2020. január 29. 19:21

A Paár Attila 80 százalékos tulajdonában lévő West Hungária Bau Kft. 15 milliárd forint forrást vonhat be növekedési kötvények értékesítéséből.

A kötvények kibocsátásához szükséges hitelminősítést a német Scope Ratings GmbH megadta. Indoklásában kitért a győri központú társaság "átlag feletti nyereségtermelő képességére és megfelelő likviditására". 

A West Hungária Bau Kft. (WHB) a második Orbán-kormány 2010-es megalakulása óta számos állami és önkormányzati – több esetben uniós pénzből megvalósuló – építési közbeszerzéseken győzedelmeskedett. Október elején például 27 milliárd forintos ajánlatával elnyerte a szegedi kézilabdacsarnok építésének jogát. Tavaly 62,5 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ez 26 százalékkal haladja meg az előző évit – derül ki a Scope értékeléséből. Rövid lejáratú, azaz egy éven belül esedékes adósságai 2019 végén 1,3 milliárd forintra rúghattak.

Az idei év első negyedében, 15 milliárd forint értékben kibocsátandó növekedési kötvények – amelyek felét az MNB lejegyezheti, majd további 20 százalékot vásárolhat a másodlagos forgalomban – lejárata várhatóan 10 év, kamata évi 3 százalék lesz. A papírok értékesítéséből befolyó pénz felét akvíziciókra és a bevásárlóközpontok felújítására fordítaná a West Hungária, a másik feléből zöldmezős logisztikai beruházásokat hajtana végre Nyugat-Magyarországion.

A cégnek 2018 végén négy tulajdonosa volt: közülük a Magyarország 29. leggazdagabb emberének tartott Paár Attila 80 százalékos hányaddal rendelkezett, míg Tóth Csaba és Mózes Zoltán 7,5-7,5, Dénes Balázs pedig 5 százalék felett diszponált. A Scope szerint tulajdonosainak a WHB 2019-re 3,5 milliárd, 2020-ra 3,4 milliárd, 2021-re 1,5 milliárd forint osztalék kifizetését tervezi.

Az MNB 2019. július 1-jével indította el Növekedési Kötvényprogramját, amelynek keretében legalább 1 milliárd forint értékben lehet papírokat kibocsátani, minimum 3, maximum 10 éves lejárattal, amelyek felét jegyezheti le a jegybank a kibocsátásukkor, további 20 százalékot pedig a másodlagos forgalomban, de úgy, hogy az egy vállalatcsoporttal szembeni kitettsége nem lehet több 20 milliárd fointnál.

Eddig kereken 30 hazai társaság kapta meg a hitelminősítést növekedési kötvények kibocsátásához. Közülük egy, a 4iG visszalépett, miután az a cél – a T-Systems Zrt. megvásárlása a Telekom-csoporttól –, amelyre bevonta volna a tervezett 30 milliárd forintos forrást, nem valósult meg. A programban szereplő többi cég együttesen 413 milliárd forint értékben jelentette be, hogy növekedési kötvényeket kíván kibocsátani, ezek több mint fele már megvalósult. A nagy érdeklődésre tekintettel az MNB a vételi keretét 300 milliárd forintról 2020., január 1-jétől 450 milliárdra emelte.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.