2018. július 11. 12:31
mfor.hu

Az elmúlt hetekben jelentős mértékben megváltozott az euró-forint árfolyamszintje és mozgékonysága, történelmi mélypontra került a hazai deviza a közös pénzzel szemben, ami az exportőr vállalatoknak jó lehetőséget ad arra, hogy az idei, vagy akár már a jövő évi deviza árbevételt előre rögzítsék. Az árfolyamkockázat menedzseléséhez a határidős deviza és opciós ügyletek megfelelő eszközként szolgálnak.

Amennyiben egy vállalat gazdasági tevékenységéből kifolyólag jelentős deviza-árbevétellel rendelkezik és a társaság éves árbevételének külföldi devizában realizálódó része jelentősen meghaladja a devizás kiadások mértékét, akkor ez a „mismatch” a mérlegben jelentős átértékelési különbözetet okozhat: a forint erősödése az eszközök leértékelődését váltja ki, amely a cég mérleg szerinti eredményét csökkenti.

Az árfolyam-fedezeti műveletek célja a vállalat gazdálkodásból adódó árfolyamkockázat csökkentése és a devizában történő értékesítés árbevételének, valamint az esetleges devizavásárlások tervezett árfolyamszintjének a rögzítése vagy biztosítása. Az árfolyamfedezeti műveletek végrehajtásánál minden esetben az aktuális pénzügyi terv sarokszámai alapján érdemes meghatározni a fedezeti műveletek jellegét és mértékét. Az árfolyam-fedezeti műveletek kiszámíthatóvá és tervezhetővé teszik a vállalkozás pénzáramlását abban a devizanemben, amelyben mérlegét és eredmény-kimutatását készíti. Hozzá kell tenni, hogy árfolyam-fedezeti ügyletet csak az árfolyam kockázati kitettségének megfelelő – illetve számított árfolyam esetén az árfolyamot meghatározó – devizapárokban, a pénzügyi tervből adódó kockázati kitettségnek megfelelően érdemes kötni.
Fedezeti célú ügyletnek tekintünk minden olyan portfolió vagy tranzakció szintű, tervezett nyitott pozícióval ellentétes irányú ügyletkötést, amely a várhatóan létrejövő nyitott devizapozícióból eredő piaci kockázatot mérsékelni képes.

A vállalkozás a devizaárfolyam változásából adódó kockázatok csökkentése érdekében különböző Treasury-termékeket használhat az alábbi paraméterek függvényében:

  • a bankközi devizapiaci árfolyamszint,
  • a devizapár volatilitása,
  • a fedezeti ügylet futamideje,
  • a meglévő nyitott pozíciók mennyisége és piaci értéke.

Az EUR/HUF megemelkedett volatilitása miatt a jövőben még inkább a figyelem középpontjába kerülhetnek ezek a devizakockázat kezelésére alkalmas termékek.
Mindazon exportőr vállalatok számára, akik deviza-árbevételeik rögzítésében érdekeltek, az árfolyam-fedezeti műveletek kiváló lehetőséget biztosíthatnak.

Bánfi Attila (OTP Treasury)
Forrás

Jogi figyelmeztetés:
Jelen publikáció a szerző szakmai álláspontját tartalmazza, valamint a piac hangulatának ismertetését. A publikációban foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak, befektetésre ösztönzésnek, befektetési ajánlásnak, illetőleg befektetési vagy pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, vagy marketingközleménynek.
A publikáció kizárólag a kiadása időpontjában érvényes, és a megjelölt vélemény, szakmai álláspont a jövőben külön értesítés nélkül is megváltozhat. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy minden új piaci esemény, illetőleg információ befolyásolhatja a piacokon az árakat.
Jelen szakmai vélemény általános jellegű ismertetést tartalmaz, így nem veszi figyelembe az egyes befektetők egyedi igényeit, pénzügyi helyzetét és kockázatvállaló képességét. Kérjük, hogy befektetésre, a pénzügyi, befektetési szolgáltatás igénybevételére vonatkozó megalapozott döntés meghozatalát megelőzően az adott termékre, szolgáltatásra vonatkozó dokumentációt, szerződési feltételeket figyelmesen olvassa el, és óvatosan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát.