<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nagy techcégeket célzó sarc már elkerülhetetlen, legalábbis erről beszél Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter.

Franciaország az idén megkezdi a digitális adó kivetését a nagy globális technológiai cégekre függetlenül attól, hogy az Egyesült Államok részt vesz-e vagy sem az egységes nemzetközi megoldásról folyó tárgyalásokon - jelentette be csütörtökön a francia pénzügyminiszter.

Az Egyesült Államok szerdán jelentette be távozását a digitális adó bevezetéséről folyó tárgyalásokról, mivel azokon - Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtanácsadó indoklása szerint - nem történt előrelépés. A főtanácsadó hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok a digitális adóztatás terén továbbra is egységes nemzetközi megoldás kidolgozását tartja szükségesnek.

"Ez provokáció. Az OECD minden tagjával szemben provokáció, hiszen már csak centiméterekre álltunk a megállapodástól a digitális óriáscégek adóztatásának kérdésében" - nyilatkozta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter az Inter rádióállomásnak csütörtökön adott interjúban. Le Maire leszögezte, hogy Franciaország az idén megkezdi az adó kivetését függetlenül attól, hogy az Egyesült Államok visszatér-e a tárgyalóasztalhoz vagy sem.

Elmondta, hogy Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Spanyolország Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszternek a tárgyalásokról való távozást bejelentő levelére adott közös válaszában hangsúlyozta, hogy a lehető leghamarabb eredményt kívánnak elérni az egységes megoldásról folyó tárgyalásokon.

Az európai országok szerint ugyanis a nagy digitális technológiai cégek - elsősorban is a Google, az Amazon és a Facebook - túl kevés adót fizetnek ott, ahol üzletüket ténylegesen bonyolítják, mivel minimális nemzetközi fizikai infrastruktúrával rendelkeznek és profitjukat így a világon szinte bárhová át tudják könyveléssel csoportosítani.

Franciaország néhány más európai országgal együtt már bevezette ugyan a digitális adót, de kivetését felfüggesztette az egységes globális megoldás kidolgozására az OECD égisze alatt indult tárgyalások idejére.

Az Egyesült Államok mereven elutasítja minden egyoldalú adó kivetését nagy technológiai cégeire mindaddig, amíg a kérdésben nem születik megállapodás az OECD keretében. Az amerikai kormányzat az autóimportvámok megemelését helyezte kilátásba a digitális adó egyoldalú bevezetése esetére.

Washington vizsgálatot is indított ebben a hónapban annak megállapítására, hogy a már tíz országban elfogadott digitális adó versenyhátrányba hozza-e az amerikai cégeket vagy sem. Amennyiben igen, az Egyesült Államok új vámokat léptet életbe ellenintézkedésként. Franciaország ellen már kezdeményezte is az ellenintézkedéseket, Párizs ezt követően egyezett bele az adó kivetésének a felfüggesztésébe az egységes nemzetközi megoldás kidolgozásáig.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.