2020. január 29. 19:21

A Paár Attila 80 százalékos tulajdonában lévő West Hungária Bau Kft. 15 milliárd forint forrást vonhat be növekedési kötvények értékesítéséből.

A kötvények kibocsátásához szükséges hitelminősítést a német Scope Ratings GmbH megadta. Indoklásában kitért a győri központú társaság "átlag feletti nyereségtermelő képességére és megfelelő likviditására". 

A West Hungária Bau Kft. (WHB) a második Orbán-kormány 2010-es megalakulása óta számos állami és önkormányzati – több esetben uniós pénzből megvalósuló – építési közbeszerzéseken győzedelmeskedett. Október elején például 27 milliárd forintos ajánlatával elnyerte a szegedi kézilabdacsarnok építésének jogát. Tavaly 62,5 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ez 26 százalékkal haladja meg az előző évit – derül ki a Scope értékeléséből. Rövid lejáratú, azaz egy éven belül esedékes adósságai 2019 végén 1,3 milliárd forintra rúghattak.

Az idei év első negyedében, 15 milliárd forint értékben kibocsátandó növekedési kötvények – amelyek felét az MNB lejegyezheti, majd további 20 százalékot vásárolhat a másodlagos forgalomban – lejárata várhatóan 10 év, kamata évi 3 százalék lesz. A papírok értékesítéséből befolyó pénz felét akvíziciókra és a bevásárlóközpontok felújítására fordítaná a West Hungária, a másik feléből zöldmezős logisztikai beruházásokat hajtana végre Nyugat-Magyarországion.

A cégnek 2018 végén négy tulajdonosa volt: közülük a Magyarország 29. leggazdagabb emberének tartott Paár Attila 80 százalékos hányaddal rendelkezett, míg Tóth Csaba és Mózes Zoltán 7,5-7,5, Dénes Balázs pedig 5 százalék felett diszponált. A Scope szerint tulajdonosainak a WHB 2019-re 3,5 milliárd, 2020-ra 3,4 milliárd, 2021-re 1,5 milliárd forint osztalék kifizetését tervezi.

Az MNB 2019. július 1-jével indította el Növekedési Kötvényprogramját, amelynek keretében legalább 1 milliárd forint értékben lehet papírokat kibocsátani, minimum 3, maximum 10 éves lejárattal, amelyek felét jegyezheti le a jegybank a kibocsátásukkor, további 20 százalékot pedig a másodlagos forgalomban, de úgy, hogy az egy vállalatcsoporttal szembeni kitettsége nem lehet több 20 milliárd fointnál.

Eddig kereken 30 hazai társaság kapta meg a hitelminősítést növekedési kötvények kibocsátásához. Közülük egy, a 4iG visszalépett, miután az a cél – a T-Systems Zrt. megvásárlása a Telekom-csoporttól –, amelyre bevonta volna a tervezett 30 milliárd forintos forrást, nem valósult meg. A programban szereplő többi cég együttesen 413 milliárd forint értékben jelentette be, hogy növekedési kötvényeket kíván kibocsátani, ezek több mint fele már megvalósult. A nagy érdeklődésre tekintettel az MNB a vételi keretét 300 milliárd forintról 2020., január 1-jétől 450 milliárdra emelte.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.