőiparban szintén jelentős szerepet játszó Mészáros Lőrinc a többségi tulajdonosa.

A WHB gyakorlatilag a fél országot építi, gyakori nyertese az állami közbeszerzéseknek. Például ők a kivitelezői jelenleg a Bozsik-Stadionnak Kispesten, a soproni Csik Ferenc uszodának és a tatabányai városközpontnak, valamint a Budai Várban is komoly projekteket kaptak. Így például ők renoválják a Pénzügyminisztérium leendő épületét a Szentháromság tér 6. szám alatt. Paár Attila amúgy Tiborcz István, a kormányfő vejének üzlettársaként lett ismert, ma is van közös cégük: a BPA116 Vagyonkezelő Kft.

Vállalatunk története 1997-ig nyúlik vissza. Azóta vezérel minket a küldetéstudat, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtsunk, amelyek Ügyfeleinket maradéktalanul elégedetté teszik

- szól a WHB bemutatkozása. 

Az 53 milliárd forintos becsült vagyonnal rendelkező Paár Attila újabban már nem csak az építőiparban érdekelt. Például a Lipóti Pékséget tulajdonló Tóth Péter társa lett a Lipóti Tóth és Társai Zrt.-ben, amely 7 milliárd forintos állami támogatásból épít új sütőüzemet Hatvanban.

Mészáros Lőrinccel azonban még nem tudja felvenni a versenyt a WHB az építőiparban. Az eddig jelentő öt Mészáros-társaság (Mészáros és Mészáros, R-Kord, V-Híd, Fejér B.Á.L., Euro-Generál) együttes árbevétele a 180 milliárd forintot közelíti, nyereségük pedig meghaladja a 23 milliárdot. A ZÁÉV eredményével kiegészülve pedig elérte ez a 250 milliárd, illetve a 30 milliárd forintot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!