<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A külföldi piacra lépés minden vállalkozás számára mérföldkő, hiszen ezáltal hatalmas vásárlóerőre lehet szert tenni. A német piac ugyanis 80 millió ember elérését teszi lehetővé, így a cég bevételei megsokszorozódhatnak. 

Magyar vállalkozásként azonban nehéz a helyi cégek között versenyezni, ezért aki a németországi körülmények között szeretne helytállni, annak érdemes német céget alapítani vagy kész vállalkozást megvásárolni.

Cikkünkben bemutatjuk az ottani cégszabályozást és azt, hogyan működik a cégalapítás Németországban.

GmbH vagy UG?

A Német Cégalapítás szakértője elmondta, hogy az alapító tagok döntésén múlik a cég társasági formája, így már a vállalkozás megalapítása előtt ki kell választani, hogy milyen formában jöjjön létre az új vállalkozás. 

Mind a két társasági forma korlátolt felelősségű, csupán az alaptőkében találunk különbséget. A korlátolt felelősség azt jelenti, hogy a tagok saját vagyonukkal nem felelnek a cég tartozásaiért, csupán a társaságba bevitt törzstőkéjük erejéig tart a felelősség.

Az UG

A német kormány 2008-ban hozta létre ezt a társasági formát abból a célból, hogy segítse a vállalkozóvá válást. Ennek érdekében az UG-t csupán 1 euróval is létre lehet hozni, így nem kell egy nagyobb befektetés a törzstőke biztosítására, azonban minden más szabályozásban egyenértékű a GmbH-val. 

A törzstőkét azonban a működés során egyre feljebb kell tornázni, így évről évre emelkedik, hiszen a profit minimum 25%-át benne kell hagyni a cégbe, így lassan elérheti a 25.000 eurót, ahonnan már GmbH-ként működhet tovább.

Miért érdemes GmbH-t alapítani, vagy vásárolni?

A GmbH minimum 25.000 euró törzstőkével alapítható, azonban sokkal jelentőségteljesebb, mint az UG, ha tehát rendelkezésünkre áll ez az összeg, akkor érdemesebb GmbH-t alapítani. 

Ezzel a cégformával ugyanis sokkal komolyabban fognak venni a partnereink és könnyebben kötnek velünk szerződést. A törzstőkét akár apportban is bevihetjük a cégbe, tehát ingó vagy ingatlan vagyonunkat is rendelkezésére bocsáthatjuk.

Az ügyvezetői, tagi felelősség

Hasonlóan a magyar törvényi szabályozáshoz, az ügyvezető és a tagok kizárólag abban az esetben vonhatók felelősségre és felelhetnek saját vagyonukkal is a cég adósságaiért, ha bebizonyosodik, hogy szándékos gazdasági bűncselekményt követtek el. Ebben az esetben akár büntetőjogi felelősségrevonás is történhet.

Hogyan lehet németországi céget alapítani, vagy vásárolni?

Mindenképpen ajánlott, hogy erre specializálódott vállalkozás révén kezdjük el a folyamatot, hiszen egy tapasztalt cég könnyen és rutinosan fogja végigvinni az alapítást vagy az adásvételt. 

Még jobb, ha a cég székhelyszolgáltatást is tud biztosítani, illetve intézkedik az összes okirat megszerkesztéséről és az adószám kiváltásáról, a bankszámla megnyitásáról, valamint igény esetén rendelkezik azonnal megvásárolható cégekkel.

Ha professzionális vállalkozásra bízzuk a német piacra lépést, akkor biztosak lehetünk benne, hogy gyorsan és biztonságosan tudjuk elkezdeni a munkát és minden gördülékenyen fog menni.