TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Ugyan sikerült megugrania a 60 milliárd forintos forgalmi szintet a WHB-nak, de a Mészáros Lőrinc bankja által is finanszírozott építőipari cégből csak 1,7 milliárd forint osztalékot vehettek ki a tulajdonosok, köztük Paár Attila.

Még nem ér Mészáros Lőrinc közelébe, de azért a milliárdos állami tendereknek is köszönhetően 2019-ben is rekord évet zárt a Paár Attila többségi tulajdonában lévő a West Hungária Bau (WHB) Kft. nevű építőipari cég. Rögtön az elején ideírjuk az új számokat: a 2018-as 50,1 milliárd forintot tavaly sikerült 61,6 milliárd forintra feltornázni. Ez 4,4 milliárd forint adózott eredményhez volt elég, ami elmarad a 2018-as 7,3 milliárd forinttól. 

A társaságot finanszírozó bankok (MKB Bank ZRt., UNICREDIT BANK ZRt.) különös figyelmet fordítanak a társaság osztalék politikájára. A fentiek előrebocsátása után a társaság tulajdonosai részére a 2019. évi osztalék vonatkozásában azt javasolja, hogy az adózott eredményből bruttó 1,7 milliárd forint osztalék kerüljön jóváhagyásra és – a szükséges banki hozzájárulások kézhezvételét követően – kifizetésre a tulajdonosok részére

- szól a WHB taggyűlési jegyzőkönyve. Tehát részben a szigorú bankok miatt a 4,4 milliárd forintos profitból csak 1,7 milliárd forintot vettek ki Paár Attila cégéből. Igazán pikáns, hogy a WHB-t az MKB finanszírozza, a banknak ugyanis az építőiparban szintén jelentős szerepet játszó Mészáros Lőrinc a többségi tulajdonosa.

A WHB gyakorlatilag a fél országot építi, gyakori nyertese az állami közbeszerzéseknek. Például ők a kivitelezői jelenleg a Bozsik-Stadionnak Kispesten, a soproni Csik Ferenc uszodának és a tatabányai városközpontnak, valamint a Budai Várban is komoly projekteket kaptak. Így például ők renoválják a Pénzügyminisztérium leendő épületét a Szentháromság tér 6. szám alatt. Paár Attila amúgy Tiborcz István, a kormányfő vejének üzlettársaként lett ismert, ma is van közös cégük: a BPA116 Vagyonkezelő Kft.

Vállalatunk története 1997-ig nyúlik vissza. Azóta vezérel minket a küldetéstudat, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtsunk, amelyek Ügyfeleinket maradéktalanul elégedetté teszik

- szól a WHB bemutatkozása. 

Az 53 milliárd forintos becsült vagyonnal rendelkező Paár Attila újabban már nem csak az építőiparban érdekelt. Például a Lipóti Pékséget tulajdonló Tóth Péter társa lett a Lipóti Tóth és Társai Zrt.-ben, amely 7 milliárd forintos állami támogatásból épít új sütőüzemet Hatvanban.

Mészáros Lőrinccel azonban még nem tudja felvenni a versenyt a WHB az építőiparban. Az eddig jelentő öt Mészáros-társaság (Mészáros és Mészáros, R-Kord, V-Híd, Fejér B.Á.L., Euro-Generál) együttes árbevétele a 180 milliárd forintot közelíti, nyereségük pedig meghaladja a 23 milliárdot. A ZÁÉV eredményével kiegészülve pedig elérte ez a 250 milliárd, illetve a 30 milliárd forintot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.